2004-04-20 - 00:00
Almanya Federal Meclis Başkanı Thıerse TBMM'de... TBMM BAŞKANI ARINÇ, ALMANYA FEDERAL MECLİS BAŞKANI THIERSE İLE GÖRÜŞTÜ
Thierse bu yıl sonunda AB ile müzakerelere başlamak için Türkiye'ye tarih verilmesi gerektiğini söyledi. Arınç ise ''Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bu yıl sonu itibarıyla müzakerelere başlamak istediğini, buna da hakkı olduğunu söyledim'' dedi

Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın konuğu olarak Türkiye'ye resmi ziyaretine bugün (20 Nisan) başladı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse arasında yapılan ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

TBMM Başkanı Arınç ''Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bu yıl sonu itibarıyla müzakerelere başlamak istediğini, buna da hakkı olduğunu söyledim'' dedi

Arınç, Thierse'nin kendilerinin daveti üzerine Türkiye'ye geldiğini belirterek, ''Uzun bir aradan sonra parlamentomuzu ve Türkiye'yi ziyaret eden ilk Federal Almanya Parlamento başkanı olarak bu ziyaretinden duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum'' dedi.

Türkiye ile Almanya arasında ikili ilişkilerin çok iyi seyrettiğini ifade eden Bülent Arınç, Alman Dışişleri Bakanı ile Başbakanı'nın bu yılın başında tarih verilmesi konusunda Türkiye'ye destek verdiklerini dile getirdiklerini anımsattı.

Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin16-17 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çeken Arınç, Almanya'da 2.5 milyon Türk vatandaşı bulunduğunu da anımsattıktan sonra, geçmiş yıllara dayalı bu dostluğun büyük bir anlam ifade ettiğini konuştuklarını dile getirdi. Konuk başkana, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bu yıl sonu itibarıyla müzakerelere başlamak istediğini buna da hakkı olduğunu söylediğini aktaran Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

''Kendileri de TBMM'nin başardığı büyük reformlardan dolayı tebriklerini sundular. Özellikle Kopenhag siyasi kriterlerine büyük ölçüde uyum sağlayan Türkiye'nin, TBMM'nin bu başarısını kutladılar.

Almanya'daki diğer bazı siyasi parti liderlerinin söylediklerinden farklı olarak bu konudaki desteklerinin devam edeceğini, Türkiye ile ilişkilerin daha da gelişerek devam edeceğini ifade ettiler.''

Thierse ise, zamanı çoktan gelmiş olan bir ziyareti gerçekleştirdiğini belirtirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin hem parlamentolar hem de genel olarak çok iyi bir düzeyde olduğunu söyledi.

Alman Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse AB konusuna değinirken, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin başlaması için bu yıl sonunda tarih verilmesi konusu ile ilgili olarak iyi bir yolda olduğunu söyledi. Thierse, ''Müzakere tarihi verilmesi ve müzakerelerin başlaması için Türkiye'nin iyi bir çizgide olduğunun altını çizmek ve bu konuda Federal Hükümet'in desteğinin de büyük olduğunu ifade etmek istiyorum.Alman Federal Meclisi'ndeki büyük bir çoğunluğunun da buna destek verdiğini ifade etmek istiyorum'' dedi.

Türkiye'ye AB üyelik perspektifi verilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Thierse, bunun Türkiye'deki gelişmeleri desteklemek açısından gerektiğini ifade etti. Thierse, AB'de 15 milyon Müslüman, Almanya'da da 2.5 milyon Türk yaşadığını kaydederek, bu açıdan da Türkiye'nin üyeliğinin önem taşıdığını söyledi. Thierse, ''Ayrıca Türkiye'nin bir köprü görevi var. Batı Avrupa ile İslam dünyasında bu görevi üstlenmiş durumda. Sonuçta burada terörle mücadele konusu dinlere karşı bir mücadele olmaması gerekiyor. Dinin kötü kullanılmasına karşı mücadele edilmesi gerekiyor diye düşünüyorum'' dedi.

Thierse, Türkiye'nin burada çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirtirken, ''Türkiye çok enteresan bir ülke. Türkiye hem İslam'ı hem modernizmi birlikte ortaya koymaya çalışan bir ülke. Bu yüzden de biz Türkiye'ye destek olmak istiyoruz. Çünkü bütün bunlar hem Avrupa'da hem bu bölgede barışın sağlanması için son derece önemli'' diye konuştu.

