2015-02-20 - 15:05
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler başladı.
TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.
Bahçekapılı, birleşimin başında Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu'nun vefatı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.
Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bir kanun teklifinin havale edildiği komisyona ilişkin itirazları olduğunu belirterek, İçtüzük gereği söz talebinde bulundu.
Bahçekapılı ise Hamzaçebi'nin söz talebini dayandırdığı İçtüzük maddesinin tasarılarla ilgili olduğunu, teklifleri kapsamadığını söyledi. Hamzaçebi ise geçmişte aynı maddeden söz talebinin Meclis Başkanvekillerince tekliflerin de tasarılar gibi ele alındığından hareketle karşılandığını belirtti, talebini sürdürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak "İçtüzük, kanun tasarı ve tekliflerini birlikte düşünmüş olsaydı iki madde olarak düzenlemezdi" değerlendirmesinde bulundu.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise grubu adına söz alarak Hamzaçebi'nin söz talebinin bir hak olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini, ancak teamüllerin yazılı hükümlerin önüne geçmemesi gerektiğine işaret etti. Zozani, tasarı ve teklifler aynı şekilde değerlendirilmeyecekse bundan sonraki diğer işlemlerde de Genel Kurul'un bu kuralı gözetmesi ve buna ters işlemler tesis etmemesi gerektiğini savundu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Bahçekapılı'nın tutumunu doğru bulduğunu ifade ederek, ancak eğer teklif ve tasarılar ayrı ayrı değerlendirilecek ise bundan sonra da tasarı ve tekliflerin birleştirilemeyeceğini, komisyon raporlarının Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini ileri sürdü.
İlgili İçtüzük maddesini okuyan Bahçekapılı, bu kapsamda Hamzaçebi'nin söz talebini kabul edemeyeceğini belirtti.
Hamzaçebi ise tekrar söz alarak MHP ve HDP'nin ifade ettiği hususların Başkanlığın tutumundaki yanlışlığı kanıtlamaya yönelik olduğunu söyledi. Hamzaçebi, tasarı ve tekliflerin aynı çerçevede değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile kendisine söz verilmemesinin bundan sonra da tasarı ve tekliflerin birleştirilemeyeceği anlamına geldiğine kaydetti.
Tartışmaların sürmesi ve Hamzaçebi'nin talebi üzerine usül tartışması açıldı.
Usül tartışması sırasında yaptığı konuşmada, İç Güvenlik Paketi'nin Genel Kurul'da gerginliğe neden olduğunu belirten Hamzaçebi, polis devletini kuracak olan bu tasarının geri çekilmesini istediklerini aktardı.
Hamzaçebi, şöyle konuştu:
"(Molotof düzenlemesi, bonzai düzenlemesi) diyorsanız bunları getiririz, ihtiyaç duyulan ne varsa bunu yaparız. İçtüzüğün bize verdiği engelleme haklarını kullanıyoruz. Ama şunu ilginç buldum, biz engelleme çalışmalarına devam ederken iktidar partisi grup başkanvekilleri de bir şekilde bize destek oluyorlar. Buna da teşekkür ederim."
Usül tartışmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, İçtüzük gereği havaleye itirazın sadece kanun tasarıları için yapılabileceğini vurgulayarak, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, usul tartışmaları, sataşma ve beyan düzeltme talepleri nedeniyle gündeme geçilemedi.
Genel Kurul'da, ilk olarak CHP ve MHP'nin, tasarı ve tekliflerin komisyona havalesine itiraz ile ilgili İçtüzük ve usul tartışmaları yapıldı.
Daha sonra, bazı milletvekilleri, İçtüzüğün, "Bir milletvekili veya bakan kendisine ait olup geçen birleşim tutanağında yer alan bir beyanın düzeltilmesi hakkında söz isterse, Başkan, beş dakikayı geçmemek üzere söz verir" maddesi uyarınca söz taleplerinde bulundu.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin kendisine yönelik "Sizi çelişkilerinizi düzeltmeye çağırıyorum" sözüne "Ben çelişkilerimle ve zaaflarımla yaşamayı çok seviyorum" karşılığını verdi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Molotof, bonzai ile ilgili her türlü düzenlemeyi, yasayı geri çekerseniz oturur gereğini yaparız" dedi.
Gök'ün, "HDP ve MHP milletvekillerinin haklarını korumasını bekliyorum. Oturarak haklarınıza sahip çıkamazsınız, gelin bu kürsüden konuşun" sözleri üzerine, MHP ve HDP milletvekilleri sataşmadan söz istedi.
HDP'li Zozani, "Burada zaten oturarak siyaset yapılıyor. Ayağa kalktığımız zaman işler yürümüyor. CHP ve MHP'li milletvekillerine sesleniyorum: Başından itibaren tutunduğunuz pozisyonu koruduğunuz sürece size söz veriyoruz bu tasarı bu Meclis'ten asla geçmeyecek" dedi.
