2005-01-05 - 16:30
Gıda mühendisleri, diyetisyenler ve kalite yönetim ofisine bağlı danışman firma görevlilerinden oluşan ekip, Meclisteki tüm mutfak ve çay ocaklarında kontroller gerçekleştirdi.
TBMM'de gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygulamaya başlanan HACCP sistemi için bir ekip oluşturuldu. Gıda mühendisleri, diyetisyenler ve kalite yönetim ofisine bağlı danışman firma görevlilerinden oluşan ekip, Meclisteki tüm mutfak ve çay ocaklarında kontroller gerçekleştirdi.
TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından, Meclis'te gıda güvenliği alanında uygulanmaya başlanan HACCP sistemi ile ilgili yapılan açıklamada, HACCP sistemi ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Kısa adı "HACCP" olan "Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi" gıda alanında insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların belirlenerek ortadan kaldırılması için geliştirilmiş uluslararası bir gıda güvenliği standardıdır.
Dünya gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan sistem, son yıllarda toplu beslenme yapan kurumlar içinde geliştirilmiştir.
Toplam kalite yönetiminin bir parçası olan HACCP, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş güvenilir bir sistemdir."
Açıklamada, daha sonra HACCP sistemi kapsamında TBMM'de yapılan çalışmalara değinilerek, şu bilgilere yer veriliyor:
"TBMM mutfak, lokanta ve depolarında gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan HACCP sistemi için öncelikle bir ekip oluşturuldu.
Gıda mühendisleri, diyetisyenler ve kalite yönetim ofisine bağlı danışman firma görevlilerinden oluşan ekip, Meclisin tüm mutfak ve çay ocaklarında kontroller yaptı.
Bu kontroller sırasında hijyen kurallarına uymadığı tespit edilen eksiklikleri gidermek amacıyla, TBMM Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinesinde yapılan çalışmalar şu şekildedir:
1-) ISO 9001 ve HACCP çalışmaları organizasyonu yapıldı.
2-) Kalite Yönetim Temsilcileri atandı.
3-) Her mutfak için hijyen sorumlusu atandı.
4-) Çay ocakları ve mutfak personeline hijyen ve ISO 9001 eğitimi verildi.
5-) Türk Standartları Enstitüsü'nden gerekli belgeler alındı.
6-) İçme ve kullanma sularının kimyasal ve bakteriyolojik analizleri yaptırıldı.
7-) Her mutfaktan alınan yemek, salata, pilav ve sütlü tatlılar üzerinde beşli analiz yapıldı.
8-) Sarılılık aşısı yapılan mutfak ve çay ocağı personelinin sağlık kontrolleri 3 ayda bir portör ve 6 ayda bir akciğer grafisi olmak üzere düzenli olarak yaptırılıyor.
9-) Çay ocakları ve mutfaklara pedallı çöp kovaları alındı.
10-) Mutfaklarda kullanılan tüm tahta ekipmanların yerine daha hijyenik olan polietilene geçildi.
11-) Tüm mutfak girişlerinde galoş, kep ve ziyaretçi önlüğü bulundurulmaya başlanarak içeri girişler personel harici yasaklandı.
12-) Hijyen kurallarının gereği olarak üretimde bulunan yada servis yapan personelin saç, sakal ve bıyıklarını kesmeleri önerildi ya da koruyucu maske takmaları sağlandı.
13-) Çay ocaklarından tablo, saksı, akvaryum gibi mikroorganizma barındıran materyaller kaldırıldı."
HACCP kapsamında bundan sonra yapılacak çalışmalar ise şöyle sıralanıyor:
"1-) Su deposu temizlenerek dezenfekte edilecek.
2-) Mutfak personeli ile mutfak araç ve gereçlerinden kültür alınarak tahlilleri yapılacak.
3-) Mutfaktaki bakır kapların çeliğe dönüştürülmesi için ihale yapılacak.
4-) Haşere ile mücadele için sinek öldürücü sistem kurulacak."
TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından, Meclis'te gıda güvenliği alanında uygulanmaya başlanan HACCP sistemi ile ilgili yapılan açıklamada, HACCP sistemi ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Kısa adı "HACCP" olan "Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi" gıda alanında insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların belirlenerek ortadan kaldırılması için geliştirilmiş uluslararası bir gıda güvenliği standardıdır.
Dünya gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan sistem, son yıllarda toplu beslenme yapan kurumlar içinde geliştirilmiştir.
Toplam kalite yönetiminin bir parçası olan HACCP, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş güvenilir bir sistemdir."
Açıklamada, daha sonra HACCP sistemi kapsamında TBMM'de yapılan çalışmalara değinilerek, şu bilgilere yer veriliyor:
"TBMM mutfak, lokanta ve depolarında gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan HACCP sistemi için öncelikle bir ekip oluşturuldu.
Gıda mühendisleri, diyetisyenler ve kalite yönetim ofisine bağlı danışman firma görevlilerinden oluşan ekip, Meclisin tüm mutfak ve çay ocaklarında kontroller yaptı.
Bu kontroller sırasında hijyen kurallarına uymadığı tespit edilen eksiklikleri gidermek amacıyla, TBMM Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinesinde yapılan çalışmalar şu şekildedir:
1-) ISO 9001 ve HACCP çalışmaları organizasyonu yapıldı.
2-) Kalite Yönetim Temsilcileri atandı.
3-) Her mutfak için hijyen sorumlusu atandı.
4-) Çay ocakları ve mutfak personeline hijyen ve ISO 9001 eğitimi verildi.
5-) Türk Standartları Enstitüsü'nden gerekli belgeler alındı.
6-) İçme ve kullanma sularının kimyasal ve bakteriyolojik analizleri yaptırıldı.
7-) Her mutfaktan alınan yemek, salata, pilav ve sütlü tatlılar üzerinde beşli analiz yapıldı.
8-) Sarılılık aşısı yapılan mutfak ve çay ocağı personelinin sağlık kontrolleri 3 ayda bir portör ve 6 ayda bir akciğer grafisi olmak üzere düzenli olarak yaptırılıyor.
9-) Çay ocakları ve mutfaklara pedallı çöp kovaları alındı.
10-) Mutfaklarda kullanılan tüm tahta ekipmanların yerine daha hijyenik olan polietilene geçildi.
11-) Tüm mutfak girişlerinde galoş, kep ve ziyaretçi önlüğü bulundurulmaya başlanarak içeri girişler personel harici yasaklandı.
12-) Hijyen kurallarının gereği olarak üretimde bulunan yada servis yapan personelin saç, sakal ve bıyıklarını kesmeleri önerildi ya da koruyucu maske takmaları sağlandı.
13-) Çay ocaklarından tablo, saksı, akvaryum gibi mikroorganizma barındıran materyaller kaldırıldı."
HACCP kapsamında bundan sonra yapılacak çalışmalar ise şöyle sıralanıyor:
"1-) Su deposu temizlenerek dezenfekte edilecek.
2-) Mutfak personeli ile mutfak araç ve gereçlerinden kültür alınarak tahlilleri yapılacak.
3-) Mutfaktaki bakır kapların çeliğe dönüştürülmesi için ihale yapılacak.
4-) Haşere ile mücadele için sinek öldürücü sistem kurulacak."
