GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 6'ncı Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:35
Tarih:11.12.2022

İYİ PARTİ GRUBU ADINA BEDRİ YAŞAR (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Teklifi üzerine grubum adına söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, normal şartlar altında DOKAP'la ilgili bugünkü sunumda görüşlerini bizim adımıza Hüseyin Örs kardeşimiz burada ifade edecekti ama maalesef Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 12'nci ayın 6'sı 2022 tarihli oturumunda AK PARTİ Bursa Milletvekili Zafer Işık tarafından Hüseyin Örs Milletvekilimize yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemi; demokrasimize, yüce Meclisimizin mehabetine yakışmayan bir olay olarak Parlamento tarihine geçmiştir. Bu elim olayı şiddetle kınıyoruz, hiçbir ahlaksız yumruk, bizi hakkın ve hakikatin yolundan ayıramayacaktır. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)

Değerli milletvekilleri, merkezi Giresun'da bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon, Tokat, Amasya ve Çorum illerinden oluşan 11 ilin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla 2011 tarihinde kurulmuş, 2012 Nisan ayında da faaliyete geçmiştir. Kurumun amaçları, bu bölgede bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaya; tarımsal üretim, büyüme, katma değer artışı, kırsal kalkınma, turizm, sanayi, ekonomi ve beşerî kurumların kapasitesinin geliştirilmesine yönelikti. Bu kurumun -amaçları itibarıyla bizim de desteklediğimiz- özellikle bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik önemli faaliyetler icra ettiğini düşünüyoruz. Ben şöyle bir baktım, o gün kurulduğu tarih itibarıyla Türkiye'deki sıralamada bu 9 vilayetin yeri nasıl diye: Samsun 33'üncü sırada, Trabzon 31, Giresun 52, Ordu 61, Gümüşhane 62, Rize 34, Artvin 44, Bayburt 64, Tokat 57, Amasya 37, Çorum 50'nci sırada. Burada yeri değişmeyen sadece Çorum, Samsun; Trabzon ve Ordu'da bir miktar yükselme var; diğerlerinden örnek verirsek Rize 34'tü 36 olmuş, Artvin 44'tü, 49'a düşmüş; Bayburt 64'üncü sıradan 65'e; Amasya 37'nci sıradan 38'inci sıraya düştü.

Yani biz bunu şöyle değerlendiriyoruz: Eğer belli bütçeler ayrılıp bu faaliyetler yapılıyorsa hiç olmazsa bu bölgelerin de gelişmişlik sıralamalarına göre bir miktar daha yukarı çekilmesini biz de arzu ediyoruz. Bu manada, kuruma 2021 yılında 100,3 milyon TL, bugüne kadar da 2,4 milyar TL ödenek aktarılmış, 2023 yılı için de 433 milyon liralık bir bütçe ayrılmıştır. Şimdi, biz bu kurumun yaptığı faaliyetler itibarıyla bütçesinin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Sonuçları itibarıyla bu bölgenin belli bir seviyeye çıkmamasını ya belli alanların desteklenmemesine veyahut da ayrılan bütçenin yetersizliğine bağlıyoruz. Biz İYİ Parti olarak her zaman üretimden, istihdamdan, kalkınmadan, girişimcilikten yana tavrını koyan, bununla ilgili bütün projeleri, bütün bütçeleri destekleyen bir yol izliyoruz. Ayhan Bey'in de belirttiği gibi bugün teknolojik ürünlerin toplam ihracattaki payı yüzde 2,9; gelişmiş ülkelerde bu, daha yüksek. Ne kadar bunu yükseltebilirsek... Bu bölgelere yapacağımız yatırımların da çok ciddi katkısı olacaktır.

Özellikle, tabii, bu sanayinin gelişmesi için -gerek sanayi bölgeleri, organize sanayi gibi- altyapıların yanı sıra özellikle yolların, demir yollarının, hava yollarının da geliştirilmesi lazım. Bunlar sanayinin altyapılarıdır. Eğer bir yerde yol yoksa, enerji yoksa, sanayi bölgesi yoksa, havaalanı gerçek manada hizmet etmiyorsa, limanlar gerekli kapasiteye ulaşmamışsa burada sanayinin gelişmesi doğal olarak zor. Bu manada Samsun'da bir iki handikabımız var, bunlardan bir tanesi havaalanı. Uzun yıllardır "Ödenek ayrıldı, yapıldı, yapılıyor." denirken maalesef belli bir mesafe katedemedik. Aynı şekilde hızlı tren, Samsun-Ankara Hızlı Treni Kırıkkale'ye kadar var, ondan sonrası için maalesef ortada proje bile yok. Bugün Samsun sıradan bir şehir değildir, Orta Karadeniz Bölgesi'nde ekonomisi en güçlü, nüfusu en yüksek olan şehirlerden biridir yani siz çekirdeği canlandıramazsanız gerisiyle ilgili sorunlar her zaman devam edecektir.

Dolayısıyla, bununla ilgili adımların süratle atılmasını biz şahsen bekliyoruz. Dolayısıyla, bu projeye ayrılan rakamların da az olduğunu düşünüyoruz, daha ciddi oranda desteklenmeli.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

BEDRİ YAŞAR (Devamla) - Toparlıyorum Başkanım.

Bu bölgede verilen destekler de mümkün olduğunca teknolojik ürünlerin üretimine yönelik verilirse daha ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bölgesel AR-GE yatırımlarına katkı verilmesinin daha iyi sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.

Tabii, bir şeyi daha buradan ifade ederek sözlerimi bitirmek istiyorum: Engelli öğretmenleri temsilen Sayın Bakan, bizi Fatoş Gönlügüzel aradı, diyor ki: "5 bin engelli öğretmenin atanmasına yönelik bir çalışmanız var mı?" Zaman zaman söylüyorsunuz. Onların size ulaşma şansı maalesef yok Sayın Bakan ama biz bu kürsüden size ifade ediyoruz. Benim tespitlerim var bir başka konuyla ilgili, maalesef size ulaşmada zorluk yaşamıştık, hâlâ ulaşamadık. Hâlbuki elimizdeki telefonlar ulaşmak için gerekli. Ben şahsen telefonumda kaç tane kayıt olduğunu bilmiyorum ama beni arayan 30 binden fazladır, herkese muhakkak dönmüşümdür, sizler de dönüyorsunuzdur. Bu konuda bunlara dikkat etmemizin, seçmeni dinlememizin faydalı olacağına inanıyorum.

DOKAP bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)