2006-01-20 - 12:00
MİLLETVEKİLLERİNE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ÇAĞRISI...
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinden, uyuşturucu sorununa sahip çıkmalarını isteyerek, ''Bu illetin ne zaman, kime musallat olacağı belli olmaz. Duyarsız kaldıkça sıra size gelecek'' dedi.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, milletvekillerinden, uyuşturucu sorununa sahip çıkmalarını isteyerek, ''Bu illetin ne zaman, kime musallat olacağı belli olmaz. Duyarsız kaldıkça sıra size gelecek'' dedi.

Ersin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dünyanın, bir numaralı sorununun uyuşturucu kullanımı olduğunu ifade etti. Bu konuda2 yıldır çalışma yaptığını anlatan Ersin, BM uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin 2004 yılı raporuna göre, dünyada 200 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunduğunu, bunlardan 163 milyonun esrar, 15 milyonun eroin, 14 milyonunun kokain, 8 milyonun ise extacy kullanıcısı olduğunu söyledi.

Afganistan'ın eroinin hammaddesi olan afyonun yüzde 76'sını ürettiğini kaydeden Ersin, sentetik uyuşturucu laboratuarlarının yüzde75'inin Hollanda'da bulunduğunu ifade etti. Ersin, Türkiye'nin, Hollanda ve Afganistan üzerinde, bu konuda diplomatik bir baskı kurması gerektiğini kaydetti.

Saklama ve kullanmada kolaylık açısından en büyük tehlikenin haplar olduğuna işaret eden Ersin, Emniyet'in 2004 yılı raporuna göre,uyuşturucu kullanımının bir önceki yıla göre yüzde 200, uyuşturucudan yaşamını yitirenlerin ise yüzde 400 arttığını belirtti.

Uyuşturucu tehlikesinin, ''çığ gibi'' büyüdüğünü ancak devletin butehlikenin farkında olmadığını öne süren Ersin, uyuşturucu ticaretinin, terör olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Ersin, uyuşturucu ile mücadelede, tüketiciyi azaltmanın en etkili yol olduğunu ifade ederek, ''Torbacıların hepsini cezaevine koysanız bile, ertesi gün yenileri geliyor'' dedi.

Devletin, polisiye önlemleri yeterli gördüğünü, ailelerin ve çocukların eğitim ayağıyla ilgilenmediğini savunan Ersin, bunun, ''topal bir mücadele'' olacağını belirtti.


-''BAKAN, ENERJİSİNİN YÜZDE 1'İNİ VERSE...''-

TBMM'nin, herkesi tehdit eden uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması karşısında kayıtsız kalamayacağını kaydeden Ersin, daha önce, her yılın Ekim ayının ilk haftasının ''Uyuşturucu ile Mücadele ve Eğitimi Haftası'' olması için yasa teklifi verdiğini anlattı.

Ersin, ayrıca, bu konuların, bir an önce TBMM gündemine alınması için imza kampanyası düzenlediğini ve 46 bin 85 imza topladığını söyledi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ile görüştüğünü, konuyu ilk Danışma Kurulu toplantısında gündeme getireceğine dair söz verdiğini belirten Ersin, şöyle konuştu:

''Milletvekilleri soruna sahip çıkmalıdır. Bu illetin ne zaman, nerede, kime musallat olacağı belli değil. Hiç ummadığınız kişilerin çocukları, katı dini kurallara göre yetişmiş çocukların bile uyuşturucu bağımlısı olduğunu, bundan ölümlerin yaşandığını hatırlarsak, konunun önemini kavrarız. Milletvekilleri, bu soruna duyarsız kalamaz. Kaldıkça, sıra size gelecek unutmayın.

Milli Eğitim Bakanı, imam hatipler ve türban için verdiği olağanüstü mücadelesi ve enerjisinin yüzde 1'ini, çocukların uyuşturucu hakkında eğitilmesi ve önlem için harcarsa, gençlere ve çocuklara en büyük hizmeti yapmış olur.''