GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 14 Mart Tıp Bayramı'na, Talia Semra'nın evlatlık yoluyla hak kazandığı vatandaşlık hakkının derhâl verilmesi gerektiğine, Resmî Gazete'de yayımlanan 7440 sayılı yapılandırma yasasıyla BAĞ-KUR prim borcu olanların mağdur edildiğine, Türkiye'de kadına yönelik şiddete, Yeniden Refah Partisinin Cumhur İttifakı'na katılmak için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını öngören şartına AKP'nin verdiği cevaba ve İçişleri Bakanının depremden etkilenen iller için açıkladığı yardım listesine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:6
Birleşim:72
Tarih:14.03.2023

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Evet, bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Hekimler, sağlık emekçileri bugünü ne kadar bayram olarak kutluyor acaba? Emeklerinin, liyakatlerinin öngörülmediği, nöbet saatlerinin uzunluğu ve sıklığından ötürü çok zorlu koşullara maruz kaldıkları, sağlıkta şiddetin hâlâ temel bir gündem olarak devam ettiği, ücretlerinin düşüklüğü, özlük haklarının yokluğu ve eksikliği bu süreçte mevcut ve bu ne kadar bayram olarak kutlanmaya izin verirse o kadar kutlanabilir. Özellikle pandemi döneminde, deprem döneminde, en zorlu koşullarda çalışan; baktıkları hastaların yaşamlarını kendi sağlıklarının ve yaşamlarının önünde tutan tüm sağlık emekçilerinin Tıp Bayramı'nı kutluyorum.

Tabii, bu vesileyle, hâlâ cezaevlerinde rehin tutulan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız sevgili Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Milletvekilimiz sevgili Semra Güzel ve geçen dönem Grup Başkan Vekilimiz sevgili İdris Baluken'in Tıp Bayramı'nı kutluyorum ve buradan grubumuz adına onları selamladığımı ifade etmek istiyorum.

Sayın Başkan, Talia Semra 2021 yılında Pınar Yiğitoğulları tarafından anneler arası anlaşma yoluyla ve yıllar sonra da mahkeme kararıyla evlat edinildi. Pınar Yiğitoğulları'nın evladı olan ve mülteci kimliğinden başka bir kimliğe sahip olmayan, İstanbul Sancaktepe Hastanesinde doğmuş, biyolojik annesi Faslı olan Talia'nın Türk vatandaşlığına geçişi için İçişleri Bakanlığına yapılan müracaata verilen ret "Bu kadar da olmaz." dedirtiyor gerçekten. Bu vatandaşlık başvurusu millî güvenlik gerekçesiyle reddedilmiş. Talia henüz 5,5 yaşında, millî güvenliği nasıl tehdit etti merak ediyoruz doğrusu; hâlen kimliksiz yaşıyor ve bu, telafi edilemez mağduriyetlere yol açıyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Güvenlik paranoyası bu sefer 5 yaşındaki çocuğa kadar uygulanıyor ve vuruyor. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilsin. Talia'nın evlatlık yoluyla hak kazandığı vatandaşlık hakkının derhâl verilmesi gerekiyor.

Sayın Başkan, 7440 sayılı yapılandırma, vergi affıyla ilgili Yasa Resmî Gazete'de yayımlandı ancak BAĞ-KUR prim borcu olanlar ciddi bir şekilde mağdur edilmiş durumda. Kanun teklifi metninde ihya affı hükmü yer almadığı için BAĞ-KUR prim ödemesi fahiş derecede artıyor. Örneğin, 2021 yılında 3750 gün için 36.712 TL ödenmesi gerekirken bugün "yüzyılın affı" denilen yapılandırmada gerekli düzenlemeler yapılmadığı için 3750 gün için ödenmesi gereken tutar 431.250 TL seviyesindedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu rakam on binlerce yurttaş için karşılanması mümkün olmayan bir tutar. Üstelik SGK hâlâ bu konuda bir genelge yayımlamadı dolayısıyla yapılandırma işlemi de başlatılmadı. Yapılması gereken, kanun teklifi metninde muğlaklığı bulunan bu mağduriyetin genelgede giderilmesini sağlamaktır. Tarafımıza iletilen şikâyet ve taleplerin yerine getirilmesiyle yurttaşların beklentilerinin karşılanması hayati derecede önemlidir.

