GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Sivas Milletvekili Abdullah Güler'in 36 sıra sayılı 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 37 sıra sayılı 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde AK PARTİ Grubu adına yaptığı konuşması sırasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisine sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:2
Birleşim:32
Tarih:11.12.2023

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Erzurum) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Sayın Güler çok sık kürsüye çıkmıyor, uzun süredir ilk defa dinledim; doğrusu, zaman zaman hayrete düştüm, zaman zaman dehşete düştüm ama özcesi inanamadım. Yani bu AİHM'yle ilgili istatistikleri verirken kötülükte bu kadar yarışacağını hayal edemezdim. (HEDEP sıralarından alkışlar)

Sayın Güler özetle şunu söyledi, dedi ki: "Biz kötüyüz ama başkası da kötü, biz biraz daha kötüyüz." Ya, böyle bir şey olabilir mi? (HEDEP sıralarından alkışlar) "Demokraside özgürlüklerde, hukukun üstünlüğünde yarışıyoruz." demediniz, diyemediniz ve üstelik bütün istatistikleri, bütün araştırmaları, uluslararası, global bütün değerlendirmeleri de elinizin tersiyle ittiniz ama kendiniz de aynı istatistiklerden farklı şekilde faydalandınız.

Bir de çok trajikomik bir şey söylediniz, dediniz ki: "Ya, niye Yunanistan'a bir şey demiyorsunuz? Batı Trakya Türkleriyle ilgili..."

ABDULLAH GÜLER (Sivas) - Asla öyle bir şey demedim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Mealen söylüyorum, mealen.

"...onlar da uygulamıyor."

ABDULLAH GÜLER (Sivas) - Hayır, efendim, asla öyle bir şey demedim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Ya, biz Türkiye'ye uygulatamıyoruz ama hatırınız için söylüyorum: Ey Yunanistan, Batı Trakya'yla ilgili kararları uygulayın, Türkiye'de uygulatamıyoruz ama gelin, siz uygulayın. (HEDEP sıralarından alkışlar) Yani, bu çağrıyı da yapıyorum.

Sayın Başkan, AİHM'ye az başvuru yok. Adalet ve Kalkınma Partisi yasa değiştirme konusunda gerçekten takdir ettiğim bir parti, inanılmaz değişikler yapıyor. AİHM'ye bireysel başvuruyu kabul etti, böyle, yüzde 50 oranında başvuru düştü 5233 sayılı Yasa'yla ilgili. Yüz binlerce başvuru vardı, başvurular milyona vardı; pilot karar aldırdı AİHM'e görüşmelerle, diplomasiyle; 5233 sayılı Yasa'yla onu da kesti.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Daha birçok yöntemle kendinizce AİHM'ye giden sayıları azalttınız, kabul ama AİHM'de en çok ihlal alan ülkelerin başındadır maalesef Türkiye. Ya, uzağa gitmeyelim, 314/2, iki gün önce Anayasa Mahkemesi bir karar verdi, örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işleme... Şu anda on binlerce insan, on binlerce insan tutuklu ya da ceza almış bu maddeden AİHM kararını uygulamadığınız için. AYM daha önce karar verdi, uymadınız. Bir daha karar verdi, derhâl bu davaların düşmesi gerekiyor ya. Siz AİHM'e değil artık AYM'ye de uymuyorsunuz. Can Atalay kararı ortada yani Meclisten hâlâ buna bir cevap gelmedi. Diğeri, Sayın Başkan, Demirtaş, Kavala dosyası değil mi? O sistemik kararları Türkiye uygulamıyor. Sayın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bence çok dürüstçe ve dobra bir yanıt verdi, dedi ki: "Onlar siyasi karar veriyorsa bizde siyasi karar veriyoruz ve bırakmıyoruz."

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Ya, 18'inci maddeden Türkiye ihlal yedi. Ne demek 18? Büyük Daire söyledi, uymadınız; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi üyeliği tehlikede ya. Neredeyse Türkiye üyelikten atılacak, hâlâ direniş var. Neden? Diyor ki: "Sen Demirtaş'ı siyaset yaptığı için içeride tutuyorsun." Yüksekdağ ve diğer arkadaşlarımızı... Hiç başka kararlara gitmiyorum, bizim partimizin Eş Genel Başkanlarıydı ya ve siz onları bilerek ve isteyerek hukuk dışı bir şekilde cezaevinde tutuyorsunuz ve gelmiş bize burada istatistik anlatıyorsunuz. Hakikaten hayret etmiştim ama kötülükte yarışmayın; biz bu ülkenin iyilikte yarışması için mücadele ediyoruz, demokraside yarışması için mücadele ediyoruz, hukukun üstünlüğünde yarışması için mücadele ediyoruz. (HEDEP sıralarından alkışlar)