2021-12-20 - 23:05
TBMM BAŞKANI ŞENTOP, KUZEY MAKEDONYA'YA GİTTİ
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Karadağ'ı kapsayan resmi çalışma ziyaretinin ilk bölümü için beraberindeki heyetle Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gitti.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan hareket ederek, Uluslararası Üsküp Havalimanı'na iniş yaptı.

TBMM Başkanı Şentop, burada Kuzey Makedonya Meclis Başkan Yardımcısı Goran Misovski, eski Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya'daki Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Serkan Çakır'ın yanı sıra ülkedeki Türk kurum temsilcileri ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Yarın Kuzey Makedonya Meclisi'nde resmi törenle karşılanacak olan Şentop, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi ile bir araya gelecek, Kuzey Makedonya Meclisi'nde milletvekillerine hitap edecek.

Ardından, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski de TBMM Başkanı Şentop ve beraberindeki parlamento heyetini kabul edecek.

Daha sonra Uluslararası Balkan Üniversitesi'ni ziyaret edecek olan Şentop, Üsküp Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nda da öğrencilerle bir araya gelecek. 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü kutlamalarına iştirak edecek olan Şentop, bir konuşma yapacak

Aynı gün Kuzey Makedonya programını tamamlayarak Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gidecek olan Şentop ve beraberindeki heyet, 22 Aralık Çarşamba günü Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç tarafından kabul edilecek.

Sırbistan Ulusal Meclisi'ni ziyaret edecek olan Şentop, Sırbistan Ulusal Meclisi Başkanı Ivica Daçiç ve beraberindeki heyetle de bir araya gelecek. Şentop ve Daçiç, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

TBMM Başkanı Şentop ve beraberindeki parlamento heyeti, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç ile yapılacak görüşmenin ardından Belgrad'dan ayrılarak Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'ya hareket edecek.

Balkan ziyaretinin son günü olan 23 Aralık'ta Karadağ Parlamentosu'nu ziyaret edecek olan Şentop, Karadağ Parlamento Başkanı Aleksa Beçiç ile görüşecek. Şentop ve Beçiç, TBMM ile Karadağ Parlamentosu Arasında Parlamentolar Arası İşbirliğine Dair Protokol'ü imzalayacak.

Heyetler arası görüşmenin ardından iki meclis başkanı, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Şentop daha sonra, Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç ile bir araya gelecek. Aynı gün Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç, TBMM Başkanı Şentop ve beraberindeki parlamento heyetini kabul edecek.