İki ay içerisinde meslektaşı Arınç'ı Almanya'da ağırlamaktan onur duyacağını söyleyen Thierse, Almanya'da Türkiye'ye özel statü öneren siyasiler bulunduğunu anımsatan bir gazetecinin bu konudaki görüşlerini sorması üzerine de şöyle dedi:

''Fikir ayrılıkları tabii ki var. Biliyorsunuz ben sosyal demokrat partisinin mensubuyum. Yani Alman başbakanın da mensubu olduğu partinin üyesiyim. Başbakanın Türkiye ile ilgili ortaya koyduğu görüşleri aynen paylaşıyorum. Görüşlerimiz şu şekilde: Bu yıl sonunda Türkiye'ye bir tarih verilmesi gerekiyor. Bu hem Türkiye'nin hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın menfaati olan bir husus olduğunu düşünüyorum. Tarih verilmesi hemen üye olunması anlamına gelmiyor. Görüşmeler süreci 10 veya 12 yılı kapsayan bir dönemde gerçekleşiyor. Bu zaman dilimine AB'de mutlaka ihtiyaç duyacaktır. Çünkü AB içerisinde de bazı iç reformların yeniden yapılanmanın gerekli olduğu düşüncesindeyim.''

Ortak basın toplantısının ardından Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse TBMM Genel Kurulu'nu locadan selamladı. Thierse ve Meclis Başkanı Arınç, daha sonra da TBMM Holü'nde izleyicilere açılan Alman sanatçı Mike Kuhlmann'ın ''Elçiler'' adını taşıyan fotoğraf ve resim sergisini gezdi.

ARINÇ, ALMAN MECLİS BAŞKANI ONURUNA YEMEK VERDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Almanya Federal Meclisi Başkanı Wolfgang Thierse ve beraberindeki heyeti dün akşam da Ankara Palas'ta konuk etti.

Yemek öncesinde bir konuşma yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Arınç, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yönelik olarak yürüttüğü çalışmaları anlattı. Türkiye'nin nihai hedefinin Avrupa Birliği'ne tam üyelik olduğunu belirten Arınç, bu doğrultuda, reform çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü ifade etti. Arınç, "Yıl sonunda Türkiye ile Kopenhag siyasi kriterlerini tamamlamış olmasına karşın tam üyelik müzakerelerine başlama kararı gecikirse, bu hayal kırıklığında da öte olacak. Türk halkına bunu anlatmak da mümkün olmayacak" diye konuştu.

Arınç, Türkiye'nin her şartta reform sürecini devam ettirme kararlılığında olduğunu vurguladı ve "Samimi dileğimiz, bunun Avrupa Birliği ile birlikte olmasıdır" dedi.

Türkiye'nin Almanya ile ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydeden Arınç, Almanya'da yaşayan Türklerin iki ülke arasında kuvvetli bir bağ oluşturduğuna da işaret etti. Almanya'da 2 milyon 600 bin Türkün yaşadığını hatırlatan Arınç, bu insanların karşılaştığı sorunların iki ülkenin işbirliği ile aşılabileceğini söyledi.

Almanya Federal Meclisi Başkanı Wolfgang Thierse de parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. "Ziyaretim, hem Türkiye, hem de Avrupa Birliği açısından çok önemli bir döneme rastladı" diyen Thierse, 1 Mayıs'ta 10 ülkenin Avrupa Birliği'ne tam üye olacağını hatırlattı. O güne kadar Kıbrıs sorununun çözüleceği ümidinde olduğunu kaydeden konuk Meclis Başkanı, "Kıbrıs küçük ama, önemli bir ada " diye konuştu.

Türkiye'nin son günlerde Avrupa Birliği yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini ifade eden Thierse, Almanya'nın da Türkiye'nin birliğe tam üyelik perspektifine destek verdiğini söyledi. Alman Meclis Başkanı Thierse, "Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda mutlaka desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye, Batıyla İslam dünyası arasında önemli bir köprü görevini üstleniyor" dedi.

Yıl sonunda Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlama konusunda olumlu karar alacağı ümidinde olduğunu ifade eden Thierse, müzakerelere başlama kararı alınsa dahi, bunun ardından yine uzun bir sürecin başlayacağını hatırlattı.

Thierse, bu durumda öncelikle, toplumların kaynaşması için adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Burada ciddiye almamız gereken unsur, insanlardır; onların korku ve önyargılarıdır. Çünkü bunlar, alınan siyasi kararlarla yok edilemez" dedi.

Avrupa Birliği'nin sadece ekonomik bir topluluk değil, bir değerler topluluğu olduğunu vurgulayan Almanya Federal Meclisi Başkanı Thierse sözlerini "Bu değerler için hepimiz, el birliğiyle çalışmalıyız" diyerek bitirdi.