GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 314 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin gecikmesinin sebepleri ile kanunda gördükleri risklere ve yoklama isteyerek direnmelerinin gerekçelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:5
Birleşim:61
Tarih:03.03.2022

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkanım, birincisi; tabii, aslında çalışmaların tamamlanması gereken -haftanın- perşembe günü, bu saatte daha 1'inci maddeye geçemedik. Bunun birkaç tane sebebi var. En önemli sebebi; bir yıl süre varken ve geçtiğimiz üç haftanın birinde çalışmama, ikisinde "Kanun stokumuz yok, uluslararası anlaşmalar yapalım."la geçerken son gün, son dakika geldi, pazartesi günü sabah beşe kadar çalışıldı. Biz muhalefet olarak, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu dayatmayı bir kere reddediyorduk, onu yaşıyoruz.

İkincisi, burada, çok riskli gördüğümüz bir şey var. Biraz önce diyor ya: "Yemin önce mi oldu, sonra mı oldu... Zaten yaptığınız işin Anayasa'ya göre sakat olduğunu Anayasa Mahkemesi tayin etti. Bir yıl önceden yetkisiz bir iş yapmışsınız, şimdi Meclisin yetkisine muhtaçsınız; bir kez, bunu görelim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Cumhurbaşkanlığının yetki kanununun sınırları dışında bir işti; biz "Olmaz." dedik, siz "Olur." dediniz. Anayasa Mahkemesi "CHP haklı." dedi, o yüzden buradayız.

Üçüncüsü -Başkanım, geçen sefer de söyledim- bu Kurumun en özerk şekilde tasarlanması, en üst düzey yetkiyle donatılması; astığı astık kestiği kestik, herkesin çekindiği, ağzının içine baktığı bir kurum olması lazım; tabii, demokratik standartlar ve denetim içinde. Ama bu Kurumu kim, nasıl oluşturacak? Yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapacaklar.

Biz 21'inci maddeye bir önerge verdik. Açık söylüyoruz, 21'inci maddedeki önerge, niyetimiz çerçevesinde böyle bir kurumu oluşturmak için... Daha iyi önerilerle de değiştiririz "Aynen onu kabul edeceksiniz." demiyoruz ama diyoruz ki: Bir kurul oluşsun, 8 kişiden oluşsun, bir de başkanı olsun.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, buyurun; okudum ben...

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bütün dünyadaki örneklerine benzer şekilde başkan, nükleer ve mühendislik bölümünden mezun olsun; belli bir deneyimi, belli bir donanımı olsun. 8 üyeyi de -siyasi partiler 2 kat önersinler- burası seçsin ama bu belli mühendisliklerden lisans ya da herhangi bir mühendislikten lisanssa belli mühendisliklerden doktora düzeyinde bu nükleer meseleyle ilgili ve bilgili olsun, deneyimli olsun; diğer standartları saymıyorum. Böyle bir kurul oluşur da Meclis bunu ele alırsa o zaman biz bu kanunu bugün de bitiririz, birkaç saat içinde de bitiririz. Yoksa her şeyi bir kişi belirleyecek, "Sen kafanı yorma Meclis, standartları biz saraydan belirleyeceğiz, istediğimizi atayacağız." derseniz biz buna direnmeye devam edeceğiz. Tek bir madde ve bu Meclis yapsın diyoruz, başkası yapmasın diyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Son sözüm, kusura bakmayın, uzattım ama bir daha da almayacağım.

BAŞKAN - Buyurun Sayın Özel.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Milletvekillerimiz de "Ama neden direniliyor, neden yoklama isteniyor?" diyorlar. Üç haftadır yapmadıkları kanunu son gece yaptırıyorlar, "İlla bizim dediğimiz olacak." diyorlar. Biz diyoruz ki: Meclisin dediği olsun. RTÜK'ün Başkanını iktidar seçiyor, RTÜK'ün çoğunluğu iktidarda. Ha, şunu da biliyoruz: Bunu sizin dediğiniz gibi yaparsak iki sene sonraki Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanını CHP belirleyecek, Millet İttifakı belirleyecek; sizin dediğiniz gibi yaparsak. Biz diyoruz ki: Gelin, böyle yapmayalım bu kanunu. Takdir sizin, atarsınız liyakat olarak yine Bilal Bey'in bir sınıf arkadaşını, bir buçuk sene sonra alırız görevden. İstiyorsanız öyle çıkarın ama böyle yaparsanız doğrusunu yaparsınız.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)