Başkanvekili Bahçekapılı, "Gördüğüm kadarıyla gündeme geçmemek için birbirinize sataşmada buluyorsunuz. Ben de İçtüzük'ten doğan haklarımı uyguluyorum" diyerek birleşime ara verdi.
TBMM Genel Kurulu'nda bugünkü birleşimin açılmasından yaklaşık 3 saat sonra gündem dışı konuşmalara geçildi.
Milletvekillerinin sataşma ve beyan düzeltme gerekçesiyle yaptıkları konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı gündem dışı konuşmalara geçmek isteyince MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural itiraz etti.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün önceki birleşimde yaptığı konuşmada kendi gruplarına ve HDP'ye sataştığını, sataşmadan dolayı söz istediklerini belirtti.
Bahçekapılı ise sataşmanın bir önceki birleşimde kaldığını belirterek, söz vermedi.
Bunun üzerine Vural, HDP'ye söz verildiğini, ancak kendilerine verilmediğini belirterek, "HDP ile işbirliği yapıyorsun. MHP'nin sözünü kesiyorsun" ifadesini kullandı.
Bahçekapılı ise "Benimle konuşurken terbiyenizi takının. Oturun yerinize. Ben İçtüzüğe uygun davranıyorum. Geçen oturumdaki sataşmalardan dolayı söz vermeyeceğim. Basın mensupları da bu konuda yazı yazarlarsa İçtüzüğün 69. maddeyi okusunlar" dedi.
Bahçekapılı daha sonra dünkü birleşimdeki beyanını düzeltmek isteyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'a söz verdi.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de bir önceki birleşime ilişkin sataşma nedeniyle söz hakkı istedi. Bahçekapılı'nın söz hakkı vermemesi üzerine Zozani, direnme hakkını kullanarak söz verilip verilmemesinin Genel Kurul'a sorulmasını istedi. Yapılan oylamada Zozani'ye söz verilmemesine karar verildi.
Ardından bazı milletvekilleri sataşma ve beyan düzeltme nedeniyle söz almayı sürdürdü.
Bu arada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bahçekapılı'nın HDP'ye söz verdiği, ancak kendilerine vermediği gerekçesiyle Bahçekapılı'ya tepki gösterdi.
Bahçekapılı, Vural'ı sataşmadan dolayı konuşmasını yapması için kürsüye davet ettiği, ancak gelmediği gerekçesiyle gündem dışı konuşmalara geçti. AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek'e, Bayburt'ın Kurtuluşunun 99. yılı dolayısıyla söz verdi.
Bu sırada Vural ve muhalefet grup başkanvekilleri ile bazı milletvekilleri divanın önüne geldi. Bahçekapılı ise "Uzaklaşın buradan" diyerek tepki gösterdi.
AK Parti'li kadın milletvekilleri de başkanlık divanı önüne gelerek yüzleri Genel Kurula dönük şekilde el ele tutuştular.
Daha sonra gündem dışı konuşmalara devam edildi. MHP Adana Milletvekili Ali Halaman Adana'daki işsizlik sorunu, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise Manisa'daki elektrik kesintilerine ilişkin gündem dışı konuşma yaptılar.
Bu arada Bahçekapılı, dün gece Genel Kurul salonundaki kavga sırasında merdivenlerden düşen CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'e, kürsüden geçmiş olsun dileğinde bulundu.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, AK Parti'ye yönelik "HDP ile kucak kucağasınız. Siz yüreksizsiniz. Siz, terörün, silahı önünde diz çökmüş bir hareket olarak karşımızda duruyorsunuz" dedi.
Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bütün sataşmalara, engellemelere rağmen AK Parti Grubu'nun sükunetini muhafaza ettiğini kaydetti.
Ancak "yüreksizsiniz" ifadesinin tahrik için kullanıldığını belirten Ünal, "İç Güvenlik Tasarısı'nın geçmesini istemeyen iki grubun ittifakını görüyorsunuz. MHP ile HDP'nin açık bir ittifakı var. Bu ittifakı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bizim anlamadığımız kamu güvenliği konusunda nasıl oluyor da MHP ile HDP bir araya geliyor" diye konuştu.
Ünal, tasarıyla, polisin keyfiliklerinin engellendiğini, gözaltı yetkesinin suçüstü durumları için geçerli olduğunu kaydederek, "Bu kanun tasarısını burada müzakere edeceksek görüşmeler esnasında müzakere edelim" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, MHP ile AK Parti'nin bir çok konuda anlaştığını ifade ederek, "İki parti birbiriye kucaklaşmaz, görüşür. Bu argo dili burada kullanmamalısınız" görüşünü dile getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Bir doğruda buluşulmuşsa bundan niye rahatsız oluyorsunuz" ifadesini kullandı.
MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, HDP ile MHP'nin bir arada tutulmasının "büyük bir iftira" olduğunu kaydetti.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MHP'nin, Türkçü, ırkçı, milliyetçi bir parti olduğunu söyleyerek, "HDP ise bütün farklı kimlikleri, inançları yasal ve anayasal güvence altına almak isteyen bir parti. HDP'nin ideolojik olarak MHP ile bir araya gelmesi mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.
Baluken, tasarının komisyona çekilerek, alt komisyonda yeniden değerlendirilmesini istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Muhalefet kaçak görüşüyor. Kaçmayın, yasayı konuşalım, müzakere edelim" dedi.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bahçekapılı, partilerin birbirlerini çok kötü laflarla itham ettiğini ifade ederek, milletimiz çalışma beklediğini, 4 saat olmasına rağmen gündeme geçilemediğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1982 Anayasası'nın ruhunun gerisinde kalan bu tasarıyla ilgili üç muhalefet partisinin özgürlükleri merkeze alarak muhalefet anlayışı sergilemesinin demokrasi açısından bir kazanç olduğunu kaydederek, "Bu tutumla ilgili iktidar partisinin ders çıkarmak yerine HDP, MHP, CHP nasıl yanyana geliyor diyerek seçmen tabanına mesaj vermek gibi sığ siyaset anlayışını sergiliyorlar" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP'nin kendi tavrını ortaya koyduğunu belirerek, tasarının mahsurlu gördükleri yönleriyle ilgili anlaşabileceklerini söyledi.
4,5 saat süren usul tartışmaları, sataşma ve beyan düzeltme taleplerinin ardından gündeme geçildi.
TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerinin araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.
HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, iktidarın IŞİD'e karşı net bir tavır almadığını, bunun Türkiye'yi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını ileri sürdü.
İktidarın IŞİD'i terör örgütü olarak görmekten ısrarla kaçındığını savunan Gür, geçmişte MİT'in çok sayıda IŞİD militanının Türkiye'ye sızdığı uyarısında bulunduğunu ileri sürdü.
Gür, Türkiye ve IŞİD ile ilgili uluslararası basında yer alan bazı iddiaları da aktardı.
MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin de HDP'nin önerisi üzerindeki konuşmasında iktidarın dış politikasını eleştirdi.
IŞİD'in dünyanın en tehlikeli örgütü haline geldiğini ifade eden Çirkin, iktidarın IŞİD'e destek veren bir görüntü çizmesinin son derece yanlış olduğunu belirtti. Çirkin, "Hükümet IŞİD konusunda biran evvel kendini toparlamalıdır" dedi.
Çirkin, Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi'ne de değinerek, "Süleyman Şah Türbesinde çok önemli bir mesele var. Rehin demiyoruz ama oraya giden askerlerin görev zamanını tamamlayan askerlerin dönememesi söz konusu. Niçin? Bütün etrafı IŞİD tarafından sarıldığı için. Peki koca Türkiye Cumhuriyeti Devleti ne yapabiliyor, onları alabiliyor mu? Alamıyor" diye konuştu.
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ise öneriye ilişkin konuşmasında, iktidarın izlediği yanlış dış politika ile Türkiye'nin güvenliğini tarumar ettiğini, terör tehdidi ile karşı karşıya bıraktığını ileri sürdü. "Bu izlenen politika Türkiye'nin ulusal güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye sokmuştur. Tek adamın Esad sendromundan kurtulup Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda yeniden dış politikanın belirlemesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da yaptığı konuşmada Türkiye'nin IŞİD'i terör örgütü olarak kabul ettiğini belirterek, bu örgüt ile İslam'ı yan yana getirmek isteyen anlayışın da kabul edilemez olduğunu vurguladı. Can, İslam'ın barış ve hoşgörü dini olduğuna işaret ederek, bir terör örgütü ile anılamayacağının altını çizdi.
Görüşmelerin ardından oylanan HDP Grup önerisi reddedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin 17 Şubat Salı günü gerçekleştirilen Genel Kurul'daki kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin grup önerisi reddedildi.
Genel Kurul'da önce MHP'nin Bonzai ile mücadelenin araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi görüşüldü.
Önerinin görüşülmesi öncesi MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ege Üniversitesi'nde çıkan kavgada yaşamını yitiren Fırat Yılmaz Çakıroğlu ile ilgili söz alarak, "Ülkü ocaklarının mensubu bu kardeşimiz beni de bir kaç kere aradı. Polisleri uyardıkları halde sınava girerken önlem alınmamış ve saldırıya uğramışlar. 45 dakika ambulans gelmiyor ve kan kaybından ölüyor. Bunun sorumlusu kim?" diye sordu.
Vural'ın, konuşması sırasında ağlamaklı olduğu ve konuşmakta zorlandığı görüldü.
Görüşmelerin ardından MHP Grup önerisi reddedildi.
