| Konu: | AK PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 26 |
| Tarih: | 29.11.2022 |
HDP GRUBU ADINA MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulda çok sık konuştuğumuz bir konu var: Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri. Size birkaç örnek vereceğim ve özellikle iktidar grubu içindeki vicdanlı vekillere seslenmek istiyorum yani herkes insan, şüphesiz ilgi duyar.
OYA ERONAT (Diyarbakır) - Senden vicdan dersi mi alacağız be! Saygısız!
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Size değil Oya Hanım, vicdanı olanlara sesleniyor.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Ama özel olarak insan haklarıyla ilgilenen, bu ihlallere karşı en azından kendilerinin de çaba göstermesi için dikkatlerine sunmak istiyorum.
Garibe Gezer; geçen yıl burada bütçe görüşmelerinde Adalet Bakanlığı görüşülürken bize bir haber geldi "Kandıra Cezaevinde bir kadın mahpus intihar etti." diye, cenazesi çıkarıldı, sonra bir soruşturma başlatıldı. Garibe Gezer'in beyanları kamuoyuna yansıdı; işkence gördüğünü ve birçok istismar, tecavüz, tacize maruz kaldığını anlattığı yönünde beyanları çıktı. Geçenlerde 22 Kasımda -biz 9 Aralıkta ifade etmiştik- takipsizlik kararı verildi; savcılık dedi ki: "Garibe Gezer'in ölümüne dair soruşturmada ben kovuşturmaya yer olmadığına karar verdim." Aynı dönemde kamuoyuna görüntüler yansıdı; bu görüntülerde Garibe Gezer'in infaz koruma memurları tarafından yerlerde sırtüstü sürüklendiğini, süngerli odaya götürüldüğü ve copların içeri devredildiği görüldü; takdiri size bırakıyorum. Böyle bir dosyada takipsizlik kararı verilebilir mi? Lütfen "Garibe Gezer video" diye girin, hepiniz o videoları göreceksiniz sosyal medyada.
Diğer bir hasta mahpus var: Özge Özbek; Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümünden mezun; Diyarbakır Valiliğinde memur idi, sosyal hizmetler uzmanı. Üniversite öğrencisi olduğu yıllarda hakkında bir dava açılmıştı; sonra altı yıl üç ay ceza aldı. Buraya kadar bir anormallik yok görünüyor ama Özge açık beyin ameliyatı geçirmişti dışarıdayken, tümör vardı beyninde, genç bir kadın. Gebze Kadın Cezaevinde kalıyor ve şu anda her an ölümle yüz yüze çünkü tedavisi yapılamıyor. Cezaevinde kaldığı her gün tümörlerin arttığına dair doktor raporları var; şu anda yüzde 70 işitme kaybı var Özge'de. Genç bir kadın ve tedavisinin devlet hastanelerinde yapılması mümkün değil, doktorlar öyle diyor, özel ya da üniversite hastanelerinde yapılması gerekiyor; gencecik bir kadın ölümle yüz yüze. Öğrencilikte katıldığı demokratik bir protestodan dolayı altı yıl üç ay ceza almış.
Gıyasettin Sevmiş; bu vatandaş da Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde ve birçok hastalığı var, saymayacağım, Wilson hastalığı diye toparlayayım ama karaciğer sirozu da var, beyin, birçok şeyi var.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Tedavisi yapılamadığı için günden güne durumu ağırlaşıyor ve hastalığının tedavisi için Metalcaptase isimli bir ilaca ihtiyacı var ve bunu cezaevi koşullarında bulamıyor, kendisine temin edilemiyor. Şu anda da tek kişilik hücrede tutuluyor. Ailesi her yere başvuruyor; Van Bölge Hastanesine götürüldü en son, orada "Başka bir yere götürülemez." dendi. Başka bir cezaevine sevk edilmesi ve tedavi edilmesi lazım. Devlet Hastanesinin "Cezaevinde kalamaz." diye bir raporu da var.
Size sadece 3 örnek verdim, 3'ü de ölümle yüz yüze, ölümle; her an yaşamlarını yitirebilirler. Bu, büyük bir yaşam hakkı ihlali olur; bu, normal bir ölüm olmaz; bunu söylüyorum. (HDP sıralarından alkışlar)