2006-06-06 - 18:00
TBMM DİYALOG GRUBU?
AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Yaşar Yakış başkanlığındaki Diyalog Grubu, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Arınç'ı ziyaret ederek grubun oluşumu hakkında bilgi verdi.
AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Yaşar Yakış başkanlığındaki TBMM Diyalog Grubu, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Arınç'ı ziyaret ederek grubun oluşumu hakkında bilgi verdi.

TBMM Başkanlık Divan Salonu'nda gerçekleşen görüşmede Diyalog Grubunun oluşumu ve çalışmaları hakkında Arınç'a bilgi veren Yakış, grubun amacının Türk siyasi hayatında tıkanan veya siyasi partiler tarafından çözüme ulaştırılamayan konularda, uzlaşmacı yaklaşımlar ortaya koymak ve çözüme katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Arınç'da kabulde yaptığı konuşmada, grubun çalışmalarına her zaman destek vereceklerinin belirterek, geçmişte kendisinin de böyle bir oluşumda yer aldığını ve çok olumlu çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Arınç diyalog grubunda yer alan milletvekillerine teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

TBMM Diyalog Grubu başkanlığını AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Başkan Yardımcılığı görevini ise İstanbul Milletvekili Bülent Tanla yürütecek.



Yakış ve grubun diğer üyeleri daha sonra TBMM AB Uyum Komisyonunda basın toplantısı düzenledi.

Yakış, grubun ''görevlendirme ve seçilme değil, gönüllülük ve uzlaşı esasına göre oluşturulduğunu'' söyledi.

Grubun amacının, Türk siyasi hayatında tıkanan veya siyasi partiler arasında çözüme ulaştırılamayan konularda farklı ve uzlaşmacı yaklaşımları ortaya koymak ve çözüme katkıda bulunmak olduğunu anlatan Yakış, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda, ülkenin önündeki tıkanıklıkları diyalog yoluyla aşmayı amaçladıklarını kaydetti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ile bugün görüştüklerini, Mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkanlarını ziyaret edeceklerini bildiren Yakış, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den de randevu isteyeceklerini söyledi. Yakış, son olarak yüksek yargı organlarının başkanlarını ziyaret edeceklerini ifade etti.

Yakış, Diyalog Grubunun her hafta salı günü saat 15.30'da toplanacağını; bu toplantılara, ele alacakları konularla ilgili yetkilileri çağıracaklarını söyledi.

Diyalog Grubu Başkan Yardımcılığı görevini yürütecek olan CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla ise grubun, Türk siyasetinin giderek gerginleşmeye başladığı bugünlerde, daima makulü arayan bir çaba içinde olacağını belirtti.

Yakış, bir soru üzerine, ele alacakları konuların henüz kamuoyuyla paylaşılacak aşamaya gelmediğini söyledi. Çalışmalara, hem kamuoyunda
hem partiler arasında üzerinde uzlaşma sağlanması daha kolay olan konulardan başlayacaklarını anlatan Yakış, diyalog grubunun başarı
öyküleri ortaya çıkarmasına önem verdiklerini, bu başarının ardından daha karmaşık konulara sıranın gelebileceğini kaydetti.

Yakış, kamuoyunda tartışılan ''türbanın'' öncelikle ele alınan konular arasında yer alıp almayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, türbanın en fazla çaba sarf edilmesini gerektiren konulardan biri olduğunu belirtti. Yakış, ''Bu grup, daha kolay konularda başarısını ortaya koyduktan sonra, o konuya sıra gelip gelmeyeceğini konuşmak doğru olur'' dedi.

TBMM Diyalog Grubu, şu milletvekillerinden oluştu:

Yaşar Yakış (AK Parti-Düzce), Bülent Tanla (CHP-İstanbul), Reha Denemeç (AK Parti-Ankara), Mustafa Said Yazıcıoğlu (AK Parti-Ankara),
Güldal Akşit (AK Parti-İstanbul), Zeynep Damla Gürel (CHP-İstanbul), Yüksel Çorbacıoğlu (CHP-Artvin), Edip Safder Gaydalı
(ANAVATAN-Bitlis), Ersin Arıoğlu (CHP-İstanbul), Ertuğrul Yalçınbayır (AK Parti-Bursa) ve Memduh Hacıoğlu (Bağımsız-İstanbul)