GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Seyit Rıza'nın ölümünün 84'üncü yıl dönümüne, Ahmet Kaya'nın 21'inci ölüm yıl dönümüne, AKP-MHP iktidarının yarattığı yerli ve millî devalüasyona, fahiş fiyatlara ve zamlara, mesnetsiz tutuklamalara, Kürt diline yönelik baskılara ve Mem Ararat'ın konserinin neden yasaklandığını öğrenmek istediğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:5
Birleşim:19
Tarih:16.11.2021

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Dün, Seyit Rıza'nın ölümünün 84'üncü yıl dönümüydü. Seksen dört yıldır hâlâ onun zulme baş eğmeyen duruşu, bizlerin yoluna ışık tutmaya devam ediyor. Aradan geçen seksen dört yıl boyunca Seyit Rıza hâlâ inancımızda yaşıyorsa onu öldüren zihniyeti sorgulamanın zamanı geldi, geçiyor. Geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin ortaya çıkarılması ise bu yaralara tabii ki en büyük dermandır. Baş eğmeyen, diz çökmeyen iradeye selam olsun diyorum ve oğlunun idamını izletecek kadar insanlığını kaybettirenlerin karşısında onun onurlu duruşu, bin yıl geçse de, asla unutulamaz. Sevgi, saygı ve minnetle anıyorum.

Sayın Başkan, Ahmet Kaya'nın bugün ölüm yıl dönümü, 21'inci yıl dönümü. O, duruşu ile ezgisiyle hepimizin içini özgürlük ateşiyle, barış umuduyla doldurdu ve bu ülkede, maalesef, her güzel insanın, her muhalifin acı sonu onu da buldu; Paris'te bu topraklara hasret, yaşama, yirmi bir yıl önce veda etti. Onu, kendi sözleriyle anmak istiyorum: "Hoşça kal iki gözüm. İyi ki geçtin bu dünyadan." Evet, mezarında onu hâlâ linç etmeye çalışan zavallılara dert olsun. Onu asla unutmayacağız. Sevgi, saygı ve minnetle anıyorum.

Sayın Başkan, dolar rekorları hız kesmeden devam ediyor. AKP-MHP ittifakının ekonomi politikaları ülkeyi uçuruma sürüklüyor. "Kardeşinize yetki verin, ekonomiyi uçuracağım." diyen iktidar doları uçuruyor. Dolar uçarken döviz lobileri kazanıyor, halk yoksullaşıyor. AKP-MHP kendisinden önceki sağ iktidarlar gibi 70 sente muhtaç etmeye devam ediyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Her sabah dolar rekor kırıyor, kırılmadık rekor bırakmadı; bugün itibarıyla 10,21; Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi denen zam zulüm sistemine geçmeden önce 1 dolar 4,70 idi, aradan geçen üç yılı aşkın zaman içindeyse dolar 10,21'e yükseldi. Sadece bir yılda TL yüzde 30'dan fazla değer kaybetti. Buna yerli ve millî devalüasyon denir. 90'larda bir günde halkın sofrasından devalüasyonla çekilen kaynaklar, AKP-MHP ittifakında her gün çekilmektedir. 128 milyar doları frenlemek için çarçur eden ve doları yükseltecek konuşmaların yapıldığı, uygulandığı günlerde döviz alım satımı yaparak vurgun yapanlar bu yerli ve millî devalüasyonun temel sorumlusudur.

Yenikapı'da, Ankara'nın derin dehlizlerinde, uyuşturucu ticaretlerinde bir araya gelen 90'ların karanlık yüzleri ve iktidar ortakları bu kez de halka devalüasyon yaratırken bir araya gelmiş ve fotoğraf çektirmiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz Sayın Başkan.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Karanlık 90'lı yıllar, 2000'li yıllarda bitmemiş, bilakis ekonomide, siyasette, bürokraside bu ittifakla tekerrür etmektedir.

