| Konu: | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 1'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 29 |
| Tarih: | 07.12.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA FAHRİ ÇAKIR (Düzce) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bütçesi hakkında söz aldım. Bu vesileyle yüce Meclisi ve bizleri ekranları başında izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Tabii, EPDK deyince enerji piyasasının tüm katmanları, tüm kademeleri akla geliyor. Güzide bir kurumumuz, 2001 yılında kanunla kurulmuş, Enerji Bakanlığına bağlı olarak görev yapıyor ama hinterlandı, sorumluluk alanı oldukça geniş ve son derece keyifli, başarılı hizmetler sunuyor. Özellikle EPDK Başkanı ve yönetimine, Enerji Bakanlığına hassaten teşekkür ediyorum.
Değerli arkadaşlar, tabii, enerji bağımlısı bir ülkeyiz. Enerji önemli, enerji olmadan hiçbir şey olmuyor. Enerjinin verimli kullanılması lazım, çevre dostu olması lazım, enerjinin ekonomik olması lazım, sürdürülebilir bir politikasının olması lazım. O nedenledir ki yeni Türkiye'nin enerji politikaları özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş ve burada ürettiğimiz enerjinin de kapasite olarak yaklaşık yüzde 50'sinin üzerine çıkmış durumdayız ancak bunların hiçbiri yetmez, devamını getirmek lazım.
Değerli arkadaşlar, EPDK, bütün bu enerjinin üretimine, dağıtımına, taşınmasına, kullanılmasına bilfiil en küçüğünden en büyüğüne kadar olan bütün katmanlarında müdahil olan ve bunu denetleyen bir kurum. Dolayısıyla böyle bir kurumun özellikle enerji alanına son derece katkı sağladığına yürekten inanıyorum.
Bir de arkadaşlar, tabii, dünyamızda, hele konunun başlığının "enerji" olduğu yerde enerjinin altına konulacak o kadar çok konu var ki çünkü "enerji" dediğiniz zaman neredeyse insanın iki adım geriye gelesi geliyor; dünyada insanlar birbirini enerji koridorları, enerji kaynakları ve enerjiden sebep boğazlıyorlar âdeta. Savaşların sebebi, enerjiye sahip olmanın hırsı ve öfkesi. Emperyal güçler bunlara, her zaman her defasında özellikle mazlum ve masum coğrafyaya -altını çizerek söylüyorum- özellikle İslam coğrafyasına âdeta saldırılar düzenliyorlar, bilfiil o toprakları yıllardan, yüzyıllardan beri sömürdükleri gibi hâlâ sömürme arzusunu maalesef taşıyorlar. Dolayısıyla böyle önemli bir konudan bahsediyorken enerjinin bütün stratejik konularını da ele almamız lazım. İşte, bu bütçe bunlardan bahsediyor; işte, görüştüğümüz bütçe enerjinin ve ülkenin geleceğini vadediyor. Özellikle 84 milyon ülke vatandaşının geleceğini âdeta burada görüşüyor, konuşuyoruz ancak bu bütçeye "savaş bütçesi" diyenler var, bu bütçeye "silah bütçesi" diyenler var, "saray bütçesi" diyenler var. Dolayısıyla, özellikle söylüyorum, bu bütçe savaş bütçesi değildir. Eğer savunma sanayisine harcamak, para harcamak boşunaysa bundan rahatsız olmak niye, cevabını vermek lazım. Dün de konuşmacılarımız burada bahsettiler. Dolayısıyla ülkenin gelişmesi, ülkenin muasır medeniyet seviyesine ulaşması, hiç şüphesiz, enerji kaynaklarına sahip olup enerji kaynaklarından ödün vermemesiyle doğrudan alakalıdır, ilgilidir. Bu nedenledir ki ülkemiz, bulunduğu hinterlantta, coğrafyada; Orta Doğu'da, Balkanlarda, Kafkaslarda, geniş coğrafyada sadece fiilî ve fiziki coğrafya değil, gönül coğrafyasından da sorumlu, onların da sorumluluğunu taşıyan bir ülkedir. Suriye bu bütçeden, Irak bu bütçeden, Afrika bu bütçeden; Doğu Türkistan, Kafkasya, Balkanlar bu bütçeden medet umuyor ve bu bütçeye dua ediyor. Dolayısıyla bu bütçe yabana atılacak, karşı çıkılacak bir bütçe değildir. Karşı çıkanlar var hiç şüphesiz, daha da var, sırtını PKK'ya yaslamış olanlar bu bütçeden rahatsız olurlar, sırtını PKK'ya yaslamış olanlarla iş tutanlar da bu bütçeden rahatsız olurlar.
Bakınız, bakınız, bakınız, kırk yıldır bu ülkenin başına bela olan PKK'nın kurucusu İmralı'dan talimat alanlar da bu bütçeden rahatsız olurlar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
KEMAL PEKÖZ (Adana) - Baktın, boş konuşuyorsun oraya taşıdın şimdi. Boş konuşuyorsun.
FAHRİ ÇAKIR (Devamla) - Pensilvanya'da sümüklü FETÖ'nün başından burada talimat alma noktasında iz sürenler de bu bütçeden rahatsız olurlar, rahatsız olmalarına rağmen devam edeceğiz. Gönül coğrafyasından gelen dualarla; Doğu Türkistan'dan gelen, Ötüken'den gelen, Buhara'dan, Semerkant'tan gelen dualarla yolumuza devam edeceğiz inşallah. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Bu duygu ve düşüncelerle yüce Meclisi bir kere daha saygıyla selamlıyorum.
Bütçemiz hayırlı olsun inşallah. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)