Genel Kurul'da daha sonra CHP'nin 17 Şubat Salı günü yapılan TBMM Genel Kurulu'ndaki kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, partisinin önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, 17 Aralık Salı günü yapılan Genel Kurul'daki kapalı oturumda çıkan kavgayı hatırlatarak, kapalı oturumlardaki tutanakların açıklanıp gerçeklerin kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiğini savundu.
MHP ve HDP temsilcileri de söz alarak kapalı oturum tutanaklarının açıklanması talebini desteklediklerini aktardılar.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, CHP Grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmasını tamamladıktan sonra AK Parti adına konuşma yapan milletvekilinin konuşma süresinin tamamını kullanmadığını, bu sürenin kendi konuşmasına ilave edilmesini talep etti. Ancak Meclis Başkanvekili Sadık Yakut bu talebi kabul etmeyerek, mikrofonu tekrar açmadı. Zozani'nin "Ben de burada 5 dakika sessizce dururum" demesi üzerine Yakut, birleşime 5 dakika ara verdi.
Aranın ardından yapılan oylamada CHP Grup önerisi reddedildi.
Zozani daha sonra TBMM Başkanlığı'nın divana ilişkin nöbet çizelgesine göre Meclis Başkanvekili olarak Ayşe Nur Bahçekapılı'nın görev yapması gerektiğini ifade ederek, Yakut'un divanda olmasının bu duruma aykırı olduğunu savundu.
Yakut ise görev değişikliklerine ilişkin kuralların belli olduğunu ve herşeyin kurallara uygun olarak devam ettiğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da söz alarak nöbet çizelgesinde değişiklik yapılmasına ve Bahçekapılı'nın yerine Yakut'un görev yapmasını eleştirdi.
HDP ve CHP milletvekillerinin itirazlarını sürdürmeleri üzerine Yakut, birleşime 10 dakika ara verdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Başkanlık Divanı için Meclis Başkanlığı tarafından görevlendirme olmadığı gerekçesiyle tartışma yaşandı.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Genel Kurul Başkanlık Divanı oluşumu nöbet çizelgesine göre 17, 18, 19 Şubat 2015'te Ayşe Nur Bahçekapılı, Muhammet Bilal Macit, Muharrem Işık; 24, 25, 26 Şubat 2015 tarihlerinde ise Sadık Yakut, Bayram Özçelik, Muhammet Rıza Yalçınkaya'nın görevli olduklarını belirtti.
Zozani, "Bu çizelgeye göre, Divan teşekkülü söz konusu değildir. Ya Meclis Başkanı'nın kendisi bizzat orada oturacaktır ya da imzalı nöbet çizelgesi göndermek durumundadır. Mevcut durumda siz Genel Kurulu yönetemezsiniz" dedi.
CHP ve MHP'nin de benzer itirazları üzerine Yakut, birleşime ara verdi.
Yakut, aranın ardından yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı'nın aylık olarak başkanvekillerini ve katip üyeleri birer haftalık sürelerle belirlediğini, sağlık sorunu veya ihtiyaç halinde başkanvekilleri gün içinde görev değişimi yapabildiğini kaydetti. Yakut, yine de usul tartışması açacağını söyledi ancak bu sırada HDP'li Zozani başta olmak üzere milletvekilleri Yakut'a itirazlarını sürdürdüler.
Zozani, "Burada korsan başkanlık yapıyorsunuz" dedi.
Divan önünde tartışmalar sürerken, Yakut, birleşime bir kez daha ara verdi ve grup başkanvekillerini yanına davet etti.
Yakut, ikinci aranın ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile telefonda görüştüğünü, sözlü olarak görevlendirmenin yapıldığını aktardı.
HDP'liler sıralara vurarak tepki gösterdiler.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Meclis'i yanlış teamüle doğru götürmeyin. Divana fiili tacizde bulunulmaktadır. Divana şiddet uyguluyorsunuz" diye konuştu.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Çizelgede yoksunuz. Korsan başkan ve korsan divan var. Burada insanlar ölebilir. Burada birisi ölürse sen azmettirici olacaksın. Katil olarak yakana yapışırız. Başbakan, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı yalan söylüyor. Divanda paralel yapı oluşturuldu. Haşhaşi yönetim inecek buradan" ifadelerini kullandı.
Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Başbakan'a yapılan hakaret kabul etmediklerini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı'na yapılan hakaret, İçtüzüğün 162 ve 163. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işlem yapmanızı talep ediyorum, Meclis Başkanlığı'nı göreve davet ediyorum" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in telefonda kendisine "Bir sıkıntı varsa yazılı onayımı gönderirim" dediğini aktararak, "Toplantıyı devam ettirmek istiyorsanız, telefonda belirtildiği gibi yazılı belgeyi getirirsiniz ondan sonra devam edersiniz" diye konuştu.
Usul tartışmasının ardından Yakut, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.
**** HABERİN DEVAMINI "İLGİLİ DOKÜMANLAR" BÖLÜMÜNDE BULABİLİRSİNİZ.****
Bahçekapılı, birleşimin başında Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu'nun vefatı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.
Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bir kanun teklifinin havale edildiği komisyona ilişkin itirazları olduğunu belirterek, İçtüzük gereği söz talebinde bulundu.
Bahçekapılı ise Hamzaçebi'nin söz talebini dayandırdığı İçtüzük maddesinin tasarılarla ilgili olduğunu, teklifleri kapsamadığını söyledi. Hamzaçebi ise geçmişte aynı maddeden söz talebinin Meclis Başkanvekillerince tekliflerin de tasarılar gibi ele alındığından hareketle karşılandığını belirtti, talebini sürdürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak "İçtüzük, kanun tasarı ve tekliflerini birlikte düşünmüş olsaydı iki madde olarak düzenlemezdi" değerlendirmesinde bulundu.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise grubu adına söz alarak Hamzaçebi'nin söz talebinin bir hak olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini, ancak teamüllerin yazılı hükümlerin önüne geçmemesi gerektiğine işaret etti. Zozani, tasarı ve teklifler aynı şekilde değerlendirilmeyecekse bundan sonraki diğer işlemlerde de Genel Kurul'un bu kuralı gözetmesi ve buna ters işlemler tesis etmemesi gerektiğini savundu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Bahçekapılı'nın tutumunu doğru bulduğunu ifade ederek, ancak eğer teklif ve tasarılar ayrı ayrı değerlendirilecek ise bundan sonra da tasarı ve tekliflerin birleştirilemeyeceğini, komisyon raporlarının Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini ileri sürdü.
İlgili İçtüzük maddesini okuyan Bahçekapılı, bu kapsamda Hamzaçebi'nin söz talebini kabul edemeyeceğini belirtti.
Hamzaçebi ise tekrar söz alarak MHP ve HDP'nin ifade ettiği hususların Başkanlığın tutumundaki yanlışlığı kanıtlamaya yönelik olduğunu söyledi. Hamzaçebi, tasarı ve tekliflerin aynı çerçevede değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile kendisine söz verilmemesinin bundan sonra da tasarı ve tekliflerin birleştirilemeyeceği anlamına geldiğine kaydetti.
Tartışmaların sürmesi ve Hamzaçebi'nin talebi üzerine usül tartışması açıldı.
Usül tartışması sırasında yaptığı konuşmada, İç Güvenlik Paketi'nin Genel Kurul'da gerginliğe neden olduğunu belirten Hamzaçebi, polis devletini kuracak olan bu tasarının geri çekilmesini istediklerini aktardı.
Hamzaçebi, şöyle konuştu:
"(Molotof düzenlemesi, bonzai düzenlemesi) diyorsanız bunları getiririz, ihtiyaç duyulan ne varsa bunu yaparız. İçtüzüğün bize verdiği engelleme haklarını kullanıyoruz. Ama şunu ilginç buldum, biz engelleme çalışmalarına devam ederken iktidar partisi grup başkanvekilleri de bir şekilde bize destek oluyorlar. Buna da teşekkür ederim."
Usül tartışmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, İçtüzük gereği havaleye itirazın sadece kanun tasarıları için yapılabileceğini vurgulayarak, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, usul tartışmaları, sataşma ve beyan düzeltme talepleri nedeniyle gündeme geçilemedi.
Genel Kurul'da, ilk olarak CHP ve MHP'nin, tasarı ve tekliflerin komisyona havalesine itiraz ile ilgili İçtüzük ve usul tartışmaları yapıldı.
Daha sonra, bazı milletvekilleri, İçtüzüğün, "Bir milletvekili veya bakan kendisine ait olup geçen birleşim tutanağında yer alan bir beyanın düzeltilmesi hakkında söz isterse, Başkan, beş dakikayı geçmemek üzere söz verir" maddesi uyarınca söz taleplerinde bulundu.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin kendisine yönelik "Sizi çelişkilerinizi düzeltmeye çağırıyorum" sözüne "Ben çelişkilerimle ve zaaflarımla yaşamayı çok seviyorum" karşılığını verdi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Molotof, bonzai ile ilgili her türlü düzenlemeyi, yasayı geri çekerseniz oturur gereğini yaparız" dedi.
Gök'ün, "HDP ve MHP milletvekillerinin haklarını korumasını bekliyorum. Oturarak haklarınıza sahip çıkamazsınız, gelin bu kürsüden konuşun" sözleri üzerine, MHP ve HDP milletvekilleri sataşmadan söz istedi.
HDP'li Zozani, "Burada zaten oturarak siyaset yapılıyor. Ayağa kalktığımız zaman işler yürümüyor. CHP ve MHP'li milletvekillerine sesleniyorum: Başından itibaren tutunduğunuz pozisyonu koruduğunuz sürece size söz veriyoruz bu tasarı bu Meclis'ten asla geçmeyecek" dedi.
