| Konu: | Ankara Milletvekili Orhan Yegin'in HDP grup önerisi üzerindeki konuşması sırasında kullandığı bazı ifadelere ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 14 |
| Tarih: | 03.11.2021 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Başkan, doğrusu, önergemize dair bir şey duymadık.
OYA ERONAT (Diyarbakır) - Sana ne!
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Yüksek bir öz güvenle, yoksulluk ve açlık yokmuş gibi bir konuşma dinledik yani bunu öncelikle ifade edeyim.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün 2020 yılı Faaliyet Raporu'na göre, 2019'da 3 milyon 282 bin 975 hane, 2020'de 6 milyon 630 bin 682 hane sosyal yardım alıyor. Yüzde 57 asgari ücretli çalışan oranıyla köleliği bu ülkede norm hâline getirdiniz ve hakikaten sermayeye yaptığınız yandaşlık ve bu, cebe çalışıldığının en net göstergesidir.
"Açlık sınırı asgari ücretin üstünde." diyorsunuz, bu nasıl bir dildir? Yani gerçekten böyle bir öz güveni görmek çok üzdü beni. Bari gerçekleri kabul edin...
BAŞKAN - Ama Sayın Beştaş, sataşıyorsunuz, yapmayın yani. Yerinizden bir dakika söz istiyorsunuz ve sataşıyorsunuz, görüşmeleri uzatıyorsunuz.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Başkan, ben verileri söylüyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Gerçekler.
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi lütfen.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu ülke...
BAŞKAN - Yani ben mecburen sataşmadan söz vereceğim isterse.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Verebilirsiniz Başkan, takdir sizindir tabii ki.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) - Biz duymadık sataşmayı.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu ülkede milyonlarca insan, 20 milyon insan yoksullukla, sosyal yardımlarla yaşıyor ve hayatını kazanamıyor, yardımlara muhtaç hâle geldi. Bu iktidarın yaptığı en olumsuz göstergelerden biri: "Yoksullaştır ve yardım et, halkı kendine bağımlı hâle getir."
Yani yıl dönümünü kutlayabilirsiniz ama vatandaşın açlığıyla, yoksulluğuyla ilgili bir önergede hakikaten endeksleri dinlemek isterdik, hiç endekslerden söz etmedi.
Teşekkür ediyorum.