GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:12
Tarih:25.10.2023

ZEYNEP ODUNCU (Batman) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dünden bugüne kapatma davalarına inat varlığını ve gücünü halktan alan partimiz HEDEP adına Genel Kurulu, değerli halkımızı ve cezaevinde bizleri izleyen değerli yoldaşlarımızı saygıyla, minnetle selamlıyorum.

Son dönemin en önemli sorunu bildiğiniz üzere emeklilerin yaşadığı geçim sorunudur çünkü milyonlarca emekli, emekli kök ücretine zam yapılmadığı için temmuz ayındaki zamdan faydalanmamış, açlığa mahkûm edilmiştir. Enflasyonun yüzde 100'ün üzerinde olduğu, resmî enflasyonun yüzde 60'larda olduğu günümüzde emekliler ve emekçiler yüzde 25 zamma mahkûm edilmişlerdir ki emeklilerin büyük bir kısmının maaşlarına bu zamlar yansıtılmamıştır. Emeklilik hem çalışmaya bağlı bir hak hem de çalışma hakkının devamı niteliğindedir. Bu sebeple, emeklilerin sorunları çalışma hayatı sorunlarının da önemli bir parçasıdır. Ömürlerinin en verimli zamanlarını çalışarak geçirmiş olan yurttaşların emekliliklerini huzur ve refah içinde geçirmelerini sağlamak ülkeyi yönetenlerin en temel yükümlülüklerindedir ancak günümüzde emeklilerin büyük bir kısmı asgari ücretin dahi çok altında bir ücretle, hatta büyük bir çoğunluğu açlık sınırının yaklaşık yarısına denk gelen bir maaşla yaşamaya mahkûm edilmişlerdir. Emekli maaşlarına yapılan sembolik zamlar yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz karşısında anlamsız hâle gelmiştir. "Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz." diyen iktidar, emekliyi kemirdikçe kemiren enflasyon canavarına yem etmiştir. Emekliler en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz bir noktaya gelmiştir. Açlık sınırının 15.500 lira, yoksulluk sınırının 47 bin lira olduğu, resmî enflasyonun dahi yüzde 61,50'ye dayandığı günümüzde emeklilere reva görülen ücret vicdansızlıktır. Açlık sınırının neredeyse yarısı kadar bir aylıkla nasıl geçinsin emekliler? Emeklileri yardım almaya muhtaç hâle getirdiniz.

Emeklilerin durumu bu iken 1.150 odalı saraydan ve aylık 21 milyon TL harcaması olan saraydan, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere sadece bir kereye mahsus 5 bin TL bir ödenek ödeneceğini söylüyor. Bu, emeklilerle dalga geçmek, akıllarıyla alay etmekten başka hiçbir şey değildir. Bir de üstüne, çalışan emeklileri buna dâhil etmeyeceklerini ima ediyorlar. Üstelik, bu kadar şatafata, israfa, sermayeye ve yandaşa her zaman kaynak bulan iktidar, emeklilere tek sefer verdiği sadaka mahiyetindeki ikramiyenin 61 milyar lirayı geçen maliyetini her fırsatta dile getirmiş, bu sebeple, çalışan emeklileri kapsam dışında tuttuğunu da ima etmiştir. Keyfî harcamaların yapıldığı ve şatafatın her güne yayıldığı... Özel makam araçlarıyla Meclisten çıkan vekillerimizin emeklilere reva gördüğü bu ücrete bizim HEDEP olarak karşı çıktığımızı söylememiz gerekiyor. Bu sebeple, mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için palyatif düzenlemeler yerine yapısal düzenlemeler yapılmalıdır. AKP Hükûmeti bir tek şeyde birleşim sağladı: Bütün ayrımcı dillerini bir kenara bırakıp yoksullukta halkları birleştirdi. Evet, gerçekten AKP Hükûmetinin yanında olan yandaş dışında bütün halklar yoksullukta bugün birleşmiş durumda. Biz, emekli aylıklarının bilimsel gerçeklerden uzak kalan bir sistemle hesaplanmasını kabul etmiyoruz. Aylık ücret artışlarının gerçek enflasyonu yansıtmayan TÜFE oranlarına göre yapılmasını uygun bulmuyoruz. Hesaplama ve aylık artış sistemi değiştirilmeli ve emeklilere hak ettikleri aylıklar ödenmelidir. Bizler HEDEP olarak en azından en düşük emekli aylığının sendikalar tarafından her ay açıklanan açlık ve yoksulluk rakamları baz alınarak hesaplanması ve emeklilerin yaşam kalitesinin artırılması için gerekli yasanın düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (HEDEP sıralarından alkışlar)