GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:47
Tarih:18.01.2022

AYHAN ALTINTAŞ (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti Grubu adına 301 sıra sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin 15'inci maddesi üzerine söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

15'inci maddeyle, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim veya ihracat yapan kurumların söz konusu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların kurumlar vergisi oranında yüzde 1'lik indirim uygulanması amaçlanmaktadır. Yani üretimin ve ihracatın artırılmasının bir nebze teşvik edilmesi amaçlanıyor. Üretimin ve ihracatın artmasını tabii ki destekliyoruz, bunu buradan da sık sık söyledik. Borçla ve hazır birikimleri satarak elde edilen büyüme kalıcı olmaz; nitekim on dokuz yıl denediniz, sonuçta cumhuriyetin kazanımlarını sattınız, ülkeyi borca soktunuz, hayatı pahalılandırdınız, vatandaşı enflasyona ezdirdiniz, gençleri işsiz ve umutsuz bıraktınız. Hâlbuki ülkelerin kalkınmasının ana unsuru üretimdir; tarımsal üretim ve sanayi üretimi, teknolojik üretim, ara malı üretimi gibi katma değer sağlayacak üretim, büyüme ve kalkınmanın ön şartıdır. Üretimin ve ihracatın artırılmasının teşvik edilmesini de gerekli buluyoruz fakat bu teşvik ve desteklerin amacına ulaşması için sistematik ve kalıcı olması gerektiğini de düşünüyoruz. Dönemsel teşviklerle, günü kurtarma uygulamalarıyla, ileri geri politikalarla bir yere varamazsınız.

Değerli arkadaşlar, ekonominin büyümesi istikrar ve güvenle mümkündür ancak siz hâlâ ani politika değişiklikleriyle yol almaya çalışıyorsunuz. Geçen sene 254 sıra sayılı Kanun Teklifi'yle kurumlar vergisini yüzde 20'den yüzde 25'e, bu sene için de yüzde 23'e yükseltmiştiniz. Bugün kalktınız, bunun doğru olmadığını düşündünüz, üretime ve ihracata katkı sağlamak için, yükselttiğiniz vergide şimdi de yüzde 1'lik indirim teklif ediyorsunuz. Kurumlar vergisinde yüzde 1'lik indirim gerekliyse yüzde 5 artışın faydalı olmayacağı da ortadadır. Bunu her 2 kanun teklifinde de imzası olan vekillere sormak istiyorum. 254 sıra sayılı Teklif'te 45 milletvekilinin imzası var, bu 45 vekilin 30'unun bu 301 sıra sayılı Kanun Teklifi'nde de imzası var. Buradan iki sonuç çıkıyor: Ya bu vekil arkadaşlar hiç incelemeden ve üzerinde fikir beyan etmeden her iki kanun teklifine de yalnızca imza atmışlar ya da "Biz hata yaptık." diyerek tekrar yeni bir kanun teklifinde bir araya gelmişler. Her iki sonuç da maalesef takdir edilecek uygulamalara işaret etmiyor.

Değerli iktidar milletvekilleri, iktidarınızın her uygulamasında bu tür belirsizlikler var. İktidar bir gün dövizin yükselmesini istiyor, yükseleceği mesajını en tepeden veriyor, akşam saatlerinde ise karar değiştiriyor, doları düşürmek için farklı bir uygulama getiriyor, hatta sonra da "Çarpılan küçük yatırımcıydı." diyor. Bu kadar belirsiz ve kararsız politikalarla en temel sistemlere, mesela bireysel emeklilik sistemine bile güvenimiz kalmadı. Ekonomiyle ilgili neredeyse bütün icraatlar böyle, ipten düşmemeye çalışan cambaz gibi. Bu gösteri belki dışarıdan izleyenler için eğlencelidir ancak tehlikeye atılan ekonomik sıkıntı içine soktuğunuz vatandaş olunca üzücü oluyor. Vatandaşın gerçeklerinden kopuk yaşamaya başladınız, öyle ki "Karnımı doyurmak için kendimi geliştiriyorum. Açlığımı aklımdan çıkarmaya çalışıyorum. Bazen fazla su içiyorum." diyen çocukların olduğu bir memlekette kalkıp "100 liralık et almıyorum, kuzu kestiriyorum." diyebilen ortaklarınız var.

Bir an önce kendinize gelip vatandaşın feryadını duymaya davet ediyoruz, aksi hâlde Türk milleti önümüzdeki seçimde kendi sesini duyanlara iktidar görevini verecektir diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)