Erkek şiddeti bitmiyor, Türkiye'de artarak devam ediyor. Avrupa ve OECD ülkeleri arasında erkeklerden fiziksel veya cinsel şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülke maalesef Türkiye. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 2019 yılı verilerine göre Türkiye'de kadına yönelik şiddet oranı yüzde 38, neredeyse her 10 kadından 4'ü hayatında erkek şiddetine maruz kalıyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Beştaş.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu rakamları anlatmaktan ziyade, çünkü bu rakamlar çok vahim ve söyleyerek çözmek yerine çözümü konuşmalıyız. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasından sonra Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadele tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu son derece yakıcı veriler ortada dururken Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı'na katılmak için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını öngören şartlarını AKP'ye ilettiklerini ve kendilerine "Hiçbir problem yok." yanıtının verildiğini söyledi. Sonradan farklı açıklamalar yapıldı Aile Bakanı tarafından fakat bu tam anlamıyla bir skandaldır, her gün kadınlar şiddet görmeye devam ederken bunun tartışılması bile dehşet verici bir durumda, dediğim gibi, her 10 kadından 4'ü şiddet mağduruyken...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Beş dakikayı bulduk.

Buyurun Sayın Beştaş.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Şu anda bizim elimize ulaşan bilgilere göre, hâlâ AKP il teşkilatlarında Derya Yanık'a "Bu, gündemimizde değil." dediği için bir tepki olduğu da kulağımıza kadar geliyor. 6284'ü milyonlarca kadın kazandı, mücadele etti ve direndi, asla hiç kimseye bunu yedirmeyeceğiz.

Sayın Başkan, bugün, Şırnak kent merkezinde sokağa çıkma yasaklarının yıl dönümü. 14 Mart 2016 tarihinden 10 Nisan 2017 tarihine kadar tam gün ve süreli olarak toplam üç yüz doksan iki gün devam eden sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalı süreç sonucu Şırnak'ta 12 mahalleden 8'i yıkılarak kullanılamaz hâle gelmişti ve 79 kişi yaşamını yitirdi, binlerce insan göç etmek zorunda bırakıldı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın Sayın Beştaş.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Tamam Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

O dönem yaşanılanları unutmadık, unutmayacağız. Geride kalan ve tüm hayatı değişen yurttaşlarımızı selamlamak istiyorum.

Sayın Başkan, İçişleri Bakanının çok ilginç bir açıklaması dün kamuoyuna yansıdı; merkezden etkilenen iller için bir yardım listesini, nelere ihtiyaç olduğunu açıkladı; çay, şeker, kahvaltılık... Mümkün olduğunca standartları yükseltmeye çalıştıklarını söylediler. Ramazan ayının, iftarın, sahurun olduğunu ve geldiğini ifade etti. "Planlama yapmaya çalışıyoruz ama eşofmana, terliğe, spor ayakkabılara ihtiyaç var; erkek ve çocuk giysisine ihtiyaç var." dedi ve bunu -inanamadık- bu ülkenin İçişleri Bakanı söyledi, ihtiyaç listesi çıkardı. İktidarın içinde bulunduğu ve halkı da içine düşürdüğü hâl tam da budur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bitiriyorum Başkan.

BAŞKAN - Buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Görevini yapmayan Bakan, halkı göreve mi çağırıyor? Birisi kendisine hatırlatsa iyi olur diyeceğim, buradan hatırlatıyoruz: AFAD ve İçişleri Bakanlığı sahada yokken bizler, halk oradaydı. İnsanlar elleriyle, tırnaklarıyla enkazı kazıyıp can kurtardı. İktidarın işe yaramaz politikaları ve geç gelişlerinden dolayı yüzlerce, binlerce insan yaşamını yitirdi. Halk dişinden tırnağından artırıp tırlarla malzeme yolladı ve o kentlere para yolladı; halkın gönderdiği paralarla Kızılaydan çadır alındı, bunun ötesi yok. İktidar kendi düştüğü çukurun farkına varmış, en azından bunu idrak etmiş, bunu da kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

Çok teşekkür ediyorum Başkanım.