GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İktidarın cezaevlerini keyfiyetle yönettiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:6
Birleşim:85
Tarih:05.04.2023

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Ya, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin sayısız defa söz alıyoruz; sadece söz almıyoruz, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna, Cezaevi Alt Komisyonuna, Adalet Bakanlığına, ilgili idarelere, Ombudsmana yani bütün mekanizmalara asgari yaşam standartlarının sağlanması için başvurularımız var ama emin olun, her gün mektup almaktan, ailelerin aramasından dolayı bunları sürekli gündeme getiriyoruz. Neden? Çünkü çözülmüyor, çünkü bu iktidar cezaevlerini âdeta keyfiyetle yönetiyor. Yani şu anda yine bir aile aradı, İbrahim Aşkan -arayanlar ne kadar acil olduğunu bana söylediler- Şakran'dan Tekirdağ Cezaevine iradesi dışında götürülmüş, çıplak arama yapılmış, çok ciddi dayak yediğini söyledi ailesi, tek hücreye konulmuş.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Tek hücreye konulması da bir yana -anlattılar- bu hücrede lağım suyu patlaması var, hücre pislik içinde. Şimdi, bir insan nasıl pislik içinde ve bir hücrede yaşasın? Bu söylediğimiz her şeyin kaydı var, kuydu var yani somut olarak söylüyorum. Geçen hafta Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanına da çağrı yaptım, "Söylediklerimin, ifade ettiklerimin tekinin aksini ispatlayın, ben çıkıp özür dileyeceğim." dedim; o sözün arkasındayım.

Dönem bitiyor, 14 Mayısta yeni bir seçim var. Yeni bir dönemde umarım bu sorunları yaşamayacağız çünkü bu iktidarı göndereceğiz. Ama en azından 14 Mayısa kadar işkenceyi durdurun demek istiyorum.

Teşekkür ediyorum.