| Konu: | Aydın'ın sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 50 |
| Tarih: | 01.02.2022 |
BÜLENT TEZCAN (Aydın) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Aydın'ın devlet yatırımlarıyla, merkezî Hükûmet yatırımlarıyla ilgili ciddi problemleri var. Yirmi yıllık AK PARTİ iktidarı döneminde Aydın, kamu yatırımları konusunda ne yazık ki hak ettiğini alabilen bir şehrimiz değil. Bakın, bunun en somut göstergesi, bugün, 81 il içerisinde devlet yatırımlarından Aydın'ın aldığı pay; sıralama yaptığınızda 77'nci sırada. 81 il içerisinde 77'nci sırada, düşünebiliyor musunuz?
Geçen, Sayın Cumhurbaşkanı ilimize geldi ve -herkes dikkatle izledi- kürsüden "Aydın'da havaalanını da biz yaptık, yakışır Aydınlıya." dedi. E, doğru, Aydınlıya havaalanı yakışır, biz bunu yirmi yıldan beri söylüyoruz; Çıldır Havaalanı hâlâ uçuşlara açılmadı. Hiç olmazsa Sayın Cumhurbaşkanını mahcup etmeyin, sözünü yere düşürmeyin de havaalanını tamamlayın. (CHP sıralarından alkışlar) Aydın Çıldır Havaalanı açılsın hiç olmazsa yanlış bilgi vermek yerine.
Bakın, başka bir şey... Sayın Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanıydı, "Ankara-Aydın arası hızlı tren olacak, projelendirdik." dedi; hâlâ Aydın-Ankara arasında hızlı tren çalışmıyor, yok hızlı tren.
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Sizde de mi?
BÜLENT TEZCAN (Devamla) - Yani merak ediyorum, Aydın-Ankara arasında hızlı treni faaliyete geçirmek için, 5'li çetenin oraya göz dikip de "Bana da buradan bir ihale verin." demesi mi lazım? O zaman mı yapacaksınız Aydın'a hızlı treni? (CHP sıralarından alkışlar)
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Bir tek Maraş öyle zannediyorduk, Aydın da öyleymiş demek ki. Maraş da öyle, Maraş da.
BÜLENT TEZCAN (Devamla) - Değerli arkadaşlar, Aydın'da transit ihracat limanına, Güllük'e mal taşınıyor; yıllardan bu yana Çine üzerinden Güllük'e demir yolu hattı talebi var, hâlâ gerçekleşmiş değil, hâlâ yapılmadı. Sanayici dört gözle bunu bekliyor, bugüne kadar tamamlanmış değil ama Aydın'ın havasını, suyunu, çevresini zehirleme söz konusu olunca, Aydınlıyı zehirleme söz konusu olunca, bu iktidarın iştahı, maşallah, bayağı açık, oldukça kabarık. Aydın topraklarının yüzde 80'i jeotermal alanı olarak ilan edildi, Türkiye'deki jeotermal işletmelerin yüzde 58'i Aydın'da. Aydın'ı zehirlerken varsınız da... Devlet, yatırımlarını Aydın'a taşıma konusunda niye bu kadar cevval değil? Saray hükûmeti.
Bakın, Aydın-Denizli Otoyolu yıllardır yılan hikâyesine dönmüştü, 9 kere iptal edildi, gitti, geldi. En son "Avro garantili otoyol yeniden ihaleye açıldı." dendi, açıldıktan sonra bile 3 kere projesi iptal edildi, değiştirildi; ovayı tahrip ettiler, doğru dürüst projelendirmediler. "Müteahhit nasıl kâr eder?" diye projeyi 3 kere değiştirdiler; bir başka yılan hikâyesi bu.
Bir başka problem; "Yeni maden alanlarında Aydın'ı nasıl talan ederiz?" hesabıyla... Vatandaş, kendi zeytinini, ağacını, toprağını korumanın çabasında, derdinde.
Değerli arkadaşlar, bütün bunların sonunda, dağlarından bal, ovalarından yağ akan Aydın'da ne yazık ki işsizlik son beş yılda en üst noktaya gelmiş. 2016 yılında yüzde 6,7; bugün, Aydın'da işsizlik yüzde 9,6. Türkiye'nin en bereketli ovasının, çiftçinin, tarımın olduğu yerde Aydın, ciddi bir işsizlik problemi yaşıyor; yazık değil mi Aydın'ın efelerine, yazık değil mi Aydın'ın evlatlarına?
Değerli arkadaşlar, bakın, niye böyle, bu verimli topraklarda niye böyle? 2003'ten bu yana, ÇKS kayıtlarına göre 13.556 çiftçi üretimi terk etmiş, 64.439'dan 50.883'e düşmüş ÇKS'de, çiftçi üretmeyi bırakmış. Bugüne kadar... 400 bin dekar alan ekilmiyor; 2004 yılında ekilen alan 3 milyon 900 bin hektarken bugün 3,5 milyon hektara düşmüş; Aydın topraklarını, o verimli toprakları çiftçi ekemiyor. Niye? Zarar etti. Niye? Gübreye gücü yetmiyor. Niye? İlaca gücü yetmiyor. Niye? Mazota gücü yetmiyor. Niye? Size gücü yetmiyor, size; eğer size gücü yetse ekecek toprağı, size gücü yetmiyor. (CHP sıralarından alkışlar)
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BÜLENT TEZCAN (Devamla) - Tamamlıyorum Sayın Başkanım.
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın sözlerinizi.
BÜLENT TEZCAN (Devamla) - Bakın, değerli arkadaşlar, Aydın 2004 yılında kişi başına düşen millî gelirde 81 il içerisinde 25'inci sıradayken bugün 44'üncü sıraya gelmiş; kişi başına millî gelir sıralamasında ama vergi tahsilatında Aydın 20'nci sırada. Yani vergi verirken Aydın 81 ilde 20'nci sırada ama gelirden pay alırken Aydın'ı 44'üncü sıraya atmışsınız.
En son gelirken bir organize sanayide -bu son moda kesintileriniz var ya, doğal gaz ve elektrik kesintileriniz- bir iş adamıyla konuştum; sadece bir iş adamı "Üç günlük ihracattan zararım 1,5 milyon dolar." dedi. Sizin hesapsızlığınızın maliyeti, üç günde, sadece bir iş adamının ihracatta 1,5 milyon dolar zararına, bu memleketin kaybına neden olmuş. Aydın'ı görmeyeni sandık gelince Aydınlı da görmeyecek.
Hepinize teşekkür ediyorum.(CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)