GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:27
Tarih:29.11.2023

AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA CANBEY (Balıkesir) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; güçlü bir millet güçlü bir aileden oluşur. Bu bakımdan aile, toplumun çelik çekirdeği, özü, nüvesi ve güç kaynağıdır. Dil ailede öğrenilir, ahlak ailede kuşanılır, inanç ailede yerleşir; merhamet, şefkat, hürmet, sevgi ailede edinilir; karakter burada şekillenir. Çocukları çağın marazlarından koruyan kalkan yine ailedir.

Devletimizin vazifelerinin başında da aile kurumunun muhafazası gelir. Anayasa'mızın 41'inci maddesi çok açık ve nettir: "Aile, Türk toplumunun temelidir." Bu anlayışla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde AK PARTİ olarak son yirmi bir yılda aile kurumunu güçlendirmek için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. 2011'de ilk kez Aile Bakanlığını hayata geçirdik. Doğum yardımı uygulamasını başlattık. Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla 2016'da Çeyiz Hesabı uygulamasını başlattık. Aile Eğitim Programı'yla ülkemiz genelinde 924 eğiticiyle 3,5 milyon kişiye aile eğitimi verdik. Evlilik öncesi eğitim programları hazırladık. Aile danışmanlığı hizmeti başlattık, ülkemiz genelinde 100 bin başvuruya ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduk. Aile ve Gençlik Fonunu geçtiğimiz hafta birlikte çıkardık ve yine, Aile ve Gençlik Fonu aracılığıyla önümüzdeki dönemde hem aileyi hem de gençleri desteklemeyi sürdüreceğiz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; medya yoluyla aile kurumumuza zarar veren yayınlarla da mücadele içerisindeyiz, bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Ailenin korunması ilkesine aykırı yayınlar yapan evlilik programlarına RTÜK aracılığıyla son verildi. Yine, ayrıca yaptığımız kanuni değişikliklerle medya hizmet sağlayıcılarına birçok kez idari para cezası, program durdurma ve lisans iptali müeyyidesi uygulandı ve uygulanmaya devam ediyor yani hiçbir şey yapılmıyor gibi bir şey söylemek doğru değil değerli arkadaşlar. Ancak 6112 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesi hükmü uyarınca yayın kuruluşlarının ne tür yayınları, hangi şekilde yapacakları konusu editöryal bağımsızlık kapsamında olup RTÜK'ün -Üst Kurulun- programlara yayınlanmadan önce herhangi bir şekilde müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak bu programlar RTÜK uzmanlarınca incelenmekte ve denetlenmektedir arkadaşlar. Bu raporlar da değerlendirilerek aynı kanunun 32'nci maddesi gereğince uyarı, idari para cezası, program durdurma, geçici yayın durdurma ve yayın lisansı iptali cezası şeklinde müeyyideler hukuki sürecin tamamlanmasıyla birlikte uygulanmaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Canbey, lütfen tamamlayalım.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şunu çok iyi biliyoruz ki Türkiye Yüzyılı vizyonuna ulaşabilmek ancak güçlü bir aile yapısıyla mümkün olacaktır. Diğer toplumlardan bizleri ayıran en önemli gücümüz de güçlü aile yapımızdır. Bunu korumak ve daha da güçlendirmek için çok çalışacağız.

Sözlerime son verirken Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla ve hürmetle selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)