GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:14
Tarih:12.07.2023

ONUR DÜŞÜNMEZ (Hakkâri) - Saygıdeğer Başkan, değerli milletvekilleri ve ekranları başında bizleri izleyen değerli halkımızı partim Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına saygıyla selamlıyorum.

Konuşmaya başlamadan önce torba yasa usulüne ilişkin itirazlarımızı dillendirmek istiyorum. Hepiniz burada torba yasaya ağırlıklı muhalefet partileri bir isim taktılar. Bu torba yasa -o çuval yasalar falan filan değil- çorba yasa. Bunun içinde motorlu taşıtlar vergisinden tutun Covid izinlerine, Covid izinlerinden tutun emekli aylıklarına zamma; onu geçelim, işte, deprem vergilerinin nasıl kullanıldığına ilişkin bir sürü düzenleme getirilmiş. Bu yönüyle biz buna katılmadığımızı belirtmek istiyoruz. Bu, yasa yapma tekniğine çok da uygun değil çünkü biliyoruz ki yapılan itirazların hepsi şu gerekçeyle reddedilecek, denilecek ki: "Bu bir millî dayanışma paketi. Biz deprem durumunu ortadan kaldırmak için böyle bir yasa yapıyoruz dolayısıyla siz fazla itiraz etmeyin." şeklinde bir güncellemeyle önümüze çıkarıyorlar.

Malumunuz, bu torba yasanın 2'nci maddesiyle emeklilerin kök maaşına zam yapılması tartışılıyor. Kök maaşa yapılan zammın yüzde 25 oranında olması hedefleniyor. Dolayısıyla, zaten 5 bin TL alan emeklilerimizin maaşı seçimden önce bu seyyanen yapılan zamla 7.500'e çıktı. En düşük emekli maaşının 7.500 olduğu gözetildiğinde aslında herhangi bir zam yapılmıyor çünkü temmuz ayında bu emekliler hiçbir şekilde bir zam almayacaklar. Zaten bunun bu önergeye konulmasının gerekçesi de şuydu: Komisyon aşamasında bu teklif yoktu, sonradan itirazlar üzerine, kamuoyunda oluşan tepki üzerine böyle bir dolambaçlı yol izlendi ve kanun dolanmaya çalışıldı. Şimdi yüzde 25 zammın da ne üzerine hesaplandığını TÜİK verilerine dayandırıyoruz. TÜİK verilerine iktidar partisi dâhil buradaki hiç kimse inanmamakta. Nitekim, inanmış olsaydı geçen dönem memur maaşlarına yaptıkları maaş artışını seyyanen değil, kök maaş artışı şeklinde yaparlardı. Kendileri de TÜİK verilerine inanmıyor ama önümüze emekliler için TÜİK verisi koyuyorlar. ENAG'ın oluşturduğu gösterge, enflasyon için yüzde 108,58 iken, TÜİK verilerine göre bir artışa gidiliyor ve henüz bu maaş artışı emeklilerin cebine girmeden tuzla buz olmuş şekilde önümüze çıkıyor.

Yirmi bir yıldır bu Hükûmet iktidarda ve geldiklerinde 3Y'yle gelmişlerdi, bu 3Y'nin başında "Yasakları önleyeceğiz." kısmı vardı. Evet, yasakları önlediler ama sadece AKP'ye olan yasakları önlediler. Kendilerine her şey serbest, muhalefete her şey yasak.

FAHRETTİN TUĞRUL (Uşak) - Ne yasak kardeşim?

ONUR DÜŞÜNMEZ (Devamla) - Yasakları şu an söyleyeceğim, ne yasak olduğunu size anlatayım yani siz en basitinden şunu bir görün neler yasak: Hakkâri'de 2016'dan beri eylem, etkinlikler yasak ama Cilo Festivali için, doğa katliamı için bu serbest çünkü oraya AKP'liler gidiyor. Bu Mecliste Kürtçe konuşmak, Kürt dili için mücadele edenlere yasak ama AKP'liler için yasak değil. Şimdi "Yasak mı değil mi?" tartışmasını da şuradan anlıyoruz: Biz Kürtçe konuştuğumuzda, kendi ana dilimizi bu kürsüde dillendirdiğimizde bu tutanaklara hâlâ bilinmeyen dil olarak giriyor; evet, bak, yasakları tükettiniz çünkü size yasak değil.