Başkanvekili Bahçekapılı, "Gördüğüm kadarıyla gündeme geçmemek için birbirinize sataşmada buluyorsunuz. Ben de İçtüzük'ten doğan haklarımı uyguluyorum" diyerek birleşime ara verdi.
TBMM Genel Kurulu'nda bugünkü birleşimin açılmasından yaklaşık 3 saat sonra gündem dışı konuşmalara geçildi.
Milletvekillerinin sataşma ve beyan düzeltme gerekçesiyle yaptıkları konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı gündem dışı konuşmalara geçmek isteyince MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural itiraz etti.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün önceki birleşimde yaptığı konuşmada kendi gruplarına ve HDP'ye sataştığını, sataşmadan dolayı söz istediklerini belirtti.
Bahçekapılı ise sataşmanın bir önceki birleşimde kaldığını belirterek, söz vermedi.
Bunun üzerine Vural, HDP'ye söz verildiğini, ancak kendilerine verilmediğini belirterek, "HDP ile işbirliği yapıyorsun. MHP'nin sözünü kesiyorsun" ifadesini kullandı.
Bahçekapılı ise "Benimle konuşurken terbiyenizi takının. Oturun yerinize. Ben İçtüzüğe uygun davranıyorum. Geçen oturumdaki sataşmalardan dolayı söz vermeyeceğim. Basın mensupları da bu konuda yazı yazarlarsa İçtüzüğün 69. maddeyi okusunlar" dedi.
Bahçekapılı daha sonra dünkü birleşimdeki beyanını düzeltmek isteyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'a söz verdi.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de bir önceki birleşime ilişkin sataşma nedeniyle söz hakkı istedi. Bahçekapılı'nın söz hakkı vermemesi üzerine Zozani, direnme hakkını kullanarak söz verilip verilmemesinin Genel Kurul'a sorulmasını istedi. Yapılan oylamada Zozani'ye söz verilmemesine karar verildi.
Ardından bazı milletvekilleri sataşma ve beyan düzeltme nedeniyle söz almayı sürdürdü.
Bu arada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bahçekapılı'nın HDP'ye söz verdiği, ancak kendilerine vermediği gerekçesiyle Bahçekapılı'ya tepki gösterdi.
Bahçekapılı, Vural'ı sataşmadan dolayı konuşmasını yapması için kürsüye davet ettiği, ancak gelmediği gerekçesiyle gündem dışı konuşmalara geçti. AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek'e, Bayburt'ın Kurtuluşunun 99. yılı dolayısıyla söz verdi.
Bu sırada Vural ve muhalefet grup başkanvekilleri ile bazı milletvekilleri divanın önüne geldi. Bahçekapılı ise "Uzaklaşın buradan" diyerek tepki gösterdi.
AK Parti'li kadın milletvekilleri de başkanlık divanı önüne gelerek yüzleri Genel Kurula dönük şekilde el ele tutuştular.
Daha sonra gündem dışı konuşmalara devam edildi. MHP Adana Milletvekili Ali Halaman Adana'daki işsizlik sorunu, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise Manisa'daki elektrik kesintilerine ilişkin gündem dışı konuşma yaptılar.
Bu arada Bahçekapılı, dün gece Genel Kurul salonundaki kavga sırasında merdivenlerden düşen CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'e, kürsüden geçmiş olsun dileğinde bulundu.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, AK Parti'ye yönelik "HDP ile kucak kucağasınız. Siz yüreksizsiniz. Siz, terörün, silahı önünde diz çökmüş bir hareket olarak karşımızda duruyorsunuz" dedi.
Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bütün sataşmalara, engellemelere rağmen AK Parti Grubu'nun sükunetini muhafaza ettiğini kaydetti.
Ancak "yüreksizsiniz" ifadesinin tahrik için kullanıldığını belirten Ünal, "İç Güvenlik Tasarısı'nın geçmesini istemeyen iki grubun ittifakını görüyorsunuz. MHP ile HDP'nin açık bir ittifakı var. Bu ittifakı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bizim anlamadığımız kamu güvenliği konusunda nasıl oluyor da MHP ile HDP bir araya geliyor" diye konuştu.
Ünal, tasarıyla, polisin keyfiliklerinin engellendiğini, gözaltı yetkesinin suçüstü durumları için geçerli olduğunu kaydederek, "Bu kanun tasarısını burada müzakere edeceksek görüşmeler esnasında müzakere edelim" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, MHP ile AK Parti'nin bir çok konuda anlaştığını ifade ederek, "İki parti birbiriye kucaklaşmaz, görüşür. Bu argo dili burada kullanmamalısınız" görüşünü dile getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Bir doğruda buluşulmuşsa bundan niye rahatsız oluyorsunuz" ifadesini kullandı.
MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, HDP ile MHP'nin bir arada tutulmasının "büyük bir iftira" olduğunu kaydetti.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MHP'nin, Türkçü, ırkçı, milliyetçi bir parti olduğunu söyleyerek, "HDP ise bütün farklı kimlikleri, inançları yasal ve anayasal güvence altına almak isteyen bir parti. HDP'nin ideolojik olarak MHP ile bir araya gelmesi mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.
Baluken, tasarının komisyona çekilerek, alt komisyonda yeniden değerlendirilmesini istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Muhalefet kaçak görüşüyor. Kaçmayın, yasayı konuşalım, müzakere edelim" dedi.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bahçekapılı, partilerin birbirlerini çok kötü laflarla itham ettiğini ifade ederek, milletimiz çalışma beklediğini, 4 saat olmasına rağmen gündeme geçilemediğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1982 Anayasası'nın ruhunun gerisinde kalan bu tasarıyla ilgili üç muhalefet partisinin özgürlükleri merkeze alarak muhalefet anlayışı sergilemesinin demokrasi açısından bir kazanç olduğunu kaydederek, "Bu tutumla ilgili iktidar partisinin ders çıkarmak yerine HDP, MHP, CHP nasıl yanyana geliyor diyerek seçmen tabanına mesaj vermek gibi sığ siyaset anlayışını sergiliyorlar" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP'nin kendi tavrını ortaya koyduğunu belirerek, tasarının mahsurlu gördükleri yönleriyle ilgili anlaşabileceklerini söyledi.
4,5 saat süren usul tartışmaları, sataşma ve beyan düzeltme taleplerinin ardından gündeme geçildi.
TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerinin araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.
HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, iktidarın IŞİD'e karşı net bir tavır almadığını, bunun Türkiye'yi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını ileri sürdü.
İktidarın IŞİD'i terör örgütü olarak görmekten ısrarla kaçındığını savunan Gür, geçmişte MİT'in çok sayıda IŞİD militanının Türkiye'ye sızdığı uyarısında bulunduğunu ileri sürdü.
Gür, Türkiye ve IŞİD ile ilgili uluslararası basında yer alan bazı iddiaları da aktardı.
MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin de HDP'nin önerisi üzerindeki konuşmasında iktidarın dış politikasını eleştirdi.
IŞİD'in dünyanın en tehlikeli örgütü haline geldiğini ifade eden Çirkin, iktidarın IŞİD'e destek veren bir görüntü çizmesinin son derece yanlış olduğunu belirtti. Çirkin, "Hükümet IŞİD konusunda biran evvel kendini toparlamalıdır" dedi.
Çirkin, Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi'ne de değinerek, "Süleyman Şah Türbesinde çok önemli bir mesele var. Rehin demiyoruz ama oraya giden askerlerin görev zamanını tamamlayan askerlerin dönememesi söz konusu. Niçin? Bütün etrafı IŞİD tarafından sarıldığı için. Peki koca Türkiye Cumhuriyeti Devleti ne yapabiliyor, onları alabiliyor mu? Alamıyor" diye konuştu.
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ise öneriye ilişkin konuşmasında, iktidarın izlediği yanlış dış politika ile Türkiye'nin güvenliğini tarumar ettiğini, terör tehdidi ile karşı karşıya bıraktığını ileri sürdü. "Bu izlenen politika Türkiye'nin ulusal güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye sokmuştur. Tek adamın Esad sendromundan kurtulup Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda yeniden dış politikanın belirlemesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da yaptığı konuşmada Türkiye'nin IŞİD'i terör örgütü olarak kabul ettiğini belirterek, bu örgüt ile İslam'ı yan yana getirmek isteyen anlayışın da kabul edilemez olduğunu vurguladı. Can, İslam'ın barış ve hoşgörü dini olduğuna işaret ederek, bir terör örgütü ile anılamayacağının altını çizdi.
Görüşmelerin ardından oylanan HDP Grup önerisi reddedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin 17 Şubat Salı günü gerçekleştirilen Genel Kurul'daki kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin grup önerisi reddedildi.
Genel Kurul'da önce MHP'nin Bonzai ile mücadelenin araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi görüşüldü.
Önerinin görüşülmesi öncesi MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ege Üniversitesi'nde çıkan kavgada yaşamını yitiren Fırat Yılmaz Çakıroğlu ile ilgili söz alarak, "Ülkü ocaklarının mensubu bu kardeşimiz beni de bir kaç kere aradı. Polisleri uyardıkları halde sınava girerken önlem alınmamış ve saldırıya uğramışlar. 45 dakika ambulans gelmiyor ve kan kaybından ölüyor. Bunun sorumlusu kim?" diye sordu.
Vural'ın, konuşması sırasında ağlamaklı olduğu ve konuşmakta zorlandığı görüldü.
Görüşmelerin ardından MHP Grup önerisi reddedildi.
