GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının 7'nci yıl dönümüne, Ayhan Işık'ı vefatının 43'üncü yıl dönümüne, Devlet Tiyatrolarının kuruluş yıl dönümüne, Deniz Poyraz'ın 1'inci ölüm yıl dönümüne, Berkin Elvan'ın annesini miting meydanlarında yuhalatanlarla önümüzdeki dönemde adil yargı önünde hesaplaşmayı ümit ettiklerine, Sevinç İnönü'ye VIP'de yapılan muameleye ve atama bekleyen engelli öğretmen adaylarına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:5
Birleşim:104
Tarih:16.06.2022

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

9'uncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'i vefatının 7'nci yılında rahmetle anıyorum.

Sinemamızın en değerli oyuncularından Ayhan Işık'ı vefatının 43'üncü yıl dönümünde rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Devlet Tiyatrolarının kuruluş yıl dönümünde, bu iktidar döneminde sorunları çığ gibi büyüyen, yeterli kaynağı, yeterli destekleri alamayan, aktardıkları sıkıntılarının çözümünü Meclis gündemine defalarca getirdiğimiz Devlet Tiyatrolarının kuruluş gayesine uygun bir şekilde ve hak ettikleri değeri görecekleri yarınları ümit ederek bir kez daha kuruluşlarını kutluyorum.

Geçen sene İzmir İl Başkanlığında silahlı bir saldırı sonucunda hayatını kaybeden Deniz Poyraz'ın ailesinin ve Halkların Demokratik Partisinin acısını bir kez daha paylaşıyor, bu cinayetin tüm yönleriyle, tüm bileşenleriyle ortaya çıkarılması noktasında bizim de takipçi olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Sayın Başkan, bugün, 16 Haziran 2013'te, Berkin Elvan'ın Gezi eylemleri sırasında ekmek almaya giderken polis tarafından atılan göz yaşartıcı kapsülün başına isabet etmesinin yıl dönümü. Berkin, 13 yaşında ve 45 kilo olarak girdiği yoğun bakımdan 11 Mart 2014 gününde 14 yaşında ve 16 kilo olarak annesinin kucağında verilmişti ve daha sonra Gülsüm anne, hepimizin annesi olan, bütün Gezi'nin annesi olan, bütün Türkiye'nin annesi olan Gülsüm anne birileri tarafından miting meydanlarında yuhalatılmıştı. 16 kiloluk bir hâle gelen çocuğunu kucağına almış bu acılı anneyi miting meydanlarında yuhalatanlarla hepimiz önümüzdeki dönemde adil bir yargı önünde hesaplaşmayı ümit ediyoruz.

Sayın Başkan, dün dikkat çekmiştim, siz de Sayın Grup Başkan Vekili de hassasiyet göstermişti Sevinç İnönü'ye yapılan VIP'deki muameleyle ilgili. Şöyle hatırlatacak olursak: Sevinç Hanım İsmet İnönü'nün gelini; Sosyal Demokrat Halkçı Partinin Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'nün eşi olarak, VIP rical listesinde, eşinin vefatından sonraki on üç yıl boyunca VIP'den ihtiyacı olduğunda yararlanmış ama bundan iki yıl önce gittiği VIP'de "İsminiz listede yok. Eşiniz hayatını kaybetti, buradan yararlanamazsınız." denmişti. Bunu söyledik, bugün İstanbul Valiliğinden bir açıklama geldi.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Özetle şöyle: "Biz mülga Başbakanlığın 2002'deki yazısına ve Cumhurbaşkanlığının mevcut talimatları doğrultusunda rical listesine bakarız. 2019'da Sevinç İnönü gelmiştir, rical listesinden ismi çıkarıldığı için giremeyeceği söylenmiştir, daha sonra mülki idare amirinin talimatıyla, o güne özgü, salondan yararlandırılmıştır, o günden beri de başvurusu yoktur." diyor, açıklama bu. Yani rical listesinden çıktığı, bunun Cumhurbaşkanlığı tarafından yaptırıldığı, bunun kurala uygun olduğu, o gün mağduriyet yaratılmadığı, kendisinin de bir daha VIP'ye başvurmadığı söyleniyor. Dün de söyledim, bu muamele ne Berna Yılmaz'a yapılabilir ne Semra Özal'a yapılabilir ne diğer siyasi büyüklerimizin, hayatını kaybeden büyüklerimizin eşlerine yapılabilir. Burada, Cumhurbaşkanlığına, iktidar partisine önemli bir görev düşmektedir. Bu ayıbı derhâl ortadan kaldırmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz ümit ederdik ki böyle bir şey yok, yanlışlık olmuş...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ama bunun kurallara uygun şekilde yapıldığını resmî bir yazıyla Valilik "Sorumluluk bizde değil, Cumhurbaşkanlığında." diye hepimize hatırlattı.

Sayın Başkan, engellilerin kamu kurumlarında memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53'üncü maddesince düzenlenmiştir. Buna göre, yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu getirilirken aynı zamanda EKPSS ve kura şartı da bulunmaktadır. Bugüne kadar yapılan uygulamalarda ne yazık ki bu kota şartı yerine getirilmediği gibi EKPSS ve kura nedeniyle engellilerin büyük kısmı istihdam haklarından da yararlanamamaktadır. Çalışabilir durumdaki engellilerimizin bir kesimi de eğitim alanında büyük özveri ve azimle eğitimlerini tamamlamış ve öğretmen olarak mezun olmuş olmalarına rağmen gerek kota gerekse kura nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak istihdam edilememektedirler.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Toparlayalım lütfen.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Millî Eğitim Bakanlığında ciddi bir öğretmen açığı ve ihtiyacı bulunmasına rağmen ne yazık ki engelli öğretmen adaylarının, yukarıdaki kısıtlar nedeniyle, ataması siyasi iktidar tarafından yapılmamaktadır. Bu kapsamda, yaklaşık 5 bin öğretmen adayı atama beklemektedir. Öğretmen ihtiyacı ve engelli bireylerimizin yaşadıkları sorunlar da dikkate alınarak, bu kısıtların kaldırılarak bir defaya mahsus, sayıları 5 bin civarında olan engelli öğretmen adayımızın engel durumuna ve yaşam alanlarına uygun olarak öğretmen kadrolarına atanmaları için Meclisimizin bir inisiyatif alması gerekmektedir. Bu konuda vermiş olduğumuz kanun teklifi önümüzdeki haftalarda Meclis gündemine İç Tüzük 37 kapsamında gelecektir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Şimdiden tüm bu grupların bu konuyu kendi karar mecralarında, kendi partilerinin yetkili organlarında değerlendirip İç Tüzük 37'ye göre Meclis gündemine geldiğinde bu 5 bin engelli öğretmenimizin yüzünü güldürecek bir kararı hep beraber verebileceğimizi ümit ediyorum.

Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. (CHP sıralarından alkışlar)