2005-05-13 - 17:09
BOSNA HERSEK HEYETİ, TBMM'DE...
Bosna Hersek Yerinden Edilen ve Kaybolan Kişileri Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç ile beraberindekiler, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ı ziyaret etti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, ''İnsan hakları savunucularını insafa çağırıyoruz; Avrupa'nın ortasında yakın tarihteki katliamı değerlendirsin, onun hesabını sorsunlar'' dedi.

Bosna Hersek Yerinden Edilen ve Kaybolan Kişileri Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç ile beraberindekiler, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ı ziyaret etti.

Bosna'daki mazlum halkın soykırıma uğramasına dünya ülkelerinin seyirci kalmasına üzüldüklerini belirten Elkatmış, ''Buna ses çıkarmayanlar, yüzyıl önce Ermenilerin yaptıklarını görmezlikten gelenler, Türk milletini suçlamaya çalışıyorlar'' diye konuştu.

Türk milletinin, tarihin hiçbir döneminde soykırım yapmadığını ifade eden Elkatmış, aksi halde Osmanlı İmparatorluğu bünyesindeki 33 devletin, ayrı dil ve dinlerin kalmasının mümkün olamayacağını vurguladı.

Fatih Sultan Mehmet'in, Bosna için gönderdiği bir fermanın insan hakları beyannamesi niteliğinde olduğunu belirten Elkatmış, ''Bosna'da 10 yıl önce yapılan soykırım ile Dağlık Karabağ'da Ermenilerin yaptığı soykırımlar unutulmadı. İnsan hakları savunucularını insafa çağırıyoruz; Avrupa'nın ortasında yakın tarihteki katliamı değerlendirsin, onun hesabını sorsunlar'' dedi.

BİR CESET, 3 MEZARLIKTA...
Amor Maşoviç ise sözde Ermeni soykırımıyla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için uğraş verilmediğini, tarihçilerin yapması gereken işin siyasilere bırakıldığını söyledi.

Maşoviç, Türkiye'nin soykırım yaptığını ileri sürenler çevrelerin, kendilerine de ''Bosna'da yaşananları unutun, acı bir gerçek ama ileri bakmak zorundasınız'' dediklerini ifade etti.

''Soykırım konularında ortak hareket edelim'' diyen Maşoviç, şöyle devam etti:

''İşgal sırasında 28 bin kayıp var. Bunlardan yüzde 98'i Boşnak. Şimdiye kadar 364 toplu mezar bulundu. 3 bin 800 tek mezarın yanı sıra 1 ila 5 cesedin bulunduğu 200 mezara rastlandı. Aynı kişiye ait bir cesedin parçaları, 30 kilometre çapındaki 3 ayrı mezarlıkta çıktı. DNA testleri tamamlanıp, cesetlerin parçalarının yüzde 70'i tamamlanmadan defin yapılmıyor. Onun için şimdiye kadar 1372 kişinin cesedi defnedildi. Resmi kaynaklara göre, 200 bin Boşnak katledilmiştir.''

Maşoviç, 11 Temmuz 1995 tarihinde, Srebrenica kentinde 12 bin kişinin katledildiğini hatırlattı ve katliamın 10. yılında, anma etkinlikleri kapsamında 600 cesedin defin işleminin yapılacağını bildirdi.