2023-03-15 - 15:37
TBMM GENEL KURULU TOPLANDI
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili  Adan, birleşimin başında, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'a, annesi Fahriye Yıldırım'ın vefatı nedeniyle başsağlığı diledi.

Genel Kurul'da daha sonra üç milletvekili gündem dışı söz aldı.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel "Aksaray'ın talepleri"; CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir "yükseköğretim kurumları ile öğrencilerin sorunları ve çözüm önerileri" ile AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 6 Şubat tarihli depremler hakkında görüşlerini dile getirdi.

Konuşmasında, depremde hayatını kaybeden bazı vatandaşların isimlerini sayan Çalık, onları ve acıları paylaşıp merhem olmak için çabalayanları unutmayacaklarını söyledi.

Çalık'ın konuşması sırasında ağladığı görüldü.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya'da yaşanan sel nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Selin çadırkentlerdeki tahribatına işaret eden Usta, "Doğru düzgün çadır kurmayı başaramayan bir yönetim millete kalıcı konut vaadinde bulunuyor. Daha çadır sorununu halledemedin ve çadırları düzgün bir yere koyamadın. Çadırlar selin altında kaldı. İnsanlar mağdur." diye konuştu.

AFAD'ın deprem bölgesinde, kontrolündeki vinçleri saati 10 bin liraya kiraladığına yönelik bir iddia bulunduğunu dile getiren Usta, bunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan'ın milletvekili adayı olmak için istifa ettiğini öğrendiklerini aktaran Usta, "Zamanı mı? Zaten başarısız oldun, işini yapsana. Bu istifa nasıl kabul edildi anlamıyorum." ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Kayıplarımızın bir an evvel sağ salim bulunmasını temenni ediyorum. Deprem felaketinin acısının sarılmaya çalışıldığı sırada su baskınları üzücü olmuştur." dedi.

Uluslararası yarışmalarda madalya kazananları tebrik eden Akçay, başarılarının devamını diledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'daki sel felaketleri öncesinde meteorolojinin turuncu kod ile uyarıda bulunduğunu söyleyerek, buna karşın hangi tedbirlerin alındığını sordu.

Tedbir alınmadığını savunan Beştaş, "Yaptıkları her şey çürük. 20 yıldır Şanlıurfa'da iktidardalar. Adıyaman'da, Malatya'da da öyle. Bu AKP belediyeleri ne yapar? Hiçbir tedbir almaz, ihaleyle önüne gelene yapı izni verir, denetim yapmaz, altyapı inşa etmez." diye konuştu.

Beştaş, bir an önce konteyner kentlerin kurulması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de selin etkili olduğu bölgeye 7 milletvekilinin gittiğini kaydetti.

Özel, sel ve su baskınında zarar gören çadırları yanlış yere yerleştirdiğini öne sürerek, "Tam bir beceriksizlik ve liyakatsizlik devam ediyor." görüşünü savundu.

Sadakat yerine liyakati esas alan kişilerin görev yapması gerektiğini belirten Özel, AFAD'ın en kritik görevlilerinin tek vasfının ilahiyat fakültesi mezunu olmaları olduğunu iddia etti.

Özel, deprem bölgesindeki özel okul öğretmenlerinin maaş alamadığına dikkati çekti.

Hatay Valisi Doğan'ın istifa etmesine değinen Özel, "Milletvekilliğini hak edecek kadar iyi valilik yapıyorsan Hatay'ı niye yalnız bırakıyorsun bu günde? Kişisel ikbal için. Yok, iyi yapmıyorsan nasıl böyle bir göreve talip olabiliyorsun?" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya'daki sel felaketini yakından takip ettiklerini söyledi.

Zengin, "Bakanlarımız, milletvekillerimiz oradalar. Gidecek arkadaşlarımız da var. Depremzedelerimizin ayrıca bir mağduriyet yaşamaması için özel bir gayret sarf ettiğimizi belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

Zengin, 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını anımsatarak, "Adresini taşıyan hiçbir vatandaşımız asla mağdur olmayacak. Her türlü yardım ödenmeye devam edecek. 17 Mart Cuma gününe kadar tüm depremzede vatandaşlarımızın bulundukları yerlerde adres değişikliklerini yapmalarını, seçmen olarak kayıtlarını kontrol etmelerini önemsiyoruz." diye konuştu.

Bu arada grup başkanvekilleri, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'a annesi Fahriye Yıldırım'ın vefatından dolayı başsağlığı, Fahriye Yıldırım'a Allah'tan rahmet diledi.

İYİ Parti, "deprem felaketinin gölgesinde gerçekleştirilecek seçimlerin her türlü şaibeden, tartışma, belirsizlik ve kavgadan uzak, güvenlikle sonuçlanması için alınacak tedbirler" konusundaki genel görüşme önergesinin bugün ele alınmasını Genel Kurula grup önerisi olarak getirdi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini, kayıpların bulunduğunu, 100 binden fazla kişinin yaralandığını söyleyerek, "Cumhurbaşkanı, seçimi 14 Mayıs olarak ilan etti. Seçimler, 18 Haziran'da yapılsaydı belki birçok eksiklik giderilebilirdi." dedi.

