GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:20
Tarih:17.11.2021

BEDRİ YAŞAR (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Teklifin bu maddesinde icra mahkemeleri hâkimlerine, icra ve iflas dairelerinin muamelelerine yönelik şikâyetlerin yanı sıra itirazları inceleme yetkisi verilmektedir. İcra ve İflas Kanunu'nda bugüne kadar 4 kez değişiklik yapılmıştır, aynı şekilde beşinci yargı paketiyle beraber yine değişiklikler gelmektedir. Maalesef, Hükûmetiniz döneminde her değişen Bakan yepyeni bir paketle geliyor, diyor ki: "Bismillah, eğitimde 8'inci, 9'uncu paket." E, bundan önce "yeni plan, eski plan, ekonomik plan" derken yargıda da paket üstüne paketler gelmeye devam ediyor. Yani bundan önceki, biraz önceki tartışmalara da şöyle bir baktığımız zaman... Bakın, sizler "Yoksullukla mücadele edeceğiz." dediniz "Yolsuzluklarla mücadele edeceğiz." dediniz "Yasaklarla mücadele edeceğiz." dediniz. Şimdi, icra ve iflastan bahsediyoruz, ben söyleyeyim, icra ve iflas dairelerindeki dosya sayılarına şöyle bir bakalım: 2008'de 8 milyon olan dosya sayısı 2021'in ilk yedi aylık döneminde 25 milyon. Aynı şekilde kredi kartlarına şöyle bir baktığımız zaman, 2016'da 1 milyon 321 bin 53'ken 2019'da 1 milyon 403 bin 546. Şimdi, icra dairelerindeki dosya sayısına baktığımız zaman, kredi kartından dolayı takibe uğrayanlara baktığımız zaman üç aşağı beş yukarı Türkiye'nin hâlini hep beraber görmüş oluyoruz. Yani dolayısıyla, bizler gerçekten yolsuzluklarla mücadele etmediğimiz sürece başarılı olma şansımız yok.

İktidara geldiğiniz zaman 2 milyon aile sosyal kurumlardan elde ettiği yardımlarla geçiniyordu, bugün 8 milyona çıkmış. Belki de ilk defa, yoksul sayısının artmasıyla övünen bir iktidarla karşı karşıyayız. Peki, bunların sebepleri üzerinde konuşalım dediğimiz zaman, ne zaman bunlarla ilgili önerge versek, bunların üzerinde konuşalım desek maalesef verdiğimiz önergeleri reddediyorsunuz; hakikaten bu ülkede hiçbir sorun yokmuş gibi, hiçbir problem yokmuş gibi hareket ediyorsunuz. Daha şu anda bile hepinizin elinde telefon... İşte, dolar kuru sabahleyin 10,31'le başlamış, şu an bilemiyorum, en son gördüğümde 10,67'ydi; neyin ne olduğunu bilmiyoruz. Yani toto oynar gibi, ülkenin ekonomisi sağlam zemin üzerinde değil, tam tersine kaygan bir zemin üzerinde aldı başını gidiyor. Dolar artar da ne olur? Dolar artarsa her şey oluyor yani bugün ithalatımız ona bağlı, kullandığımız enerjimiz ona bağlı yani ona bağlı olmayan herhangi bir şey yok. Onu da zaten meta hâline getirdiniz, herkes doları alıyor, satıyor; bu, yatırım malı gibi maalesef işlem görüyor, bunu da hepimiz izliyoruz.

Dolayısıyla, sizler bu ülkenin önüne doğru düzgün hedefler koymadığınız sürece; işsizlikle ilgili rakamlarınız, enflasyonla ilgili rakamlarınız, dolar kurlarıyla ilgili rakamlarınız tutmadığı takdirde vatandaş ne yapsın, özel sektör ne yapsın veyahut da yabancı yatırımcı bu ülkeye nasıl güvensin, gelip bu ülkede nasıl yatırım yapsın? Bırakın yabancı yatırımcıların gelmesini, bugün maalesef ülkemizde yabancı ülkelerde ciddi oranda yatırım yapan, gelecek arayan iş adamlarımız var. Bırakın beyin göçünü, bugün sermaye göçüyle de karşı karşıyayız yani iktidarın oturup bunları düşünmesi yerine, hamasi nutuklarla bu işin önüne geçmesi mümkün değil. Hâlâ çalışanların yüzde 40'ının yani 40'tan daha fazlasının asgari ücretle çalıştığı bir ülkede bizim bazı şeylerden bahsetmemiz mümkün değil, özellikle iç piyasanın bu kadar daraldığı bir dönemde; bakın, zam gelmeyen hiçbir emtia kalmadı. Tamam, ihracatta belli rakamlar var, o da fiyat artışlardan kaynaklandı yani birim miktarda artan ihracat rakamımız yok, sadece malların fiyatındaki artıştan kaynaklanan rakamlardan dolayı ihracat rakamları belli yere doğru gidiyor. Zaten onun karşılığında ithalat rakamlarına da baktığınız zaman neyin ne olduğunu daha iyi görürsünüz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BEDRİ YAŞAR (Devamla) - Toparlıyorum Başkanım.

BAŞKAN - Buyurunuz.

BEDRİ YAŞAR (Devamla) - Burada sadece ve özellikle bu İcra ve İflas Kanunu'nda -bizim de onayladığımız- bu malların satılmasıyla ilgili... Bütün icra dairelerine mafyalar çökmüştü. Belki bu kanun sayesinde dijital ortamda da bu alışverişler, bu ihaleler yapılır, hiç olmazsa vatandaşın malı haraç mezat -zaten adı da üstünde- salonlarında satılmamış olur. Bu yönüyle bizim de desteklediğimiz bir kanun teklifi.

Ama çıkaracağınız kanunlarda emrivakiyle değil, hiç olmazsa muhalefetin görüşünü de alırsanız burada daha rahat ederiz. Bir şeyi kabul etmekle hiçbir şeyi kaybetmezsiniz yani bu olumsuzlukları, söylenen buradaki yanlışlıkları, muhalefetin uyarılarını kabul etmekle bir şeyi kaybetmezsiniz; tam tersine bunlardan bir sonuç çıkarıp daha iyi neticelere doğru gidersiniz. Yoksa işte "Allah'ın izniyle yüzde 75 alıyoruz." Başkanım yani bunların hayal olduğunu hepimiz biliyoruz, paçayı kurtarın yeter.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)