2012-03-27 - 01:25
TBMM Genel Kurulu Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, Genel Kurul'un çalışma saatlerini düzenleyen grup önerisi kabul edildi. Yapılan oylamanın ardından kabul edilen AK Parti'nin grup önerisinde, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifi gündemin ön sıralarına alındı. TBMM Genel Kurulu bugün ve yarın bu teklifin bitimine kadar çalışacak. Gündemin 5. sırasına kamu görevlileri sendikaları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, 6. sıraya 2-B olarak bilinen kanun tasarısı, 7. sıraya da Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı alındı.
Genel Kurul, Perşembe günü 2B Tasarısı'nın, Cuma günü ise Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın bitimine kadar çalışacak. Genel Kurul Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri saat 14.00'de toplanacak Cumartesi, Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 24.00'e kadar çalışacak.
TBMM Genel Kurulu Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının yıldönümü nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmada, ''Muhsin Yazıcıoğlu'nun iman ve dava adamı olduğunu vurguladı.
Yazıcıoğlu'nun, hiçbir zaman milletini satmadığını belirten Özdağ, ''O hiçbir zaman silahını millete çevirenlere ram (itaat eden) olmadı. 28 Şubat'ta postmodern darbecilere karşı inanç ve tecrübelerinin gösterdiği yerde durdu. Mezhep, meşrep ya da ırk siyaseti yapmadı'' diye konuştu.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da gündemdışı konuşmasında, AK Parti'lilere, ''Terör örgütünün elinde olan kamu görevlilerini unuttunuz. Onları yok sayıyorsunuz'' diye seslendi.
Akar, polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Türk Ocakları'nın kuruluşunun 100. yılı nedeniyle gündemdışı konuşma yaptı. Şandır, Türk Ocakları'nın Türk milleti için çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, ''Türk Ocakları, bu milletin bu topraklardaki birliğini ve bağımsızlığını savunan bir kuruluştur'' dedi.
Genel Kurul'da, BDP'nin, ''2012 yılı Nevruz kutlamalarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması'' ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi için verdiği grup önerisi ele alındı.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Nevruz kutlamalarında polisinin ve yöneticilerin çok sert tutum takındığını savunarak eleştirilerde bulundu.
Tan, ''Kürt sorunu çözmek istiyor musunuz istemiyor musunuz? Çözmek istiyorsanız Kürtlerin ana dil, yerinden yönetim talebi var. Çözmek istemiyorsanız deniz bitti'' dedi.
Öneri üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kaan Köksal, Tan'ın konuşmasını anımsatarak, sözlerine ''Türkiye Cumhuriyet Devleti çok büyük bir devlettir. Valisini de korur polisini de korur. Kimsenin devletin valisini tehdit etmek haddi de değildir, yapamaz da'' diye başladı.
Köksal'ın bu sözleri üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, yerinden kalktı ve parmağını sallayarak kürsüye yürüdü. Aydoğan, Köksal'ın kürsüde yanına kadar giderek ''kendine gel'' diye bağırdı. Köksal da Aydoğan'a ''Sen kendine gel. Bir şey söyleyeceksen kürsüde gelip söylersin'' karşılığını verdi.
Aydoğan'ı durdurmaya giden BDP Milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında da kürsü önünde tartışma yaşandı. AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın birbirlerine ''haydut'' diye bağırdıkları duyuldu.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.
Verilen aranın ardından yerinden konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ''Eski bir bürokrat burada kalkıp milletvekiline saldıranı koruyor. Bu kürsüde herkes Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı onaylıyor mu onaylamıyor mu bunu söylemeli'' diye konuştu.
Yakut da Kaplan'a, ''Ben şahsen Türk'e yapılan saldırıyı kınıyorum. Aynı zamanda bir milletvekilinin güvenlik güçlerine yaptığı saldırıyı da kınıyorum. Buyurun aynı sözleri siz de tekrar edin'' kmarşılığını verdi.
Yeniden söz alan Köksal, ''Az önce olan olaydan dolayı üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Barıştan demokrasiden bahsedenler daha başında hatibin sözünü kesmek istiyor'' açıklamasında bulundu.
Öte yandan Genel Kurul'da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergeleri okundu.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Kılıç hakkında verilen gensorunun tarihinin yanlış yazıldığını ifade ederek, buna tepki gösterdi.
