| Konu: | Ekonomik buhrana, AKP Genel Başkanının her gün yaptığı açıklamalar sonrası döviz kurlarının yeniden rekor kırdığına, bu sözlü müdahalelerin takipçisi olup hesaplarını soracaklarına, Diyarbakır EĞİTİM SEN üyesi 21 eğitimcinin görevden ihracına, tüm ihraçların iadesini talep ettiklerine, Siirt kayyumunun ihalelerde yolsuzluk yapmaya devam ettiğine, Siirt Belediyesinin asfalt çalışmalarında kişiye özel ihale gerçekleştirdiğine ve asfaltın kontrolörlüğüne Siirt AKP Kadın Kolları Başkanının kardeşi Ahmet Ekinci'nin getirildiğine, Kadıköy'de bir gencin "Dur!" ihtarına uymadığı için polisler tarafından katledildiğine ve cezaevlerindeki işkence ve kötü muameleye derhâl son verilmesi gerektiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 01.12.2021 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Evet, ilk gündemimiz tabii ki ekonomik buhran. Bir haftadır her gün aralıksız AKP Genel Başkanı "Faizi düşüreceğiz; faiz sebep, enflasyon sonuç. Faize halkımızı ezdirmeyeceğiz." şeklinde, aynı yere seslenen açıklamalar yapıyor. Her gün bu açıklamalar sonrası döviz kurları yeniden yeniden rekor kırıyor. Son olarak, dün gece yine aynı açıklamalarla dolar yeni rekorunu kırdı. Merkez Bankası ise bugün dövize müdahale ettiğini duyurdu. Çok net olarak ifade etmek isteriz ki Merkez Bankasının piyasaya müdahale etmesine aracı olan milyar dolarlar Erdoğan'ın diline pelesenk olmuş cümlelere hibe edilmektedir. Türkiye'nin ekonomisini nasıl bir sirke çevirdiğinizi her gün ısrarla anlatmanızın sebebi nedir? Kimlere mesaj veriyorsunuz?
Bir gecede bir cümleyle yüzde 20'yi aşkın yükseliş yaşanıyor. Bu artışın Türkiye'ye maliyeti yaklaşık 200 milyar TL'dir. Sonra, artışa müdahale etmek için harcanan milyar liralar var, 128 milyar doların üzerine kaç milyar dolar daha harcadınız? Sussanız; her işi ehline, liyakatlisine, kurumların özerkliğine ve en önemlisi derhâl seçim kararı alınarak sandığa bıraksanız aslında hiçbir sorun kalmayacak. Biz söyleyelim, 2021 yılını hiçbir şekilde unutmayacağız ve bu sözlü müdahalelerin takipçisi olup hesaplarını soracağız.
Sayın Başkan, mevcut KHK'lerle ihraçların iadesini talep ederken maalesef yeni kanun hükmünde kararnamelerle ihraçlar devam ediyor. Diyarbakır EĞİTİM SEN üyesi 21 eğitimci ihraç edildi. Hem de nasıl? Bir yıl önce, 6 Kasım 2020'de gözaltına alınmışlardı ve 1'i hakkında beraat kararı, diğerleri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişti.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Yani mahkeme kararları beraat ve takipsizlik kararı fakat KHK'yle görevlerinden ihraç ediyorlar, medeni ölüme terk ediliyorlar. Peki, faaliyetler ne? Tamamen sendikal faaliyetler. Açıkçası, kanun hükmünde kararnamelerle ihraçlara devam, iktidarın faşizmde ısrarıdır, zulümde ısrarıdır; haksızlıkta, hukuksuzlukta ısrarıdır. Sendikacılık suç olmadığı gibi, tüm uluslararası sözleşmelerde de garanti altına alınmıştır, güvencededir; iç hukuk da bunun güvencelerinden bir tanesidir. Bu nedenle tüm ihraçların iadesini talep ediyoruz. Kanun hükmünde kararnameyi çıkaran irade kanunları tanımıyor, mahkemeleri tanımıyor, yargıyı tanımıyor; bunu da not etmek isteriz.
Siirt'te ihale yolsuzluğu devam ediyor, kayyum bütün ihalelerinde yolsuzluk yapıyor. Daha önce de defalarca söyledik.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Geçtiğimiz hafta Siirt kayyumu, Fen İşleri Müdürlüğü kapsamında (21/b) usulü ihale yaptı yine. Herkesin bildiği üzere, (21/b) mücbir sebep hâllerinde kullanılabiliyor fakat kayyumlar bunu bir rutine dönüştürmüş durumda; bekaları için, orada oturabilmeleri için yandaşlarına rant sağlamaları gerekiyor. İhale konusu, asfalt çalışmaları. 6 milyon TL'ye kişiye özel ihale gerçekleştirildi ve ihale, göstermelik bir şekilde, Diyarbakır firmasına verildi. Diğer önemli ayrıntı ise asfalt dökülecek yer belediyenin sınırlarının dışında. Söz konusu asfalt, belediye sınırları dışında olan organize sanayi bölgesine döküldü. Bu alan, il özel idaresinin yetki alanında ve asfaltın kontrolörlüğüne de kayyum döneminde sözleşmeli olarak işe alınan, Siirt AKP Kadın Kolları Başkanının kardeşi Ahmet Ekinci getirildi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - "Kayyum gasptır." demeye devam ediyoruz.
Dün Kadıköy'de bir genç öldürüldü, katledildi. "Dur!" ihtarına uymadığı için polislerin vurduğu haberlerde geçti fakat, maalesef, hiç de önemli bir haber gibi yansımadı ve yaşamını yitirdi. Neymiş: Polisler görevlerinden uzaklaştırılmış. Bu kaçıncı cinayet, bu kaçıncı "Dur!" ihtarına uymama iddiası, bu kaçıncı yargısız infaz? Kolluğa verilmeyen ceza ve cezasızlık politikası yeni ölümlere maalesef davetiye çıkarıyor; çocuklar, gençler, insanlar, yurttaşlar ölmeye devam ediyor. Buna "Dur!" denilmesini istiyorum.
Sayın Başkan -affınıza sığınarak- cezaevleriyle ilgili 2 mektup var, birinde; telefonla görüşürken elini cebine koyduğu için disiplin cezası almış. Evet, İlyas Arat...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın, son kez buyurun.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - "Ailesiyle görüştüğü sırada elleri niye cebinde?" denilerek telefon kesilmiş ve sonra da disiplin cezası verilmiş. Diğeri; bizim MYK üyemiz Bülent Parmaksız, Alp Altınörs ve İsmail arkadaşımız... Ya, sözde normalleşme oldu mektupları, faksları geldi... Artık gece yarısı aramalar yapılıyor. Eskiden 2 defa olan sayım 3'e çıkarılmış ve aramalarda tacize varan uygulamalar var. Bu aramalar haksız, usulde olmayan bir yöntemle yapılıyor ve içeride 3 kişi olmasına rağmen, sayım sırasında gidip bütün üst katı, alt katı bilerek dolaşarak bir baskı yöntemine dönüştürmüşler. Cezaevlerinde olan uygulamaların, işkencenin, kötü muamelenin haddi hesabı yok. Bu keyfiyete derhâl son verilmesi gerekiyor diyorum.
Teşekkür ediyorum.