GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Antalya'da yaşanan sel felaketine, TÜİK'in bugün açıkladığı işsizlik verilerine, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin asgari ücret beyanına ve Hiranur Vakfındaki meseleyle ilgili yeni bir şey öğrendiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:6
Birleşim:36
Tarih:12.12.2022

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Benim başka bir konu ama neyse...

Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Öncelikle, Antalya'ya geçmiş olsun dileklerimizi paylaşmak istiyorum. Antalya Vekilimiz ayrıntıları açıklayacak.

Sayın Nebati buradayken... Bugün TÜİK verileri açıklandı, işsizlik verileri açıklandı; maalesef tablo hiç iç açıcı değil, hem de TÜİK verileri olmasına rağmen iç açıcı değil yani yanlı bir veri olmasına rağmen. Yani beşte 1 atıl iş gücü oranı var. Neden bu iş gücü oranı var? Bunun yanıtını açıkçası tartışmamız gerekiyor. Geniş tanımlı işsizlik verileri dediğimiz... Yani milyonlarca genç üretimden kopmuş ve maalesef çözümü, çareyi, yaşamı yurt dışında, Türkiye dışında arıyor; bu, bütün verilere de yansıyor. Fakat bu işsizlik verilerinde -yani verileri tekrar açıklamayım ama zaten ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı- burada, bu TÜİK işsizlik verilerinde o gençler yok, emeği sömürülen milyonlarca kadın da yok, bir de ne istihdamda ne de eğitimde olan milyonlarca gence dair de herhangi bir veri yok maalesef.

Şimdi, TÜİK, işsizlikteki artışı saklasa da yeni ekonomi modelinin çöküşünü bizce işsizlik verileri üzerinden de bir kez daha açıkladı. Yani temel espri, yeni ekonomik modelde TL'nin ucuzlaması ve bu ucuzlama üzerinden ihracatın artmasıydı. İhracat artacak ve bu, üretimi artırıp işsizliği düşürecekti ancak burada peri masalını işsizlik verileri de yalanladı.

Bir de Sayın Bakan bugün bir açıklama yapmış, düşmüş basına. Yani bir anlamda "Asgari ücret artışı enflasyonun düzeyini aşmazsa iyi olur. Asgari ücret artmasın, enflasyonu da artıracak, fazla artırmayalım." gibi bir okumamız var. Ya, kimden yanasınız Sayın Bakan? Milyonlarca asgari ücretli var ve asgari ücretin sınırını biliyoruz, açlık sınırında. Bu konuda da açıklamanızı dinlemek isteriz.

Sayın Başkan, bitireceğim ama çok önemli bir veri tespit ettim, bu Hiranur Vakfındaki meseleyle ilgili görüştüm ilgililerle ve yeni bir şey öğrendim. Şimdi, o gün Aile Bakanı dedi ki: "30 Kasımda ŞÖNİM'e başvurdu." Doğru, bu veri elimizde fakat 30 Kasımda savcılığa da başvurmuş, kız çocuğu savcılığa da başvurmuş. Bunu sakladı, bu yeni bir bilgi. Ve 4 Aralıkta ŞÖNİM'e yerleştiriliyor. Savcılık soruşturması devam ederken ve tahmin edin -Türkiye tahmin edemez, bilmiyor- ne zaman iddianame hazırlanıyor biliyor musunuz? İki yıl sonra, 30 Ekim 2022'de iddianame hazırlanıyor. Şunu özetleyeyim: 30 Kasımda Aile Bakanlığı harekete geçmiyor, iki yıl boyunca kılını kıpırdatmıyor savcılığa yansıyan bu kadar vahim bir olayda. Bu da yetmiyor, 30 Ekim 2022'de dava açılıyor, orada da müdahil olmuyor. Ne zaman müdahil oluyor? 3 Aralıkta Timur Soykan bu haberi yapıyor, sonrasında Aile Bakanı müdahil oluyor. Burada aleni bir şekilde failin, faillerin, tecavüzün, istismarın korunması var; bunu tekrar tekrar söylüyoruz. Resmî veriler iktidar sözcülerini, Aile Bakanını yalanlıyor; iki yıl boyunca neyi beklediniz? İki yıl sonra dava açıldı, niye müdahil olmadınız? Kimden yanasınız? Çocuktan yana olmadığınız belli.

Teşekkür ediyorum.