Ölümler ve kayıpların seçmen kütüğünde yer alacağını savunan Sunat, afet bölgesinde oy kullanacak vatandaşlar için parmak boyası uygulaması talep etti.

"Spekülasyonlara, şaibeye açık bir durumun bulunduğunu" öne süren Sunat, "Gelin, parmak boyası için bir kanun teklifini hep birlikte oylayalım, anayasa değişikliği yapalım." dedi.

Sunat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı Meclise davet ederek, "Gelin, sorularımıza cevap verin. Genel görüşme açılsın." diye konuştu.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, seçim güvenliği için Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilan edilen OHAL'in kaldırılması gerektiğini söyledi.

Seçim standartları açısından demokratik olmayan bir seçimle karşı karşıya olduklarını iddia eden Koç, "Halkımız şunu bilsin, bütün önlemleri alacağız, bu iktidarı önümüzdeki seçimde kesinlikle göndereceğiz." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, altılı masa olarak seçim güvenliği konusunda oluşturdukları komisyonlarla çalışma yaptıklarını belirtti.

Seçmen sayısındaki değişimi, vatandaşlık kazananların sayısını kontrol ettiklerini anlatan Emre, "Sandığa giderken insanların içinde en ufak kuşku bırakmayalım. Bundan niye kaçınıyorsunuz?" ifadesini kullandı.

CHP'nin 280 bin sandık görevlisi olacağını bildiren Emre, "Hepsini bugünden aradık, nerede görev yapacaklarını, hangi gün, hangi vasıtayla oraya varacaklarını bile çalıştık, belirledik. Biz üstümüze düşeni yapacağız, tek bir oyun çalınmaması için mücadele edeceğiz. Depremzedeler başta olmak üzere seçmenlere ve ülkemizde yaşayan tüm yurttaşlara saygınız varsa bunu şeffaf şekilde TBMM eliyle yürütelim. Bu nedenle genel görüşme açılmasını destekliyoruz." diye konuştu.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, seçimleri Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yaptığını, Meclisin, seçimleri yönetmek gibi bir görevinin bulunmadığını kaydetti.

Her türlü öneri ve teklife açık olduklarını aktaran Özel, "Seçimleri, bütün siyasi partiler milletin huzurunda el birliğiyle yapıyoruz. Seçim güvenliğini, sandık güvenliğini, sizden daha fazla istiyoruz." dedi.

Bütün siyasi partilerin ilçe seçim kurulunda, sandık kurulunda temsilcisi bulunduğuna dikkati çeken Özel, "YSK'de alınan bütün kararlarda siyasi partilerin de temsilcileri bulunuyor. Alınan kararların hepsi oradaki temsilcilerin gözü önünde, şeffaf şekilde işliyor. Deprem bölgesinde mağdur olan vatandaşlarımız var, onların kayıt altına alınması için çok uğraş veriyoruz. Aynı uğraşı sizlerden de bekliyoruz. Gelin, deprem bölgesinde yaşayan, başka yere göç eden vatandaşlarımızın kolay şekilde seçmen kütüklerine kaydedilmesine, oylarını kullanmasına el birliğiyle sizler de katkıda bulunun." değerlendirmelerinde bulundu.

İçişleri Bakanlığının bu konuda kolaylaştırıcı işlemler yaptığını anlatan Özel, "AK Parti olarak tüm seçmenlerin oy vermesi yani en kutsal hakkının yerine getirilmesi için üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Burada bir kuşku imalatı içinde olmayın. Seçimler, 1950'den bu yana YSK gözetiminde yapılıyor. En iyi yaptığımız işlerden biri seçim. Deprem dolayısıyla hemen arkasında 'Seçimler ertelenemez.' diyen sizlerdiniz. Cumhurbaşkanımız bu tarihi belirttikten sonra ne oldu da şimdi 'Seçimler 18 Haziran'da olsaydı.' diyorsunuz?" sözlerini sarf etti.

Parmak boyası uygulamasının 2010'da yürürlükten kalktığını anımsatan Recep Özel, "Şu anda bunları Filipinler, Etiyopya ve Uganda uyguluyor. Türkiye, Uganda değil. Türkiye, kimlik numarasına geçtikten sonra seçim sistemimizde mükerrer seçmen, bir başka kişinin yerine oy kullanma yok. Bütün siyasi partiler, sandıklara sahip çıksın. Sonra seçimin mağlubiyetini bunlara bağlamayın. Gelin, millete yaklaşımlarınız, taahhütlerinizle yarışalım." görüşünü dile getirdi.

HDP'nin "depremin neden olduğu sağlık sorunları" ile ilgili araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerisi de müzakerelerin ardından kabul edilmedi.

Bu arada CHP'nin "balıkçıların, su ürünleri sektörünün ve paydaşlarının sorunları" konusundaki grup önerisi, müzakereler tamamlandıktan sonra geri çekildi.