GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu ile Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın 281 sıra sayılı 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 282 sıra sayılı 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde İYİ Parti Grubu adına yaptıkları konuşmalarındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:5
Birleşim:28
Tarih:06.12.2021

İSMET YILMAZ (Sivas) - Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

Sadece, hatip söylerken dedi ki: "Bütçeyi Sayın Cumhurbaşkanının sunması gerekir." Oysa, İç Tüzük madde 62 çok açık: "Bütçe sunuş konuşmasını Yürütme adına Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bir bakan yapar."

Hiç şüpheniz olmasın, Sayın Cumhurbaşkanımız bütçeyi sunmak için buraya gelseydi, yine aynı hatip "Bütçeyi Sayın Cumhurbaşkanının sunma yetkisi yoktur." diyecekti. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ERHAN USTA (Samsun) - Hayır.

İSMET YILMAZ (Sivas) - Dolayısıyla sizin dediğinize değil Anayasa'ya uyarız, kanuna uyarız.

ERHAN USTA (Samsun) - O asgariyi gösteriyor, asgariyi gösteriyor.

İSMET YILMAZ (Sivas) - Yine, Sayın Başkanım -belki bir cümle daha- bu Mecliste denildi ki: "Bu Meclisin gücü yok." Allah için, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisini Cumhurbaşkanına vermezseniz Meclise "Güçsüz." diyebilir misiniz? Amerikan Cumhurbaşkanının kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi var, bizim Cumhurbaşkanımızın kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi yok.

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) - Amerika'ya özenmeyin.

AYTUN ÇIRAY (İzmir) - Kuvvetler ayrılığı var, kuvvetler ayrılığı!

İSMET YILMAZ (Sivas) - Sayın Başkanım, yine sayın hatip "Meclisi, Cumhurbaşkanı seçime götürür." dedi. Bunu millet verdi, Meclise verdiği gibi...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

İSMET YILMAZ (Sivas) - Başkanım, tamamlayacağım.

BAŞKAN - Tabii, buyurun.

İSMET YILMAZ (Sivas) - Muhterem Başkanım, millet, Cumhurbaşkanımıza seçime götürme yetkisi verdiği gibi, Meclise de seçime götürme yetkisi verdi. "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." deyip de "Nasıl Meclisi seçime götürecek?" denildiğinde... Fransız Anayasası'nda, Fransa Cumhurbaşkanının Meclisi seçime götürme yetkisi var ama kendisi bulunduğu yerde duruyor, kendisi gitmiyor seçime ama bizde Cumhurbaşkanı Meclisi seçime götürüyorsa kendisi de halkın önüne çıkmak zorunda. Millet hakem durumundadır; Allah için, hakem durumunda olduktan sonra bir şey söylenir mi? Problem ne? "Eğer millet benim doğrultumda, benim düşünceme göre karar verirse doğru yaptı, benim düşünceme göre karar vermezse yanlış yaptı."

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Millet ne yaparsa doğrudur Sayın Bakan.

İSMET YILMAZ (Sivas) - Bunu kabul edebilmek mümkün değildir.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Sizi getirirken de gönderirken de doğru yapacak millet.

İSMET YILMAZ (Sivas) - Yine, son olarak...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

İSMET YILMAZ (Sivas) - Bir diğeri, bir arkadaşımız da "Dış mihrak yoktur." dedi. Eğer ki emperyalizm bittiyse dış mihrak da bitmiştir.

ERHAN USTA (Samsun) - Hayır efendim, öyle demiyoruz; dış mihrak bin yıldır var, bin yıldır var.

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen Sayın Yılmaz.

İSMET YILMAZ (Sivas) - Emperyalizmin araçları yok olmuşsa o zaman böyle bir şeyi de söylemek gereksizdir diyorum, teşekkür ediyorum.