2'nci Y "Yolsuzlukları önleyeceğiz." idi, yolsuzlukları da önlediler çünkü yolsuzluğu lügatten çıkardılar. Nasıl çıkardılar? Mardin kayyumu İçişleri Bakanına tespih hediye ederken "Bu bir hediye." dediler. Reza Zarrab, Çalışma Bakanına saat hediye ederken "Bu yolsuzluk değil, bu hediyeleşme." dediler, yolsuzluğu da bu yönüyle rafa kaldırdılar; artık yolsuzluk yok, hediyeleşme var.

3'üncü Y olarak da "Yoksullukla mücadele edeceğiz." dediler. Evet, yoksullukla da çok güzel mücadele edildi çünkü 3 maaş birden alan bankamatik personelleriniz var. 3 maaş alınıyor, onlara da yüzde 25, yüzde 30 zamlar fazla geliyor; evet, haklısınız ama açlık sınırının çok çok altında, emekliye, dul ve yetimlere uygun gördüğünüz 7.500 TL'lik bir maaşla "Geçinin geçinebiliyorsanız." diyorsunuz. Bu, sizin yoksulluğu da bitirdiğiniz gösteriyor ama sadece AKP için bitirdiniz.

Bu 3Y'nin yanına 2 tane daha Y eklediniz, biri yalan. Goebbels'e bile taş çıkartıyorsunuz. Yalanlar o kadar şiddetli ki kendiniz bile inanıyorsunuz. Siz bir de diyorsunuz ki: "Batı bizi kıskanıyor, Batı kıskanıyor bizi."

HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Biraz önce söylediğin, senin dediğin yalan işte.

ONUR DÜŞÜNMEZ (Devamla) - Yalanı kimin söylediğini bütün Meclis ve bütün, cümle cihan biliyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Toparlayalım.

ONUR DÜŞÜNMEZ (Devamla) - 4'üncü Y de yandaş. 4'üncü Y'deki yandaşlar hiçbir zaman ekonomik darboğaza uğramıyor ki. Yandaşların vergi aflarını getirin bu Meclise, bu Parlamentoya; bu bütçeye koyun, o afları silmeyin. O zenginlere uyguladığınız affı bu bütçeye eklediğinizde zaten emeklilere hak edecekleri ücreti vereceğiz ama siz onları silmeyi uygun görüyorsunuz. Şimdi, emekliler için istediğimiz zamma da "Ama bütçede açık var." diyorsunuz. Niye açık var? "Deprem oldu." O zaman niye çorba yasayla depremi getiriyorsunuz? Bunun adı "torba yasa" değil, "çorba yasa." Depremi getirin, maliyetini hesaplayalım, bütçeden kaynak yaratacaksak bu kaynakları bulalım, artış ve o baz alacağımız ekonomik modelleri görelim, ona göre diyelim ki: "Evet, böyle bir vergilendirmeye ihtiyaç var." ya da "Yok." Ama siz bu deprem için kullanacağınız kaynakları sadece emeklilerin maaşına ve fakirlerin, emekçilerin cebine göz dikerek toplamaya çalışıyorsunuz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ONUR DÜŞÜNMEZ (Devamla) - Ben şunu söylemek istiyorum: Kaşıkla verip kepçeyle alma anlayışından derhâl vazgeçilmeli. Emekçi, fedakâr halklarımızı fakirleştirmekten imtina etmelisiniz. Bu halk açlıkla boğuşurken daha rahat hayat sürmek için milyonları sömürmenize izin vermeyeceğiz; yalan, yağma, yasak düzeninizin değişmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Genel Kurulu tekrar saygıyla selamlıyorum. (Yeşil Sol Parti sıralarından alkışlar)