Genel Kurul'da daha sonra CHP'nin 17 Şubat Salı günü yapılan TBMM Genel Kurulu'ndaki kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, partisinin önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, 17 Aralık Salı günü yapılan Genel Kurul'daki kapalı oturumda çıkan kavgayı hatırlatarak, kapalı oturumlardaki tutanakların açıklanıp gerçeklerin kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiğini savundu.
MHP ve HDP temsilcileri de söz alarak kapalı oturum tutanaklarının açıklanması talebini desteklediklerini aktardılar.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, CHP Grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmasını tamamladıktan sonra AK Parti adına konuşma yapan milletvekilinin konuşma süresinin tamamını kullanmadığını, bu sürenin kendi konuşmasına ilave edilmesini talep etti. Ancak Meclis Başkanvekili Sadık Yakut bu talebi kabul etmeyerek, mikrofonu tekrar açmadı. Zozani'nin "Ben de burada 5 dakika sessizce dururum" demesi üzerine Yakut, birleşime 5 dakika ara verdi.
Aranın ardından yapılan oylamada CHP Grup önerisi reddedildi.
Zozani daha sonra TBMM Başkanlığı'nın divana ilişkin nöbet çizelgesine göre Meclis Başkanvekili olarak Ayşe Nur Bahçekapılı'nın görev yapması gerektiğini ifade ederek, Yakut'un divanda olmasının bu duruma aykırı olduğunu savundu.
Yakut ise görev değişikliklerine ilişkin kuralların belli olduğunu ve herşeyin kurallara uygun olarak devam ettiğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da söz alarak nöbet çizelgesinde değişiklik yapılmasına ve Bahçekapılı'nın yerine Yakut'un görev yapmasını eleştirdi.
HDP ve CHP milletvekillerinin itirazlarını sürdürmeleri üzerine Yakut, birleşime 10 dakika ara verdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Başkanlık Divanı için Meclis Başkanlığı tarafından görevlendirme olmadığı gerekçesiyle tartışma yaşandı.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Genel Kurul Başkanlık Divanı oluşumu nöbet çizelgesine göre 17, 18, 19 Şubat 2015'te Ayşe Nur Bahçekapılı, Muhammet Bilal Macit, Muharrem Işık; 24, 25, 26 Şubat 2015 tarihlerinde ise Sadık Yakut, Bayram Özçelik, Muhammet Rıza Yalçınkaya'nın görevli olduklarını belirtti.
Zozani, "Bu çizelgeye göre, Divan teşekkülü söz konusu değildir. Ya Meclis Başkanı'nın kendisi bizzat orada oturacaktır ya da imzalı nöbet çizelgesi göndermek durumundadır. Mevcut durumda siz Genel Kurulu yönetemezsiniz" dedi.
CHP ve MHP'nin de benzer itirazları üzerine Yakut, birleşime ara verdi.
Yakut, aranın ardından yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı'nın aylık olarak başkanvekillerini ve katip üyeleri birer haftalık sürelerle belirlediğini, sağlık sorunu veya ihtiyaç halinde başkanvekilleri gün içinde görev değişimi yapabildiğini kaydetti. Yakut, yine de usul tartışması açacağını söyledi ancak bu sırada HDP'li Zozani başta olmak üzere milletvekilleri Yakut'a itirazlarını sürdürdüler.
Zozani, "Burada korsan başkanlık yapıyorsunuz" dedi.
Divan önünde tartışmalar sürerken, Yakut, birleşime bir kez daha ara verdi ve grup başkanvekillerini yanına davet etti.
Yakut, ikinci aranın ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile telefonda görüştüğünü, sözlü olarak görevlendirmenin yapıldığını aktardı.
HDP'liler sıralara vurarak tepki gösterdiler.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Meclis'i yanlış teamüle doğru götürmeyin. Divana fiili tacizde bulunulmaktadır. Divana şiddet uyguluyorsunuz" diye konuştu.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Çizelgede yoksunuz. Korsan başkan ve korsan divan var. Burada insanlar ölebilir. Burada birisi ölürse sen azmettirici olacaksın. Katil olarak yakana yapışırız. Başbakan, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı yalan söylüyor. Divanda paralel yapı oluşturuldu. Haşhaşi yönetim inecek buradan" ifadelerini kullandı.
Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Başbakan'a yapılan hakaret kabul etmediklerini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı'na yapılan hakaret, İçtüzüğün 162 ve 163. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işlem yapmanızı talep ediyorum, Meclis Başkanlığı'nı göreve davet ediyorum" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in telefonda kendisine "Bir sıkıntı varsa yazılı onayımı gönderirim" dediğini aktararak, "Toplantıyı devam ettirmek istiyorsanız, telefonda belirtildiği gibi yazılı belgeyi getirirsiniz ondan sonra devam edersiniz" diye konuştu.
Usul tartışmasının ardından Yakut, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.
**** HABERİN DEVAMINI "İLGİLİ DOKÜMANLAR" BÖLÜMÜNDE BULABİLİRSİNİZ.****