İnce, ''Böyle bir şey olamaz. Sehven ne demek? Burası bakkal dükkanı değil, TBMM. Biz hangi tarihte verdiysek o tarihte yapmak zorundadır. AKP Grubu, Meclis Başkanlığı'nı yönetemez. Başkanlık irade kullanamıyor, parmağında oynatılıyor'' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Bahsedilen olayla ilgili AK Parti Grubu'nun bir müdahalesi söz konusu değil. Meclis Başkanlığı'nı biz yönetmiyoruz. Kendi iradesi vardır. Parti grubumuza yönelik bu ithamı kabul etmiyoruz'' diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda, BDP, MHP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurul'da ilk olarak, BDP'nin, ''Nevruz kutlamalarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması'' ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi için verdiği grup önerisi ele alındı.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, öneri üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, izinsiz Nevruz kutlamalarının altında başka bir şeyler aramak gerektiğini söyledi. Köksal, ''Molotof kokteylleri, patlayıcı maddeler bulundu bunların arkasında. Amaç, sokakları kana bulamak, devlet otoritesine karşı gelmek. Bunun neresi barış, neresi kardeşlik'' diye konuştu.
Olayların yaşandığı illerde polisin izinsiz yürüyüşlere müdahale ettiğine dikkati çeken Köksal, şöyle devam etti:
''İstanbul'da televizyonlara yansıyanları gördünüz. Sokakta sökülüp atılan taşlar, tahrip olan pencereler, camlar. Esnafın suçu neydi- Böyle bir kardeşlik, kutlama olur mu- Televizyonların yayın araçları Diyarbakır'da alev alev yanıyordu. Acaba Nevruz ateşi miydi o- Sokakların nasıl kan gölüne dönüştüğünü siz de biz de biliyoruz. Biz kimsenin burnu kanamasın istiyoruz.
Ahmet Türk'e atılan yumruğu kim yaparsa yapsın, bu tür olayları tasvip etmemiz mümkün değildir. Samsun'da da kendisine yumruk atıldı. Hemen suçluyu yakalattık ve mahkemenin huzuruna çıkardık. Kimse bunu istismar etmesin. Nazlı bayrağımızı gönderden kimse indiremeyecek. Türk polis teşkilatı, mazlumların sığındığı liman, kanun tanımazların da korkulu rüyası olmaya devam edecektir.''
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ''sataşma'' gerekçesiyle söz alarak, herkesin, önceden izin almadan ''silahsız ve saldırısız'' kutlama hakkına anayasal olarak sahip olduğunu öne sürdü.
''İdris Naim Şahin ve Oğuz Kağan Köksal, Osman Güneş... Hepsi Cizre Kaymakamı idi'' ifadesini kullanan Kaplan, ''Cizre'de yediğiniz ekmek gözünüze, dizinize dursun. Yazıklar olsun size. Cizre'de zırhlılar, silahlar... Gazze değil, Cizre. Siz böyle yaparsanız karşınızda sakin olacak güç göremeyeceksiniz. Sizin anladığınız dil neyse o dilden konuşmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise izinsiz Nevruz kutlamalarına ilişkin, ''Bayramı yasaklayarak ülkeyi başka bir kopuş sürecine sürüklediniz'' iddiasında bulundu.
AK Parti milletvekillerine, ''Milletvekilleriniz Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu'ya gidiyor ama halkla kopuklar'' diye seslenen Tanrıkulu, şöyle devam etti:
''Halkın nasıl bir duygusal kopuş yaşadığının farkında değiller. Yasaklarla sonuç alınamaz, yeni güvenlik konseptiyle başarı elde edemezsiniz. Herkesi dövüyorsunuz. Hadi Nevruz kutlamasıydı falan Fenerbahçe taraftarından ne istediniz- Onları da dövdünüz. Ahmet Türk'ün o yumrukla gözü morardı ama Türkiye'de demokrasi morardı aslında.''
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Genel Kurul'da, MHP'nin, ''Şehit yakınları ve gazilerin sorunlarının tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla'' verilen önergenin bugün gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi ile CHP'nin, ''Soruşturma güvenliğinin ne durumda olduğunun araştırılması amacıyla'' verilen önergenin'' bugün gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi de görüşüldü.
Yapılan oylamaların ardından her iki öneri de kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin grup önerisi görüşülmeden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin öneriden çıkarılması gerektiğini savundu. Vural, ''Önergelerin verilemediği, şerhlerin yer almadığı bir rapor görüşülemez. Milletvekillerinin iradesi Komisyon'da fiile engellenmiştir. Bu raporu müzakere etmek mümkün değildir'' dedi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin üzerinde TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin görüşleri alınmadığı için teklifin geri çekilmesini istedi ve usul tartışması açılmasını talep etti.
Açılan usul tartışması üzerine söz alan Kaplan, 10 gün 24 saat esasına göre çalışmak için robot olmak gerektiğini belirterek, ''Bu tasarı ve teklifler, milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bu çok ciddi konuları sağlıklı tartışmak zorundayız'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Üzerinde hukuki tartışma olan Komisyon raporunu gündeme alamazsınız'' görüşünü öne sürerek, teklifin komisyona çekilip yeniden görüşülmesini istedi.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin 6. maddeden sonra Komisyon'da görüşülmediği için Genel Kurul'un gündemine gelemeyeceğini öne sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''AK Parti milletvekillerinin tamamı bu teklifi gururla, onurla destekliyorlar ve onun için buradalar. AK Parti grubu milletvekilleri, milletten aldıkları talimatı yerine getirmek üzere buradalar. (Yok hükmündedir, görüşülemez) gibi iddiaların hukuki hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır'' diye konuştu.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin Komisyon'daki görüşmeleri ve sonuçlandırılmasıyla ilgili MHP ve CHP'nin Meclis Başkanlığı'na yazılı itirazları olduğunu anımsatarak, bu itirazlarda bugün belirtilen pek çok hususun dile getirildiğini kaydetti.
TBMM Başkanlığı tarafından söz konusu yazıların ilgili Komisyon'a gönderildiğini, Komisyon Başkanlığı'nın ''görüşmelerin Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde gerçekleştirildiği'' bildirdiğini anımsatan Yakut, ''TBMM Başkanı'nın bu raporu yok sayacak bir işlem tesis etme yetkisi bulunmamaktadır'' dedi. Yakut, AK Parti grup önerisinin görüşülmesinde İçtüzük'e aykırı bir durum bulunmadığını, tutumunun aynı olduğunu ifade etti.
Muhalefet sıralarından ''yazıklar olsun'' sözlerine Yakut, ''Kem söz kime aitse iade ediyorum'' karşılığını verdi.
Açılan bir başka usul tartışması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Komisyon görüşmelerinde açık bir İçtüzük ihlali olduğunu savundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, ''Esas tartışılan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin yanında mısınız, değil misiniz- Etraftan dolaşmaya gerek yok. İstediğiniz önergeleri şimdi verebilirsiniz. Verin önergelerinizi, tartışalım'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Bizim Kuran-ı Kerim'in ders olarak okutulması önergemizin verilmesini zorla engellediniz ama şimdi topunuz gelse engelleyemeyecekseniz. Yüreğiniz, ciğeriniz varsa engelleyin, engelleyemeyeceksiniz'' dedi.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ana dili yasaklayan eğitime karşı olduklarını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, Genel Kurul'un çalışma saatlerini düzenleyen grup önerisi kabul edildi.AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, öneri üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin vatandaşların olumlu düşünceleri olduğunu söyledi.
Teklifin, Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında muhalefetin İçtüzüğün kendilerine verdiği yetki doğrultusunda haklarını kullanmalarına hiçbir itirazları olamayacağını belirten Aydın, ''Muhalefet partilerinin, 'sesimiz kısılıyor' iddiası gerçek dışıdır. Komisyonda 12 saate varan konuşmalar yapıldı. TBMM'yi çalışır halde tutmak ve seviyeyi düşürmeyecek konuşmalar yapmak gerekir. Komisyon çalışmaları sırasında 171 kişi konuşmuş, bunun 121 kişisi CHP'li'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın bu sözlere itiraz etmesi üzerine Aydın, şöyle devam etti: ''Sayın Vural, ya samimi değilsiniz ya da bu teklifi hiç okumamışsınız. Teklife karşı mısınız yoksa yana mısınız, bunu ortaya koymak zorundasınız. Biz dünyanın yapmak istediğini yapıyoruz. Dünya aya gidiyor, biz yaya mı kalalım- Dünyanın çağdaş normlarından yararlanmak zorundayız. 'Bu ülkede yaşayan herkes kendini ifade edebilsin, isteyen istediği yerde okusun' diyoruz. Bu işin sonunda 12 yıllık zorunlu eğitim geliyor.''
Aydın'ın ardından ''sataşma'' gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Sayın Aydın, 'Meclis tarihinde en fazla bu teklifte konuşulmuş' diyor. 1997'de 11 madde üzerinde 94 saat konuşulmuş, şimdi 26 madde, ondan daha az konuşulmuş'' dedi.
''(Biz konuşmadık) diyorsunuz, siz konuşmaya değil kavga etmeye geldiniz'' ifadesini kullanan İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yarınız kravatsızdı. Dindarlar, müminler dindar nesil ister ama münafıklar kindar nesil ister. Buradan insanları kandırmayın. Sırtınızı sıvazlıyorlar, papaz okulları açıyorsunuz. Şimdi Müslüman Suriye'yi nasıl bombalayacağınızın hesabını yapmıyor musunuz- Bu yasanın içinde para, ihale, yolsuzluk var. Siz bu tablet bilgisayarların alımını Kamu İhale Kanunu'nun dışına niye çıkarıyorsunuz- Sizi gidi rantiyeciler sizi. Çocuklar üzerinden sağlayacağınız paranın hesabını yapıyorsunuz.''
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da ''sataşma'' gerekçesiyle söz alarak, öğrencilerin yeteneklerine göre değil milli toplum yapılarına göre yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Aydın'a, ''Sen kimsin- Sen kendini ne zannediyorsun- Sen samimiyet testi yapacak idrakte misin- Benim seçim beyannamemde var. Sen Heybeliada'da ruhban okulunu açmak için Seul'de, Obama'nın istek ve arzularını yerine getirmek için çırpınıyorsun'' diye seslendi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de kürsüye gelerek, Vural'ın sözlerine tepki gösterdi.
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin eğitim sistemini çağın ötesine taşıyacağını vurgulayan Canikli, ''Ben şaşırmıyorum bu tepkinize, anlamanızı beklemiyoruz zaten. Milletin de bir beklentisi yok sizden. Teknik alımlar uzun vadede olabiliyor. 'Bununla ilgili bir takım suiistimaller yapılacak' iddiasında bulunuldu. Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz- Bu yöntemle suçlanmayan kimse kalmaz. Belge, delil varsa çıkın konuşun, aksi halde susun. Yoksa mütferi durumuna düşerseniz'' diye konuştu.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, ''papaz okulu açılacak'' söyleminin nefret suçlarını pompaladığını öne sürdü.
İktidar grubunun, muhalefet partilerinin teklife ilişkin önerilerine önyargılı yaklaştığını savunan Önder, ''Kimse eğitim sisteminin içeriğine dair bir kelam etmedi. İmam hatip için getirilmedi bu teklif. Neoliberal sistem, üniversiteleri ve diğer okulları kendi sistemine göre dizayn ediyor. Neolibarel sisteme ucuz ve nitelikli iş gücü yetiştirme projesidir'' dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın bu sözlere itiraz etmesi üzerine Önder, ''Haydar, sen de oradan hep el kaldırıyorsun, dövüş çıkınca tüyüyorsun'' sözleriyle tepki gösterdi. Bu sözler üzerine kürsüye yürüyen Akar, Önder'e, ''Gel buraya o zaman'' diye seslendi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Kuran'ı Kerim'in, dini kaynakların ikinci kademede okutulmasına var mısınız, yok musunuz- Biz varız. İmam Hatiplerin orta kısmının açılmasına, Kuran-ı Kerim'in okutulmasına varız'' dedi.
Yapılan oylamanın ardından kabul edilen AK Parti'nin grup önerisinde, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifi gündemin ön sıralarına alındı. TBMM Genel Kurulu bugün ve yarın bu teklifin bitimine kadar çalışacak.
Gündemin 5. sırasına kamu görevlileri sendikaları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, 6. sıraya 2-B olarak bilinen kanun tasarısı,
7. sıraya da Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı alındı.
Genel Kurul, Perşembe günü 2B Tasarısı'nın, Cuma günü ise Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın bitimine kadar çalışacak. Genel Kurul Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri saat 14.00'de toplanacak Cumartesi, Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 24.00'e kadar çalışacak.
Zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifi, kamu görevlileri sendikaları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, 2-B olarak bilinen kanun tasarısı, toplu iş ilişkileri kanunu tasarısı temel kanun olarak görüşülecek.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında verilen Gensoru önergelerinin öngörüşmeleri Cumartesi günü yapılacak. Öte yandan, 28 Mart-5 Nisan tarihleri arasında TBMM'ye ziyaretçi yasağı getirildi.(01:25)
**** HABERİN DEVAMINI 'İLGİLİ DÖKÜMANLAR' BÖLÜMÜNDE BULABİLİRSİNİZ.****
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının yıldönümü nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmada, ''Muhsin Yazıcıoğlu'nun iman ve dava adamı olduğunu vurguladı.
Yazıcıoğlu'nun, hiçbir zaman milletini satmadığını belirten Özdağ, ''O hiçbir zaman silahını millete çevirenlere ram (itaat eden) olmadı. 28 Şubat'ta postmodern darbecilere karşı inanç ve tecrübelerinin gösterdiği yerde durdu. Mezhep, meşrep ya da ırk siyaseti yapmadı'' diye konuştu.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da gündemdışı konuşmasında, AK Parti'lilere, ''Terör örgütünün elinde olan kamu görevlilerini unuttunuz. Onları yok sayıyorsunuz'' diye seslendi.
Akar, polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Türk Ocakları'nın kuruluşunun 100. yılı nedeniyle gündemdışı konuşma yaptı. Şandır, Türk Ocakları'nın Türk milleti için çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, ''Türk Ocakları, bu milletin bu topraklardaki birliğini ve bağımsızlığını savunan bir kuruluştur'' dedi.
Genel Kurul'da, BDP'nin, ''2012 yılı Nevruz kutlamalarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması'' ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi için verdiği grup önerisi ele alındı.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Nevruz kutlamalarında polisinin ve yöneticilerin çok sert tutum takındığını savunarak eleştirilerde bulundu.
Tan, ''Kürt sorunu çözmek istiyor musunuz istemiyor musunuz? Çözmek istiyorsanız Kürtlerin ana dil, yerinden yönetim talebi var. Çözmek istemiyorsanız deniz bitti'' dedi.
Öneri üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kaan Köksal, Tan'ın konuşmasını anımsatarak, sözlerine ''Türkiye Cumhuriyet Devleti çok büyük bir devlettir. Valisini de korur polisini de korur. Kimsenin devletin valisini tehdit etmek haddi de değildir, yapamaz da'' diye başladı.
Köksal'ın bu sözleri üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, yerinden kalktı ve parmağını sallayarak kürsüye yürüdü. Aydoğan, Köksal'ın kürsüde yanına kadar giderek ''kendine gel'' diye bağırdı. Köksal da Aydoğan'a ''Sen kendine gel. Bir şey söyleyeceksen kürsüde gelip söylersin'' karşılığını verdi.
Aydoğan'ı durdurmaya giden BDP Milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında da kürsü önünde tartışma yaşandı. AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın birbirlerine ''haydut'' diye bağırdıkları duyuldu.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.
Verilen aranın ardından yerinden konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ''Eski bir bürokrat burada kalkıp milletvekiline saldıranı koruyor. Bu kürsüde herkes Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı onaylıyor mu onaylamıyor mu bunu söylemeli'' diye konuştu.
Yakut da Kaplan'a, ''Ben şahsen Türk'e yapılan saldırıyı kınıyorum. Aynı zamanda bir milletvekilinin güvenlik güçlerine yaptığı saldırıyı da kınıyorum. Buyurun aynı sözleri siz de tekrar edin'' kmarşılığını verdi.
Yeniden söz alan Köksal, ''Az önce olan olaydan dolayı üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Barıştan demokrasiden bahsedenler daha başında hatibin sözünü kesmek istiyor'' açıklamasında bulundu.
Öte yandan Genel Kurul'da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergeleri okundu.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Kılıç hakkında verilen gensorunun tarihinin yanlış yazıldığını ifade ederek, buna tepki gösterdi.
İnce, ''Böyle bir şey olamaz. Sehven ne demek? Burası bakkal dükkanı değil, TBMM. Biz hangi tarihte verdiysek o tarihte yapmak zorundadır. AKP Grubu, Meclis Başkanlığı'nı yönetemez. Başkanlık irade kullanamıyor, parmağında oynatılıyor'' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Bahsedilen olayla ilgili AK Parti Grubu'nun bir müdahalesi söz konusu değil. Meclis Başkanlığı'nı biz yönetmiyoruz. Kendi iradesi vardır. Parti grubumuza yönelik bu ithamı kabul etmiyoruz'' diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda, BDP, MHP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurul'da ilk olarak, BDP'nin, ''Nevruz kutlamalarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması'' ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi için verdiği grup önerisi ele alındı.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, öneri üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, izinsiz Nevruz kutlamalarının altında başka bir şeyler aramak gerektiğini söyledi. Köksal, ''Molotof kokteylleri, patlayıcı maddeler bulundu bunların arkasında. Amaç, sokakları kana bulamak, devlet otoritesine karşı gelmek. Bunun neresi barış, neresi kardeşlik'' diye konuştu.
Olayların yaşandığı illerde polisin izinsiz yürüyüşlere müdahale ettiğine dikkati çeken Köksal, şöyle devam etti:
''İstanbul'da televizyonlara yansıyanları gördünüz. Sokakta sökülüp atılan taşlar, tahrip olan pencereler, camlar. Esnafın suçu neydi- Böyle bir kardeşlik, kutlama olur mu- Televizyonların yayın araçları Diyarbakır'da alev alev yanıyordu. Acaba Nevruz ateşi miydi o- Sokakların nasıl kan gölüne dönüştüğünü siz de biz de biliyoruz. Biz kimsenin burnu kanamasın istiyoruz.
Ahmet Türk'e atılan yumruğu kim yaparsa yapsın, bu tür olayları tasvip etmemiz mümkün değildir. Samsun'da da kendisine yumruk atıldı. Hemen suçluyu yakalattık ve mahkemenin huzuruna çıkardık. Kimse bunu istismar etmesin. Nazlı bayrağımızı gönderden kimse indiremeyecek. Türk polis teşkilatı, mazlumların sığındığı liman, kanun tanımazların da korkulu rüyası olmaya devam edecektir.''
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ''sataşma'' gerekçesiyle söz alarak, herkesin, önceden izin almadan ''silahsız ve saldırısız'' kutlama hakkına anayasal olarak sahip olduğunu öne sürdü.
''İdris Naim Şahin ve Oğuz Kağan Köksal, Osman Güneş... Hepsi Cizre Kaymakamı idi'' ifadesini kullanan Kaplan, ''Cizre'de yediğiniz ekmek gözünüze, dizinize dursun. Yazıklar olsun size. Cizre'de zırhlılar, silahlar... Gazze değil, Cizre. Siz böyle yaparsanız karşınızda sakin olacak güç göremeyeceksiniz. Sizin anladığınız dil neyse o dilden konuşmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise izinsiz Nevruz kutlamalarına ilişkin, ''Bayramı yasaklayarak ülkeyi başka bir kopuş sürecine sürüklediniz'' iddiasında bulundu.
AK Parti milletvekillerine, ''Milletvekilleriniz Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu'ya gidiyor ama halkla kopuklar'' diye seslenen Tanrıkulu, şöyle devam etti:
''Halkın nasıl bir duygusal kopuş yaşadığının farkında değiller. Yasaklarla sonuç alınamaz, yeni güvenlik konseptiyle başarı elde edemezsiniz. Herkesi dövüyorsunuz. Hadi Nevruz kutlamasıydı falan Fenerbahçe taraftarından ne istediniz- Onları da dövdünüz. Ahmet Türk'ün o yumrukla gözü morardı ama Türkiye'de demokrasi morardı aslında.''
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Genel Kurul'da, MHP'nin, ''Şehit yakınları ve gazilerin sorunlarının tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla'' verilen önergenin bugün gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi ile CHP'nin, ''Soruşturma güvenliğinin ne durumda olduğunun araştırılması amacıyla'' verilen önergenin'' bugün gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi de görüşüldü.
Yapılan oylamaların ardından her iki öneri de kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin grup önerisi görüşülmeden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin öneriden çıkarılması gerektiğini savundu. Vural, ''Önergelerin verilemediği, şerhlerin yer almadığı bir rapor görüşülemez. Milletvekillerinin iradesi Komisyon'da fiile engellenmiştir. Bu raporu müzakere etmek mümkün değildir'' dedi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin üzerinde TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin görüşleri alınmadığı için teklifin geri çekilmesini istedi ve usul tartışması açılmasını talep etti.
Açılan usul tartışması üzerine söz alan Kaplan, 10 gün 24 saat esasına göre çalışmak için robot olmak gerektiğini belirterek, ''Bu tasarı ve teklifler, milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bu çok ciddi konuları sağlıklı tartışmak zorundayız'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Üzerinde hukuki tartışma olan Komisyon raporunu gündeme alamazsınız'' görüşünü öne sürerek, teklifin komisyona çekilip yeniden görüşülmesini istedi.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin 6. maddeden sonra Komisyon'da görüşülmediği için Genel Kurul'un gündemine gelemeyeceğini öne sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''AK Parti milletvekillerinin tamamı bu teklifi gururla, onurla destekliyorlar ve onun için buradalar. AK Parti grubu milletvekilleri, milletten aldıkları talimatı yerine getirmek üzere buradalar. (Yok hükmündedir, görüşülemez) gibi iddiaların hukuki hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır'' diye konuştu.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin Komisyon'daki görüşmeleri ve sonuçlandırılmasıyla ilgili MHP ve CHP'nin Meclis Başkanlığı'na yazılı itirazları olduğunu anımsatarak, bu itirazlarda bugün belirtilen pek çok hususun dile getirildiğini kaydetti.
TBMM Başkanlığı tarafından söz konusu yazıların ilgili Komisyon'a gönderildiğini, Komisyon Başkanlığı'nın ''görüşmelerin Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde gerçekleştirildiği'' bildirdiğini anımsatan Yakut, ''TBMM Başkanı'nın bu raporu yok sayacak bir işlem tesis etme yetkisi bulunmamaktadır'' dedi. Yakut, AK Parti grup önerisinin görüşülmesinde İçtüzük'e aykırı bir durum bulunmadığını, tutumunun aynı olduğunu ifade etti.
Muhalefet sıralarından ''yazıklar olsun'' sözlerine Yakut, ''Kem söz kime aitse iade ediyorum'' karşılığını verdi.
Açılan bir başka usul tartışması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Komisyon görüşmelerinde açık bir İçtüzük ihlali olduğunu savundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, ''Esas tartışılan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin yanında mısınız, değil misiniz- Etraftan dolaşmaya gerek yok. İstediğiniz önergeleri şimdi verebilirsiniz. Verin önergelerinizi, tartışalım'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Bizim Kuran-ı Kerim'in ders olarak okutulması önergemizin verilmesini zorla engellediniz ama şimdi topunuz gelse engelleyemeyecekseniz. Yüreğiniz, ciğeriniz varsa engelleyin, engelleyemeyeceksiniz'' dedi.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ana dili yasaklayan eğitime karşı olduklarını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, Genel Kurul'un çalışma saatlerini düzenleyen grup önerisi kabul edildi.AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, öneri üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin vatandaşların olumlu düşünceleri olduğunu söyledi.
Teklifin, Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında muhalefetin İçtüzüğün kendilerine verdiği yetki doğrultusunda haklarını kullanmalarına hiçbir itirazları olamayacağını belirten Aydın, ''Muhalefet partilerinin, 'sesimiz kısılıyor' iddiası gerçek dışıdır. Komisyonda 12 saate varan konuşmalar yapıldı. TBMM'yi çalışır halde tutmak ve seviyeyi düşürmeyecek konuşmalar yapmak gerekir. Komisyon çalışmaları sırasında 171 kişi konuşmuş, bunun 121 kişisi CHP'li'' diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın bu sözlere itiraz etmesi üzerine Aydın, şöyle devam etti: ''Sayın Vural, ya samimi değilsiniz ya da bu teklifi hiç okumamışsınız. Teklife karşı mısınız yoksa yana mısınız, bunu ortaya koymak zorundasınız. Biz dünyanın yapmak istediğini yapıyoruz. Dünya aya gidiyor, biz yaya mı kalalım- Dünyanın çağdaş normlarından yararlanmak zorundayız. 'Bu ülkede yaşayan herkes kendini ifade edebilsin, isteyen istediği yerde okusun' diyoruz. Bu işin sonunda 12 yıllık zorunlu eğitim geliyor.''
Aydın'ın ardından ''sataşma'' gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Sayın Aydın, 'Meclis tarihinde en fazla bu teklifte konuşulmuş' diyor. 1997'de 11 madde üzerinde 94 saat konuşulmuş, şimdi 26 madde, ondan daha az konuşulmuş'' dedi.
''(Biz konuşmadık) diyorsunuz, siz konuşmaya değil kavga etmeye geldiniz'' ifadesini kullanan İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yarınız kravatsızdı. Dindarlar, müminler dindar nesil ister ama münafıklar kindar nesil ister. Buradan insanları kandırmayın. Sırtınızı sıvazlıyorlar, papaz okulları açıyorsunuz. Şimdi Müslüman Suriye'yi nasıl bombalayacağınızın hesabını yapmıyor musunuz- Bu yasanın içinde para, ihale, yolsuzluk var. Siz bu tablet bilgisayarların alımını Kamu İhale Kanunu'nun dışına niye çıkarıyorsunuz- Sizi gidi rantiyeciler sizi. Çocuklar üzerinden sağlayacağınız paranın hesabını yapıyorsunuz.''
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da ''sataşma'' gerekçesiyle söz alarak, öğrencilerin yeteneklerine göre değil milli toplum yapılarına göre yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Aydın'a, ''Sen kimsin- Sen kendini ne zannediyorsun- Sen samimiyet testi yapacak idrakte misin- Benim seçim beyannamemde var. Sen Heybeliada'da ruhban okulunu açmak için Seul'de, Obama'nın istek ve arzularını yerine getirmek için çırpınıyorsun'' diye seslendi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de kürsüye gelerek, Vural'ın sözlerine tepki gösterdi.
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin eğitim sistemini çağın ötesine taşıyacağını vurgulayan Canikli, ''Ben şaşırmıyorum bu tepkinize, anlamanızı beklemiyoruz zaten. Milletin de bir beklentisi yok sizden. Teknik alımlar uzun vadede olabiliyor. 'Bununla ilgili bir takım suiistimaller yapılacak' iddiasında bulunuldu. Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz- Bu yöntemle suçlanmayan kimse kalmaz. Belge, delil varsa çıkın konuşun, aksi halde susun. Yoksa mütferi durumuna düşerseniz'' diye konuştu.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, ''papaz okulu açılacak'' söyleminin nefret suçlarını pompaladığını öne sürdü.
İktidar grubunun, muhalefet partilerinin teklife ilişkin önerilerine önyargılı yaklaştığını savunan Önder, ''Kimse eğitim sisteminin içeriğine dair bir kelam etmedi. İmam hatip için getirilmedi bu teklif. Neoliberal sistem, üniversiteleri ve diğer okulları kendi sistemine göre dizayn ediyor. Neolibarel sisteme ucuz ve nitelikli iş gücü yetiştirme projesidir'' dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın bu sözlere itiraz etmesi üzerine Önder, ''Haydar, sen de oradan hep el kaldırıyorsun, dövüş çıkınca tüyüyorsun'' sözleriyle tepki gösterdi. Bu sözler üzerine kürsüye yürüyen Akar, Önder'e, ''Gel buraya o zaman'' diye seslendi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Kuran'ı Kerim'in, dini kaynakların ikinci kademede okutulmasına var mısınız, yok musunuz- Biz varız. İmam Hatiplerin orta kısmının açılmasına, Kuran-ı Kerim'in okutulmasına varız'' dedi.
Yapılan oylamanın ardından kabul edilen AK Parti'nin grup önerisinde, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifi gündemin ön sıralarına alındı. TBMM Genel Kurulu bugün ve yarın bu teklifin bitimine kadar çalışacak.
Gündemin 5. sırasına kamu görevlileri sendikaları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, 6. sıraya 2-B olarak bilinen kanun tasarısı,
7. sıraya da Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı alındı.
Genel Kurul, Perşembe günü 2B Tasarısı'nın, Cuma günü ise Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın bitimine kadar çalışacak. Genel Kurul Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri saat 14.00'de toplanacak Cumartesi, Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 24.00'e kadar çalışacak.
Zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifi, kamu görevlileri sendikaları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, 2-B olarak bilinen kanun tasarısı, toplu iş ilişkileri kanunu tasarısı temel kanun olarak görüşülecek.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında verilen Gensoru önergelerinin öngörüşmeleri Cumartesi günü yapılacak. Öte yandan, 28 Mart-5 Nisan tarihleri arasında TBMM'ye ziyaretçi yasağı getirildi.(01:25)
**** HABERİN DEVAMINI 'İLGİLİ DÖKÜMANLAR' BÖLÜMÜNDE BULABİLİRSİNİZ.****
