| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 23.11.2023 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA HAKAN ŞEREF OLGUN (Afyonkarahisar) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin Tahir Elçi cinayetinin araştırılması hakkındaki grup önerisi üzerine söz almış bulunuyorum.
Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihî Dört Ayaklı Minare'nin önünde bir basın açıklamasının ardından çıkan silahlı çatışmada başından vurularak öldürüldü aynen Sinan Ateş'in sokak ortasında güpegündüz katledilişi gibi. Artık kimse kimseyi sokak ortasında kurşuna dizmesin, ölüm fermanı vermesin diye, ideolojisi ne olursa olsun, tüm siyasi cinayetlere aynı duruşu göstermek, davalarının ve arka planlarının aydınlatılmasına sahip çıkmak zorundayız. Partimiz, insanı merkeze alan, milliyetçi bir partidir. İnsan olmak, ideolojilerden daha değerli bir sıfattır. Her türlü silahlı eylem suçtur, bunun böyle bilinmesi gerekmektedir. Irk, din, dil, mezhep, renk, bölge ve görüşü ne olursa olsun, herkesin yaşam hakkı kutsaldır. Hangi görüşten olursa olsun, en temel hak olan yaşam hakkı gasbedilmemelidir. Farklı siyasi düşüncelerinden dolayı işlenen katliamlar insanlık suçudur. Cinayetlerin ve katliamların arka planını, asıl faillerini ortaya çıkarmakla görevli yargı, siyasi ve her türlü tahakkümden bağımsız olmalıdır. Ucu kime ulaşırsa ulaşsın, bütün karanlıkta kalan siyasi katliamlar ve cinayetler aydınlanmadan hiçbir ülke huzura kavuşamamıştır. Bu nedenlerle, bir hukukçu olarak bağımsız ve tarafsız olmak zorunda olan hâkim ve savcılara sesleniyorum: Siyasi iktidara değil vicdanlarınıza kulak verin. Hukuk ve adalet neyi emrediyorsa onu yerine getirin. Geç kalmış bir karar, dosyayı sona erdirmiş olsa bile adaleti tecelli ettirmiş sayılamaz. Geçen gün yaptığım konuşmada da belirttiğim gibi, hadi hep beraber karanlığı aydınlatalım ve tüm cinayetlerin araştırılmasına öncü olalım. Orhan Gazi'nin de dediği gibi, adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir, sonunda hüküm isabetli olsa da geciken adalet zulümdür.
Sözlerime son verirken başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, liderimiz Meral Akşener ve üzerimde emekleri büyük olan Emine ve Turan Köksal Öğretmenlerim olmak üzere tüm öğretmenlerimizin gününü saygıyla kutluyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)