GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:24
Tarih:23.11.2022

İYİ PARTİ GRUBU ADINA AYLİN CESUR (Isparta) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Gece yarısı Düzce Gölyaka'da meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ve yaralılara da acil şifa dileklerimizi iletiyorum. Yüce Allah milletimizi, tüm insanlığı, hayvanları ve bütün canlıları korusun.

Değerli milletvekilleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne otuz dört saat kaldı ve geçtiğimiz ay sadece 34 kadınımız daha öldürüldü. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her ay, her hafta, her gün arttı ve belki de en kötü boyuta ulaştı. O boyut ne, biliyor musunuz? Sıradanlaşması ve kanıksama; her gün duyduğunuz cinayetlerin vahşice, sinsice, yavaş yavaş herkes tarafından kabulleniliyor olması.

Ben iktidarın yirmi yıllık karnesiyle, bizi toplumsal çöküşe götüren diğer önemli ve kanıksanmasından endişe duyduğum erozyonlar gibi kadın cinayetlerinin kanıksanır hâle geliyor olmasından utanıyorum. Ben ülkemizde hiçbir şeyin değişmediği, daha da kötüleştiği bir tabloyu sürekli buraya çıkıp paylaşmak zorunda olmaktan utanıyorum. Her gün ölen kadınlarımıza rağmen bireyi olmaktan gurur duyduğum ülkemin Aile Bakanının "cinayetleri tolere edilebilir bulduğunu" söylemesinden utanıyorum. İktidarın kadınların haklarını koruyormuş gibi bir hava yaratıp bir yandan da tüm itirazlarımıza rağmen buradan çıkardığınız yeni ve kifayetsiz düzenlemelerle hak gasbının sürdürülebilir hak gasbı hâline gelmesinden utanıyorum.

6284 sayılı şiddetle mücadele Yasası'nı etkin uygulamak, ortak eylem planı geliştirerek kadın cinayetlerini ve kadına karşı şiddeti önlemek için Meclisi defalarca göreve çağırmamıza rağmen, adına ne derseniz deyin demokrasi kılıfıyla sunduğunuz bir orta oyunundan farksız hâle getirdiğiniz, sunduğumuz teklifleri reddettiğiniz sisteminizde az sonra "Kadın cinayetlerini durduralım." teklifimizi reddedecek olmanızdan ve ellerinizin yüce Mecliste "Kadınlarımıza, kızlarımıza, çocuklarımıza, analarımıza, onların ırzlarına, canlarına kastedenleri araştıralım." teklifimizi bir kez daha reddetmeye kalkacak olmanızdan utanıyorum. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar) İşte bu utançla her kadın cinayetinde başım öne eğildiğinde yeniden Büyük Atatürk'ün bize verdiği haklarla başımı dimdik göğe kaldırıyorum. Büyük Atatürk diyor ki: "Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan oluşur, mümkün müdür ki bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça diğer kısmı göklere yükselebilsin." Ve bizden somut adım bekleyen kadınlarımız, onlar geliyor aklıma; sizin, burada verdiğimiz önergeleri reddetme ve bir de çözüm üretmeme kararlılığınız nedeniyle kadınlarımız artık kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasında siyasilere, yasa koyuculara ve uygulayıcılara güvenmiyorlar değerli arkadaşlar.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yapılan ankete göre, başta mahkemeler ve Hükûmet olmak üzere 5 kurum kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yetersiz çıktı. Toplumun yüzde 67'si mahkemelerin kadına yönelik şiddeti önlemekte yeterli olmadığını, yüzde 85'i mevcut yasaların yeterli olmadığını, yasaların yeteri kadar uygulanmadığını savunuyor ve kadınlarımızın içinde bulunduğu bu korkunç koşullar değişmeden ne halkımızı ne Avrupa'yı ne dünyayı çağdaş bir hukuk devleti olduğumuza ikna edemezsiniz değerli arkadaşlar. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)

20'nci yüzyılın ilk yarısında dünyada kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan ülkelerden biri olan, Avrupa'da kadın hakları reformlarında örnek alınan Türkiye, 21'inci yüzyılın ilk yarısına gelindiğinde uluslararası kuruluşların hazırladığı rapora göre cinsel ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetlerinde eğer liste başı olmuşsa ve yirmi yıldır ülkeyi yöneten sizler benim bugün burada yaşadığım utancın asıl sahibi olarak sıkılmıyorsanız eğer, bari biraz sonra çıkıp süslü sözler etmeyin bu kürsüde. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)

Ne mi yaptınız, ben size sayayım: Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2022 Raporu'na göre 146 ülke arasında 124'üncü sıradayız. Cinsiyet Eşitliği İzleme Endeksi'ne göre OECD ülkeleri arasında 56,5 endeks değeriyle sondan 1'inciyiz. OECD'nin son yayınladığı rapora göre, üye ülkeler arasında kadın istihdamında 39 ülke içinde sonuncuyuz. Avrupa, OECD ülkeleri ve G20 ülkeleri arasında kadına şiddetin en yüksek olduğu ülkeyiz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

AYLİN CESUR (Devamla) - Ama belli olan bir şey daha var: Biz kadınlar yıllardır mücadele vererek kazanılmış haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz; yan yana, el ele ve her alanda, her platformda haklarımıza sahip çıkacağız. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)

Genel Başkanı kadın olan ve buna ant içmiş bir kadın olan bir partinin kadın milletvekili olarak ben burada söylüyorum: Milletimiz sizinle bu utancı sandığa gömünceye kadar biz kadınlar direneceğiz ve sizin geride kaldığınız günlerde gözleri gülen, başı dik ve onurlu kadınlarımızla barış şarkıları söyleyeceğiz.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; CHP sıralarından alkışlar)