2005-04-05 - 16:25
UYUM KOMİSYONU BAŞKANVEKİLİ ALABOYUN: ''90 YILLIK ERMENİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE 15-20 YILLIK BİR SÜREÇTE ULAŞILABİLİR''
TBMM AB Uyum Ve Dışişleri Komisyonları, soykırım iddiaları konusunda görüş alış verişinde bulunmak üzere Ermeni kökenli gazeteci-yazarlar ve emekli büyükelçilerle biraraya geldi
TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu üyeleri, Ermeni soykırım iddiaları ve Türk-Ermeni ilişkileri konusunda görüş alış verişinde bulunmak üzere, Ermeni kökenli gazeteci ve yazarlar ile emekli bazı büyükelçilerle bugün (5 Nisan) bir araya geldi.

AB Uyum Komisyonu'nun organize ettiği ve Dışişleri Komisyonu salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye'deki Ermeni topluluğu mensuplarından Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, yazar Levon Debağyan ile Ermeni iddiaları konusunda uzman emekli büyükelçilerden Gündüz Aktan, Ömer Lütem ve Pulat Tacar, Dışişleri ve AB Uyum komisyonlarının üyeleri katıldı.

Toplantı öncesi bir açıklama yapan AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde karşısına çıkacak sorunları altı başlık halinde belirlediklerini, soykırım iddialarının da bunlardan biri olduğunu söyledi.
Türkiye-Ermeni ilişkilerinin tarihsel gelişimi konusunda görüş alış verişinde bulunmak için toplantıyı tertip ettiklerini belirten Alaboyun, ''Bazı şeyler konuşmaya başlandığı zaman çözülmeye başlar'' diye konuştu.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıdan sonra Ali Rıza Alaboyun, toplantıya katılanların diyalogun önemi ve çözüme yönelik katkısı konusunda görüşbirliği içinde olduklarını ifade ederken, öncelikle Türkiye'de yaşayan Ermenilerle Türklerin birbirlerini anlaması ve aralarında konsensüs sağlamaları ve bu konsensüsün dış dünyaya yansıtılması gerektiğinin dile getirildiğini ifade etti. Alaboyun, Türklerle Ermeniler arasındaki sorunun 90 yıllık geçmişi olduğunu belirterek, ''iki taraf konuştukça çözüme ulaşılabileceğini, ancak 90 yıllık geçmişi olan sorunun çözümünün de yakın gelecekte değil, 15-20 yıllık hatta belki daha uzun bir süreçte sağlanabileceğini kaydetti.

Toplantıya katılan Ermeni kökenli gazeteci ve yazarların hepsinde ''Türkiye sevdası olduğunu'' bildiren Alaboyun, ancak bu kişilerin kendilerinin dışlandığı duygusuna kapılmak istemediklerini, görüşlerinin tepkiyle karşılanmamasını, düşüncelerini rahatça ifade edebilmeyi istediklerini anlattı.

Ermeni kökenli gazeteci ve yazarların hiçbirin ''soykırım iddialarına takılıp kalmış olmadığını'' belirten Alaboyun, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde bir açılım gerektiği, bu konuda sivil toplum örgütlerinin başlatacağı diyalogun önemli olduğunun dile getirildiğini söyledi.

Alaboyun, emekli büyükelçilerin de Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi için Türkiye'nin doğusunun ''Batı Ermenistan'' olarak nitelendirilmesi ve diğer iddialardan vazgeçilmesi gerektiğine işaret ettiklerini bildirdi.

Alaboyun, toplantıda ''soykırım yapılmıştır-yapılmamıştır'' şeklinde bir tartışma olmadığını bildirirken, konunun tarihçi ve hukukçulara bırakılması ve arşivlerin açılması konusuna Ermeni kökenli gazeteci ve yazarların da sıcak baktığını söyledi.

Toplantının tekrarlanması konusunda bir tarih belirlemediklerini de bildiren Alaboyun, diyalogun sürmesi konusunda görüşbirliği içinde olduklarını dile getirdi.