Başka bir ekonomik mesele, zamlar. Her gün istinasız zam haberiyle uyanıyoruz. Dün gece itibarıyla şekere yüzde 25 zam yapıldı. "Pancar ve şeker üretiminde rekor kırdık." diye açıklama yapılıyorken peşinden gelen müjdeyse zam. "Şekerde arz iddiaları gerçek dışı" deniliyor ancak peşinden gelen açıklama zam. Şeker fabrikalarını tek tek sattınız, kalanları Varlık Fonuna devrettiniz. AKP'nin şirket fonu, Türkiye halklarının mutfağını, sofrasını her gün ziyaret ediyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Zamla ziyaret ediyor, enflasyonla, fahiş fiyatlarla ziyaret ediyor. Resmen ülkeyi kendi çiftliği gibi yöneten bir iktidar var. Buyurun; şekere zam, una zam, suya zam, elektriğe zam, doğal gaza zam. Neye mal olursa olsun şekeriyle, unuyla, suyuyla ekonomi zulmüne uğrattığınız bu halk helvanızı kavuracak; zamlara rağmen, fahiş fiyatlara rağmen bu helvanızı kavuracak.

Sayın Başkan, tutuklamalar bitmiyor. Evet, dün de Diyarbakır'da çok sayıda, 19 partilimiz ve sivil toplum yöneticileri tutuklandı; sendikalar, STK yöneticileri. Ben bunların ismini tek tek görevleriyle saymak istiyorum: Diyarbakır il yöneticisi Mehmet Asena, Bağlar İlçe Eş Başkanımız Nasır Yelter, ilçe yöneticimiz Mehmet Hüseyin Baran, Yerel Yönetimler Kurulu üyemiz Ömer Filitoğlu, DBP Diyarbakır il yöneticileri Yasemin Akengin, Mehmet Ali Alkan...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım efendim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - ...Mehmet Süslü, Abdullah Cengiz, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Merkez yöneticisi Erkan Keskin, SES Diyarbakır şube yöneticisi Gülhan Tekin, EĞİTİM SEN Denetleme Kurulu üyesi Arzu Koç ve bir barış annesi Nazife Yiğit. Neden mi tutuklandılar? Demokratik protesto haklarını kullandıkları için. Birkaç örnek vereyim; Demirtaş'a ve diğer rehin arkadaşlara "rehin" dedikleri için. Evet, rehinler. Bir milyon kere de tutuklasalar biz "rehin" demeye devam edeceğiz. Kobani gözaltılarını protesto ettikleri için, Kürt Dil Bayramı'nı kutladıkları için, "Nevroz" mitingine, 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katıldıkları için. Bu mesnetsiz tutuklamalarla bir halkı, bir inancı, bir dili susturacağını sananlar tabii ki yanılıyorlar ve halkların taleplerini bastıramazlar. Yurttaşların bastırılacağını sananlar her gün tekrar tekrar bu mücadeleyi büyütüyorlar.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Toparlayalım Sayın Beştaş.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Toparlayacağım.

Tüm bu haksızlıkları ruhlarında yaşayanlar, mücadeleden asla vazgeçmez.

Sayın Başkan, Kürt diline yönelik baskılar da hız kesmeden devam ediyor. Bizim İstanbul Gençlik Meclisimizin "Bağımlılığı Kıralım, Yeni Yaşamı Kuralım" kapsamında Su Gösteri Sanatları Sahnesi'nde düzenleyeceği "Dawîya Dawî" "stand up" gösterimi Fatih Kaymakamlığı tarafından engellendi ve hiçbir gerekçe gösterilmedi. Yine, ünlü bir Kürt sanatçı Mem Ararat'ın 4 Aralıkta Ankara'nın Keçiören ilçesinde, Neşet Ertaş Kültür Merkezi'nde yapacağı konser Kürtçe müzik yapacağı gerekçesiyle iptal edildi ve açıkçası bu, Kürt diline, Kürtlere yönelik düşmanlık Türkiye'nin her yerinde yaygınlaşmaya devam ediyor. Kürtçeye "bilinmeyen dil" diyenler bunun en büyük...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bitiriyorum zaten.

BAŞKAN - Buyurun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu tavrın, Kürt dilini "bilinmeyen bir dil" olarak tanımlayanlardan cesaret aldığı açıkça ortadadır; Kürt diline ve Kürt halkına karşı nefret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu oluşturduğu açıktır.

Her gün meydanlarda, hatta Genel Kurulda, grup toplantılarında "Kürt sorununu çözdük, Kürtçenin önünde hiçbir engel yoktur." diyenlere sesleniyorum: Mem Ararat'ın konseri neden yasaklandı? Bugün sadece bunu sormakla yetineyim çünkü bu konuda önümüzde yüzlerce, binlerce yasak kararı var. Kürt dilini unutturamazlar, Kürtleri asla susturamazlar.

Teşekkür ediyorum Başkanım. (HDP sıralarından alkışlar)