| Konu: | Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 7 |
| Tarih: | 13.10.2022 |
BEDRİ YAŞAR (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün de kanun teklifinin sonuna geldik. Hâlbuki, AK PARTİ iktidara gelirken "Biz yoksullukla mücadele edeceğiz, biz yolsuzlukla mücadele edeceğiz, biz yasaklarla mücadele edeceğiz." diye yola çıkmıştı ama bugün çıkardığımız, çıkarmaya çalıştığınız kanun teklifi, maalesef cumhuriyet tarihinin en büyük sansür yasalarından biri hâline gelmiştir ve aynı zamanda bu yasa teklifi Anayasa'ya da aykırıdır. Hâliyle bu düzenleme, temel hakları, ifade, basın özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenlemedir.
Bakın, bugün Sayın Cumhurbaşkanı aynı konuları tekrar ediyor, diyor ki: "Bugün yolsuzlukla da yoksullukla da yasaklarla da biz mücadele ederiz." Ne zaman? Aradan yirmi yıl geçtikten sonra yani filmi başa çevirmiş oluyor. Bugün, ülke, maalesef 2002 yılının daha gerisine düşmüştür. Bu yasa teklifi, bırakın insanları birleştirmeyi otomatikman kamplaştıracaktır.
Bakın, ben size başka bir şey söyleyeyim. Mesela, siz 2002'de iktidara gelirken demiştiniz ki: "2023 yılında dünyanın 10 ekonomisi arasında yer alacağız." Aynı şekilde "Kişi başı millî gelir 25 bin dolar olacak." dediniz. Yine "Gayrisafi millî hasıla 2 trilyon dolar olacak, ihracatımız da 500 milyar dolar." dediniz.
Peki, bugün geldiğimiz rakamlara baktığınız zaman, enflasyon yüzde 84'te, en büyük 10 ekonomiyi bırakın 20'nci ekonominin de altına düşmek üzereyiz, kişi başına millî gelirimiz 25 bin dolar değil 9.500 dolar, gayrisafi millî hasıla da 1 trilyon doların altında. Peki, bu verdiğiniz bilgileri, ortaya koyduğunuz hedefleri nasıl değerlendireceksiniz? Yani herkesin birbirine söylediği sözler bazı şeyleri orta yere koyarken kendi verdiğiniz rakamlar tutmadığı takdirde buna ne cevap vereceksiniz, ben bunu bilmiyorum.
Yine, 2021 Yılı Orta Vadeli Programı açıkladınız, 2021 yılının Eylül ayında dediniz ki: "Dolar kuru 9,27 kuruş olacak." Tamam, 2022 yılı sonu hedeflerini söylediniz, işte "Enflasyon 9,8; cari açık da 18,6 olacak." dediniz. Bakın, biz 2022 yılındayız, bugün dolar kuru 18,57; enflasyon yüzde 84, cari açık 40 milyar yani sizin topluma deklare ettiğiniz rakamlar ile bugün gelinen rakamların arasında yüzde 400 fark var. Peki, bu bir dezenformasyon değil mi?
Peki, bu rakamlara siz hep basın dünyasına fikir hürriyeti açısından bakıyorsunuz, bu rakamlara bir de iş dünyası açısından bakın. Siz bu hedefleri koymuşsunuz, bu hedefleriniz üzerinden insanlar yatırım yapmaya çalışıyor. Bu rakamlar tutmadığı takdirde, işte, bugün, ülkenin 90'lı yıllardaki, 2000'li yıllardaki ilk 500 firması ile bugünkü ilk 500 firmayı karşılaştırdığınız zaman, maalesef inanılmaz farklar olduğunu siz de göreceksiniz.
Yine, aynı şekilde, bakın, bu yasalarla yabancıların bu ülkede yatırım yapmasını bekleyemezsiniz. Bizler yurt dışına çıkarken hep şunları sorarız: Bu ülkede insanlar duygu ve düşüncelerini net olarak ifade edebiliyorlar mı, adalet konusunda eşitler mi? Ama bakın, üçüncü dünya ülkelerine gittiğimiz zaman farklı şeyler söylüyoruz, diyoruz ki: Konuşma, karışma, düşünme; sadece önüne bak. Çünkü bunların hepsi bu ülkelerde sizin önünüze gelecektir, bunlardan uzak durun. Peki, Türkiye üçüncü dünya ülkesi mi olacak ki yarın öbür gün buraya yatırım yapmaya gelen insanlar da "Kardeşim, sen Türkiye'ye gidiyorsan konuşma, karışma, düşünme." manasındaki ifadelerle mi bu ülkeye gelecekler?
Yani bu yasa teklifine sadece diğer yönleriyle değil, iş dünyası açısından da bakın; yatırım yapacak insanlar açısından da baktığınız zaman ne kadar zararlı olduğunu hepiniz göreceksiniz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
BEDRİ YAŞAR (Devamla) - Tamamlıyorum Başkanım.
Seçime yedi sekiz ay kaldı. Belki bugün iktidardan siz gideceksiniz, muhalefet gelecek; bunların aynısıyla sizler de muhatap olacaksınız. Burada bir ölçü yok. Neye göre? Yani tamam, konuştuğunuz neye göre, kime göre, nasıl; elinizde bunları ölçen bir metre mi var, bir ölçek mi var? Neye göre bunları sınıflandırıp da buna göre cezalandıracaksınız? Ucu açık olan her şey, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her zaman aleyhte kullanılır yani bıçakla ameliyat da yaparsınız, adam da öldürürsünüz. Başı sonu belli olmayan fikir ve düşüncelerle bunun uygulanmasının mümkün olmadığını baştan beri buradan ifade ediyoruz. Dolayısıyla, bu kanun teklifine karşı da oy kullanacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz.
Sonuç itibarıyla, bu da sizin önünüze gelecek; bundan önce olduğu gibi bundan da pişman olacaksınız. Siz değil, ülke kaybedecek.
Az kaldı diyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)