| Konu: | AK PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 57 |
| Tarih: | 01.02.2023 |
CHP GRUBU ADINA ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; çok teşekkür ediyorum.
Şimdi, Adalet ve Kalkınma Partisi diyor ki: "YÖK kanununu görüşelim." Tamam, oturun, görüşün YÖK kanununu ama ne yapmaya çalıştığınızın farkında mısınız? Kanunun öyle bir 2'nci maddesi var ki bu Boğaziçinde o Z kuşağı olarak nitelendirilen ve her türlü yasağa, her türlü haksızlığa karşı tepki gösteren, her geçen gün sizden kopan, buna karşı bir sürü denemenize rağmen ne anketlerde ne fiiliyatta çeviremediğiniz o gençlerin sizden kopuşu... Babaları belki sizleri dinledi, anneleri sizleri dinledi, 3 çocukları var ama bütün anketler gösteriyor ki o 3 çocuğun yerel seçimde 2'siydi, şimdi 5 çocuğun 4'ü artık tamamen karşınızda ve siz o çocuklara yeni disiplin cezaları, yeni caydırıcılıklar, yeni sindirmeler ve onların geleceğe doğru önünü kesmeye yönelik bir kanun teklifini getiriyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar) Getirin, bizim işimize gelir, itirazımızı kayda geçiririz, siz zulmedersiniz, o zulüm gelir, sandıkta genç seçmenin size cevabı olarak karşınıza çıkar.
Ayrıca, onun yanında, örneğin, AKEV Vakfı Üniversitesinin adını Belek Üniversitesi olarak değiştirmek ama haddizatında iyi niyetlerle kurulmuş bir vakıf üniversitesini yandaşlaştıramayınca, ele geçiremeyince ona çökmenin peşindesiniz. (CHP sıralarından alkışlar)
Millî İstihbarat Akademisinin ne işe yaradığını, dört başı mamur bir izahatı verebilecek bir milletvekili yok, güya imza atmışsınız, gecenin bir yarısında MİT'ten personel getirip bunu izah etmeye çalışıyorsunuz. Şimdi, burada, kanunda yine nasıl tel tel döküldüğünüzü göreceğiz, muhalefetin eleştirilerinin nasıl haklı çıktığını göreceğiz. Örneğin, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesiyle ilgili yaptığınız düzenlemede "Anayasa'ya aykırı." diye yalvardık burada, "Hayır, değil, mahkeme yolu açık." dedi Ramazan Can; mahkeme iptal etti, şimdi aynı düzenlemeyi bir daha getiriyorsunuz, olabilecek bir şey değil ama şunu söyleyeyim: Vatandaş bunu beklemiyor; vatandaş, elektrik, su, doğal gaz faturalarına çözüm bekliyor; çocukların okulda yemek talebinin, CHP'nin, Millet İttifakı'nın önerisinin hayata geçmesini bekliyor; çiftçi kullandığı mazottan vergi kalksın diye bekliyor; işçiler vergi dilimleri güncellensin, aldıkları zam belli bir zamandan sonra eriyip gitmesin diye bekliyor; öğretmenler atama bekliyor; staj mağdurları, çıraklık mağdurları EYT düzenlemesindeki mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor ve işçiler promosyon bekliyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, devam edin.
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Nedir işçinin promosyonu? Şudur: İki ay oldu, kanun teklifimizi verdik; bakın, bu teklifi Adalet ve Kalkınma Partisini yöneten akıl niye benimseyip de hayata geçirmez, anlamıyoruz. Çayın taşıyla çayın kuşunu vuracaksın, teklif şu: Özel sektördeki işçi bankadan promosyonu direkt alacak. Patron pazarlık yapıyor, bankayla maaş anlaşması yapıyor, kendine alıyor. "Kamudakini devlet almıyor, dağıtıyor da özel sektör niye böyle yapsın?" diye teklif verdik. Gelin, destekleyin; 15 bin lira, 20 bin lira para alsalar, bu kışın bu zorda, elektriğe, suya, doğal gaza birçok yaraya merhem olsa fena mı? Ama işçinin değil patronun, işçinin hakkının değil ona tenezzül eden sermayenin partisi olduğunuz için "hayır" diyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar)