2014-02-20 - 16:27
TBMM'DE "ÇEVRE DOSTU MECLİS GRUBU" ÇALIŞTAYI...
TBMM İdari Teşkilatı tarafından kurulan, 'Çevre Dostu Meclis Grubu' 2014 Yılı Eylem Planı Çalıştayı TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşti.
TBMM İdari Teşkilatı tarafından kurulan, 'Çevre Dostu Meclis Grubu' 2014 Yılı Eylem Planı Çalıştayı TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşti.

TBMM İdari Teşkilatı tarafından çevreye karşı duyarlılığı oluşturmak ve çevre bilincini aşılamak amacıyla gönüllü personelden oluşan Çevre Dostu Meclis Grubu kuruldu. Çevre Dostu Meclis Grubu geçen yıl meşe ormanı, kâğıtsız Meclis ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri gibi projelerle imza atmıştı.

Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, toplantının konusunun önemine dikkat çekerek, çevre konusunun herkesin duyarlı olması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Çevre Dostu Meclis Grubu'nda bulunan personelin tamamının gönüllü olarak katıldığını belirten Neziroğlu, "Farklı birimlerden çevre konusuna gönül vermiş ve hassasiyetleri olan arkadaşlarımız bir araya geldiniz. Bu hassasiyetlerinizden dolayı sizleri özellikle tekrar tebrik ediyorum." dedi.

Neziroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"TBMM Teşkilat Kanunu'muzu değiştirdiğimiz 2011 Aralık ayından itibaren bir çaba içerisindeyiz. Sürekli benzer şeylere vurgu yapıyoruz. TBMM'nin örnek kurum olması gerektiğini söylüyoruz. Aslında yöntem olarak doğru bir yöntem izlediğimizi düşünüyorum. Çünkü dün uluslararası bir toplantıya katıldım. Hem uluslararası toplantılarda hem de ulusal toplantılarda şöyle bir gözlemim oluştu. Konuşmak çözüm değil. İnsanlara 'şöyle yapsak daha iyi olur, böyle yapılabilir' tarzındaki yöntem hem ulusal toplantılarda hem de uluslararası toplantılarda sonuç veren iyi bir yöntem değil. O zaman iş yapmak lazım. Az veya çok bir şeyler ortaya koymak lazım. Zannediyorum aslında iş yaparak hem bireysel olarak da bundan mutluluk duyacağız hem de belki konuşmanın getirdiği bir takım tartışmalardan da uzaklaşacağız. İş yapmak hepimizi mutlu edecek. Meclis'i örnek kurum bu yüzden yapmalıyız. Diğer kurumlara da bir takım şeylerin yapılabileceğini göstermemiz gerekiyor. Bu noktada eğer gerçekten bir kurumun örnek olması gerekiyorsa bunun yakıştığı kurum da TBMM'dir. Meclis yasama organı ve halkın temsilcilerinin olduğu bir kurum. Bizlerde bu kurumun idari teşkilatını oluşturuyoruz. Dolayısıyla örnek olmak hem bize yakışır hem de bizim için bir görevdir diye düşünüyorum."

TBMM'de birçok çeşitli projelere imza attıklarını vurgulayan Neziroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok yenilikleri Meclis'te gerçekleştirdik. Geriye dönüp baktığımızda bu dönem içerisinde Sayın Meclis Başkanımızın müsaadeleri, teşvikleri ve katkısıyla birçok ilkleri başlattık. Yaptıklarımıza baktığımızda belki çok şey yaptık diyebiliriz ama yapmamız gerekenlere baktığımızda da yapmamız gereken birçok iş ve proje var. Bu yüzden bu güne kadar ki tempoyu daha da artırarak çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyor. Her arkadaşımız kendi biriminde önemli şeyler yapıyor. Birim olarak başkanlıklarımız farklı faaliyetler gerçekleştiriyor. 2014 Eylem Planı'nı hazırladık. 2 yıldır Meclis'te yine yaptığımız yeni şeylerden bir tanesidir. Eylem planı ortaya koyarak kendimizi bağlamak. Dolayısıyla yol haritamızı netleştirmek önemlidir. Başkanlıkların her birisinin orada yapacağı işler var. Bunlar İdari Teşkilat olarak buradaki yasama sürecine daha nitelikli katkı sunabilmek amacı ile yapmamız gereken şeyler. Bir taraftan da bugünkü örnekte olduğu gibi gönüllü faaliyetler var. Bu gönüllü faaliyetleri ve sosyal faaliyetleri eksik etmemeye çalışıyoruz. Farklı gruplardan arkadaşımız bugün çevre grubu olarak bir araya geldik ama değişik gruplarda arkadaşımız değişik sosyal faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Burada yapmak isteğimiz amaç ise toplumu bir şekilde aslında motive etmek. Bunun en başarılı örneklerinden bir tanesi 'Fazla Yemekler İhtiyaç Sahiplerine, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına' projesidir. Bu projemiz birçok kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmaya başladı. O zaman burada yapacağımız işlere birazda bu gözle bakmamız lazım. Yani bizim yaptığımız işlerden ben hep şunu düşünürüm, bir kişi dahi etkilense, bir kişinin dahi hayatı değişse o iş amacına ulaşır. Ama bırakın bir kişiyi çok sayıda kişi ve kurum etkileniyor. Arkadaşlarımızın bir taraftan asli işlerini yaparken diğer taraftan da bu tür faaliyetlerle meşgul olmaları ayrıyeten memnuniyet verici bir husustur.

Çalıştay'ın amacının "Meclis'te çevre ile ilgili neler yapabilir" olduğunu kaydeden Neziroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün toplantıyı yapmayı şunun için karar verdik. Sizlerin önerileri ile bir çevre yol haritası belirlemek. TBMM kampüsü içerisinde lojmanları yıkarak yeşil alan oluşturulacak. Çevre Bakanlığı ile yürüyen bir projemiz var. Bu toplantıda yapılacak çevre projeleri yazıya dökülünebilinirse bugünkü toplantı amacına ulaşmış olacaktır. Biz 2014 yılının 31 Aralık tarihine kadar çevre ile ilgili hangi faaliyetler yapacağız bunları belirleyeceğiz. Bu faaliyetler Meclis'in vatandaş nezdindeki algısını da olumlu yönden etkileyen faaliyetlerdir. Ben bu toplantıda bütün arkadaşımızın maksimum katkı sağlayacağını umuyorum. "

Neziroğlu, konuşmasının ardından Çevre Dostu Meclis logosunu hazırlayan Ersin Tat'a teşekkür belgesi takdim etti.

Daha sonra Çevre Dostu Meclis Grubunun faaliyetleri ve yeşil ofis hakkında bilgi vermek üzere Genel Sekreterlik Bürodan Esragül Bayraktar, Yasama Faaliyetlerinde Çevre konusunda bilgi vermek üzere Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı Yasama Uzmanı Emrah Biçer, Enerji Verimliliği konusunda bilgi vermek üzere İşletme ve Yapım Başkanlığından Elektrik Mühendisi Derya Aydemir, Destek Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri hakkında bilgi vermek üzere Biyolog Yusuf Arslantürk ve TBMM Doğa Yürüyüşü Grubunun yürüyüşleri sırasında karşılaştıkları çevre sorunları hakkında bilgi vermek üzere Bütçe Başkanlığından Şef Halil Yiğit sunum yaptı.

Sunumların ardından soru, görüş ve öneriler bölümüne geçildi.

Çalıştayın sonlanmasının ardından Çevre Dostu Meclis Grubu Başkanı Mustafa Köksal Meclis Haber Sitesine şu değerlendirmelerde bulundu:
"2013 yılında "Bir Projem Var! Bir Önerim Var!" projesi kapsamında kurulan Çevre Dostu Meclis Grubu olarak kurum menfaatine ve insanların sağlığı ile ilgili ne yapılabilir noktasında bu çalıştayı düzenledik. Gönüllü personelimizin görüş ve önerilerini kayıt altına aldık. Görüş ve önerilerde ağırlıklı olarak diğer ülke parlamentolarında uygulanan yeşil ofis uygulaması, su tasarrufu, TBMM Kampüsü içerisinde bulunan araçların görsel kirliliği önlemek adına servislerin bulundurulması ve kaynağında dönüşüm-ayrışım işlerin yapılması gibi görüş ve öneriler belirtildi."

M. Fatih Kılıç