| Konu: | Hrant Dink katliamının yıl dönümüne, TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu'nun açıklamalarına ve vatandaşlara seçmeli ders olarak Kurmanci ve Zazakiyi tercih etmeleri için çağrıda bulunduğuna ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 48 |
| Tarih: | 19.01.2022 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Bugün 19 Ocak, kara, kapkara bir gün, hiç unutmadığımız, unutamadığımız bir tarih; Hrant Dink'in yargı kararıyla önce suçlu ilan edilmesi ve sorumsuz gazetecilik anlayışıyla hedef gösterilmesinden sonra organize bir suikastın, katliamın da yıl dönümü.
Evet, bir bebekten katil yaratan karanlık iklim, ne yazık ki her seferinde yüz yüze geldiğimiz bir realiteye dönüştü. Hrant Dink'in ölümünün 15'inci yıl dönümünde kendisini saygı, sevgi ve minnetle andığımı ifade etmek istiyorum. Onun bıraktığı mücadele zemininin güçlenerek devam ettiğini, karanlıkları elbet yırtarak aydınlık günleri getireceğimize olan inancımızı da paylaşmak istiyorum.
Evet, sevgili "..."(x) seni unutmadık, senin sözlerinle bitirmek istiyorum bu anmayı. Şöyle demişti Sevgili Hrant: "Evet, bizim bu topraklarda gözümüz var fakat alıp götürmek için değil, ölünce altında uyumak için." Rahat uyu sevgili "..."(x) seni unutmayacağız.
Sayın Başkan, ekonomi gündemi can yakmaya devam ediyor. Et ve Süt Kurumundan bir açıklama var. TÜSEDAD'tan Başkan Sencer Solakoğlu yaptığı açıklamada "Nisan ayı gibi et ve süt açığı ortaya çıkacak. Ürünler o kadar pahalı olacak ki insanlar alamayacak. Kıtlık böyle olacak." diye açıklama yapmış. "Fiyatlar en az yüzde 30, en kötü senaryoda yüzde 40 oranında artabilir. Dolar yükselirse fiyat daha da çok artar." diye bir açıklaması var. Bunun anlamını hepimiz çok iyi biliyoruz ve anlıyoruz. Artık bizleri, vatandaşı açlık bekliyor. Yurttaşlar yoksulluktan değil, açlıktan şikâyet ediyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Beştaş.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Hani, kuru ekmekle, simit çayla beslenmemizi salık veren AK PARTİ'liler vardı ya; evet, o kuru ekmek de yok artık bu ülke halkları için; herkesi öyle bir açlığa mahkûm ettiler ki insanlar açlıktan ölmemek için çaba gösteriyor. Artık hamaseti bırakmanın, siyasete malzeme yapmanın zamanı değil, bu derde çare bulmanın zamanı ve biz, bu çare için her anlamda hazırız, bunun mücadelesini veriyoruz.
Diğer bir açıklama Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu tarafından yapıldı. "2021 yılı sonu itibarıyla sadece Diyarbakır'da 982 iş yeri kapandı ve en az 10 bin kişi işsiz kaldı. Hiçbir tarihte kapanan esnaf sayısını bu oranda görmedik." diyen Ebedinoğlu, destek sağlanmaması durumunda önümüzdeki dönemde kapanmaların artacağını söyledi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Beştaş.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu, sadece Diyarbakır için değil, Türkiye'de bütün esnafların karşı karşıya kaldığı çok ciddi bir problem. Esnaflar artık kepenk kapatıyor ve vatandaş zor günler yaşıyor. Esnafların kepenk kapatması, artık iflas etmeleri, tabii ki bizlere de herkese de doğal olarak yansıyor ve bu sorunlara da çözüm üretmek hamasetten çok önce geliyor. Açlığın olduğu yerde çözümü konuşmak lazım.
Sayın Başkan, ana dil meselesinde bir çağrım olacak. Konfüçyüs'e sormuşlar "Bir ülkeyi veya halkı var etmek için ilk iş olarak ne yaparsınız?" diye, o da "Dille başlarım, onu korurum." demiş, "O olmazsa her şey bozulur." demiş. "Peki, bir ülkeyi, halkı yok etmeye çalışırsanız ilk iş ne yaparsanız?" diye sormuşlar, ona da "Dille başlarım." demiş, "Dili olmayanın varlığı da olmaz." diyerek.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın Sayın Beştaş.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bugün asimilasyon kıskacında olan, "tek dil, tek millet" denilerek üzerinde politika yürütülen Kürt dili için de bu bin yılları aşan tespit maalesef günümüzde de geçerli. Çünkü "..."(x) Yani dilimizin sınırları dünyamızın sınırlarıdır. "..."(x) Yani dilimiz, varlığımız ve onurumuzdur.
Bu gerçeklik ve önemden yola çıkarak seçmeli ders seçimine dair bir çağrıda bulunmak istiyorum: Zazaca, Kurmanci seçmeli ders olarak kabul edilmiş olup bu derslerden yararlanmak için son başvuru tarihi 21 Ocak 2022 Cuma günüdür. Bütün vatandaşlara şu çağrıyı yapmak istiyorum: Birbirimizi zenginleştiren, güzelleştiren, birleştiren ne varsa hepsine sahip çıkacak adımları atmak için 21 Ocak önemli bir dönemeç olabilir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın Sayın Beştaş.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Zira, tüm kuşatılmışlıklara direnen dile kilit vurulamaz. Ana dili, kişinin varoluşundan gelen en güzel sesidir ve bu güçlü sesimiz bir barış çığlığı olarak her yerde yankılanmaktadır, yankılanacaktır. Seçmeli derslerde kendi ana dilinizi, Kurmanci ve Zazakiyi seçin diye çağrıda bulunmak istiyorum ve aynı çağrıyı Kürtçe yapmak istiyorum: "..."(x)
Teşekkür ediyorum Sayın Başkan, sağ olun. (HDP sıralarından alkışlar)