2007-01-09 - 11:25
TBMM BAŞKANI BÜLENT ARINÇ: "YÖNETİMDE İSTİKRAR, TEMSİLDE ADALET"
DYP, seçim kanununda değişiklik istiyor. TBMM Başkanı Bülent Arınç, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DYP milletvekillerini makamında kabul etti.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DYP milletvekillerini makamında kabul etti.

Arınç, bu görüşmenin DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın kendisine gönderdiği mektupta belirttiği seçim sistemindeki değişiklik önerilerine istinaden gerçekleştiğini bildirdi.

Ağar, Türkiye milletvekilliği ihdasının bir çok sıkıntıyı ortadan kaldıracağını düşündüklerini belirterek, "milletin arzuladığı kendi milletvekilini seçme iradesi sistemleştirilebilir" dedi. Bunun 1991 yılında uygulandığını ve olumlu sonuçlarının gözlendiğini sözlerine ekleyen DYP lideri, bütün partileri bu konuda duyarlılık göstermeye çağırdı.

T.C Kimlik numaralarıyla seçmen kartlarının örtüşmesi gereğine de dikkat çeken DYP Genel Başkanı Ağar bu konuda gerekli altyapı olmadığı konusunda endişeleri olduğunu söyledi. Bu yöntemle katılımının düşük tutulması riskiyle Türkiye'nin karşı karşıya olduğunu kaydeden Ağar daha güçlü bir altyapı oluşturulması açısında bunun bir dönem daha ertelenip ertelenemeyeceği hususunu düşündüklerini ifade etti.

Ağar'ın açıklamalarını gönülden desteklediğini belirten Arınç sözlerine şöyle devam etti: "2001'de ideal seçim sistemi üzerine kapsamlı bir çalışma yapmıştım. Bu çalışmanın sonuçlarını Grup Başkanı sıfatıyla yaptığım konuşmada belirttim. Seçim sisteminde de buna dair bir çalışma yapıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi başvuru üzerine bunu iptal etti. Bunun iptaline rağmen, 100 milletvekili parlamentoya girdi ve o dönem parlamento 550 milletvekilinden oluştu. Bunun gibi tercihli oy da 91 seçimlerinde uygulandı. Yararları mahzurları tartışıldı fakat tercih sistemi, arkasında halk desteğinin çok olduğu adayların öne geçmesini sağlar." Aynı çalışma sırasında bir de 'daraltılmış bölge' önerisi getirdiğini belirten Arınç; "mesela Manisa'da 10 milletvekili var, rahatlıkla iki seçim bölgesi olabilir" dedi.

YÖNETİMDE İSTİKRAR TEMSİLDE ADALET
TBMM Başkanı Arınç, yönetimde istikrar kadar, temsilde adalete inandığını söyleyerek, seçimlerde üç milyonun üzerinde oyun boşa gittiğini hatırlattı. "Barajların muhafazasına ihtiyaç varsa, bu tartışılır" diyen Arınç, bu gibi değişikliklerin AHİM önerisiyle yapılmasının kendilerine ağır geleceğini de sözlerine ekledi. Arınç; "Sayın Ağar'ın önerisini fırsat olarak görüyorum. İstenirse yapılabilir" diyerek, kısa zamanda hayata geçirilen 25 yaş kanunu örnek olarak gösterdi. Arınç, gereken Anayasa değişikliği için hem iktidarın hem de ana muhalefet partisinin desteğinin gerektiğine de dikkat çekti.