| Konu: | (2/1514) esas numaralı 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/18) münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 5 |
| Tarih: | 10.10.2023 |
MELİH MERİÇ (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'min İç Tüzük'ün 37'nci maddesine göre doğrudan gündeme alınması için söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Türkiye'de silahla işlenen suçlardaki artış önemli boyutlara ulaşmıştır. Silahlarla, bıçaklarla veya diğer yaralayıcı aletlerle işlenen suçlar, yaralamalar, cinayetler bir türlü dizginlenemiyor ve önlenemiyor. Gün geçmiyor ki kamuoyunda bir cinayet haberi veya yaralanma haberi olmasın. Bu artışın en önemli sebebi, bireysel silahlanmayı önleyici düzenlemeler yapılmaması, yasa dışı yollarla silah temininin kolay ve yaygın hâle gelmesi ve ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma cezalarının düşük olmasıdır. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2.278 insanımız öldürülmüş, 4.231 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Düğünlerde, asker uğurlamalarında, seçim ve maç kutlamalarında, meskûn mahallerde, bağ evi gibi yerlerde eğlence amacıyla silahlar ateşlenmekte ve kaza kurşunuyla insanlarımız ölmekte ya da ciddi yaralanmalar olmaktadır. İllegal olarak temin ettikleri taşıma ya da bulundurma ruhsatı olmayan silahları olan şiddet yanlısı insanlar trafikte, iş ya da özel yaşamlarında karşılaştıkları sorunları ateşleyerek aşmaya çalışmaktadırlar. Tabii, bu suçlar sadece ruhsatsız silahlarla işlenmiyor, ruhsatlı silahlarla da aynı şekilde devam ediyor. Silah temininin kolay ve denetimsiz olması, intihar, soygun, gasp gibi vakaların da artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak, yasalara uyan, ateşli silahlardan uzak duran vatandaşlarımız arasında can güvenliği başta olmak üzere, korku ve huzursuzluk yaratmaktadır.
İnsanların yasal olmamasına rağmen silah temin etmeyi göze almasının başlıca sebebi ise cezaların yetersizliğidir. Gerek ruhsatlı olsun gerekse ruhsatsız olsun bireysel silahlarla işlenen suçların neden olduğu mağduriyetleri önlemek, toplumun huzuru ve vatandaşlarımızın güvenliği için bireysel silahlanmayı önleyici düzenlemeler yapmamız şarttır. Bu noktada, ruhsatsız silah bulundurmayı ve taşımayı caydırıcı yasal düzenleme yaparak başlamalıyız; aksi takdirde düğünlerimiz, asker uğurlamalarımız ve maç sevinçlerimiz, seçim kutlamalarımız kana bulanmaya devam edecektir.
Sizlere sadece seçim bölgem olan Gaziantep'ten örnek vermek istiyorum. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı tarafından bu yılın haziran ve eylül ayları arasında bağ evleri, düğün, nişan ve uğurlama gibi eğlence alanlarında silahla havaya ateş açma olaylarına yönelik olarak yapılan operasyonlar sonucunda 44 şüpheli yakalanmıştır. Arkadaşlar, dikkatinizi çekmek istiyorum sadece üç ayda eğlence amaçlı silah ateşleyen 44 kişi, şiddet amaçlı işlenen suçlar ise bu rakamın katbekat üstündedir.
Türkiye'nin her bir sokağı, caddesi poligona dönmüştür. Bu kabul edilemez ve bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde bunu önleyici düzenlemeler yapmak zorundayız, vatandaşlarımız da bizden bunu beklemektedir.
Söz konusu kanun teklifim, ruhsatsız silah kullanmaya yönelik cezanın artırılmasını, bıçak ve diğer aletler veya benzerlerini taşıyanlar hakkında verilecek cezanın artırılmasını öngörmektedir. Yasada yer almayan, yönetmelikte de 21 olarak belirlenen silah ruhsatı alma yaşını yasaya koyuyoruz ve buna 30 yaşını doldurmuş olma şartını getiriyoruz. Tabii, bireysel silahlanmaya karşıyız ancak bazı meslekler ve işler için zaruri olan silah ruhsatı alma yaşını kanun teklifiyle 9 yaş yukarıya çekmek istiyoruz.
Toplumun büyük bir sorunu olan bu konuda bütün milletvekili arkadaşlarımdan kanun teklifimin doğrudan gündeme alınmasında ve müspet oy kullanmalarında destek bekliyorum.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)