GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:111
Tarih:01.07.2022

İSMAİL KONCUK (Adana) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Tabii, 3600 gösterge sözü verilmesinden bu yana aşağı yukarı dört buçuk yıl filan geçti, geç de olsa tutulan bir söz. Öncelikle 3600 göstergeye sahip olacak olan bütün meslek mensuplarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Fakat şöyle bir durum var: 3600 ya da ek gösterge düzenlemesi kamuda yıllardır beklenen, arzu edilen bir düzenleme. Bu düzenleme sözü üzerinden dört buçuk yıl geçse de aceleye getirilmiş bir düzenleme yani kamuda hiyerarşiyi bozabilecek bir düzenleme. Emin olun, sevinen olduğu kadar, bu düzenlemeyi yapacak olanlara ciddi kızgınlıklar oluşturacak bir düzenleme.

Şimdi, üniversite okumanın ne anlamı var değerli milletvekilleri? Kişi üniversite bitiriyor ama dört yıllık fakülte mezunu birçok kişi 3600 ek göstergenin dışında bırakıldı. Bunu izah edemezsiniz, bunun mantığı yok. "Efendim, biz, öğretmenlere, din görevlilerine, Emniyet mensuplarına, sağlık çalışanlarına söz verdik, diğerlerine sözümüz yok ama onlara da 600 puan veriyoruz." diyerek sıyrılmak mümkün değil. Yani bu düzenleme mevcut çalışanları ilgilendiriyor ama bütün emeklileri ilgilendiren bir düzenleme ve çok ciddi hayal kırıklıklarıyla karşı karşıya kalacaksınız. İnşallah, bundan sonra gelecek iktidar, İYİ Parti iktidarı bu 3600 meselesini ve kamu rejimi problemini kökünden çözecek adımları atacaktır; bunu buradan herkese müjdeliyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)

Şimdi, 5434 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Yasa gereği çalışanlar arasında ciddi eşitsizlik var. Bir kere bunun ilk başta ele alınması lazım, düzenlenmesi lazım. Hiyerarşik yapı bozuldu diyoruz. Şefler ya, kamuda çalışan şefler, Türkiye'de toplam 8 bin şef var, hiyerarşide değerlendirdiğimizde önemli görev ifa eden insanlar bunlar; 3600'ü ısrarla istiyorlar, ısrarla, hak da ediyorlar. Teknik elemanlar var, teknikerler, onlar da 2800'e takılmış. Şimdi, artı 600 vererek hiçbir şey vermediğinizin farkında olmanız lazım. Yani artı 600 ne yapıyor? 100 puanlık artışın 19 küsur TL artış yaptığını düşündüğümüzde, işte, 117 lira net bir artış meydana getiriyor ama 3600 alan arkadaşlarımız, meslek grupları, işte, ortalama 1.300 TL zam alacaklar; emekliler zam alacaklar. Diğerlerine nasıl izah edeceğiz ya? Bakın, nasıl düzeltebilirdik biz bunu? Şöyle düzeltirdik, çok basit: 1'inci dereceye düşen herkes 3600'ü alacaktı, 1'inci dereceye düşen herkese 3600 ek gösterge verilecekti. O zaman üniversite okumanın bir anlamı olduğunu da tüm Türkiye'ye, evlatlarımıza ilan etmiş olurduk ama siz bunu da görmezden geldiniz. Mesela, en yüksek devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının ek göstergesini 400 puan artırıyorsunuz ama "Bir mali sonuç doğurmaz." diyorsunuz. Niye biliyor musunuz? Çünkü memurların bazı kalemleri Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının ek göstergesi üzerinden hesaplanıyor yani para gitmesin ya, para gitmesin. Bunu izah edemeyeceksiniz.

Bu gösterge meselesi, yaptığınız haksızlıklar sebebiyle, çifte standart uygulamalar sebebiyle bundan sonra daha çok tartışılacak diyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum ve önümüzdeki günlerde kutlayacağımız Kurban Bayramı'mızı, aziz milletimizin bayramını da kutluyorum.

Saygılar sunuyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)