2005-03-17 - 10:45
TBMM BAŞKANI ARINÇ'IN POLONYA ZİYARETİ SÜRÜYOR
Arınç, Polonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine olan desteğinin süreceğinden emin olduğunu söyledi. Arınç Polonya Başbakan'ın kendisine, AB üyesi ülkeler içinde en koyu Katolik olan Polonya'nın bu desteğinin, pek anlaşılmadığını söylediği aktardı.
Polonya Meclis Başkanı Wlodzimierz Cimoscewicz'in resmi davetlisi olarak bu ülkede bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç, önce Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu; ardından Başbakan Marek Belka ile görüştü. Arınç Polonya Başbakan'ın kendisine, AB üyesi ülkeler içinde en koyu Katolik olan Polonya'nın bu desteğinin, pek anlaşılmadığını söylediği aktardı.

Arınç ve beraberindekiler, Polonya gezisinin üçüncü gününde, ilk olarak, savaşta ölen askerlerin anısına yapılan Meçhul Asker Anıtı'nı ziyaret etti. Anıta çelenk koyan TBMM Başkanı Arınç, daha sonra Eski Şehir'i ve Varşova Tarih Müzesi'ni gezdi. Arınç, burada, 2. Dünya Savaşı'nda Varşova'nın Nazi işgal kuvvetleri tarafından yıkılmasını konu alan belgesel filmi izledi. Müzeden Kraliyet Sarayı'na geçen Arınç, ardından, Polonya'da bulunan bazı Türk işadamları ve beraberindekilerle öğle yemeği yedi.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞME
TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha sonra Polonya Başbakanı Marek Belka ile görüştü. Arınç, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, Polonya Başbakanı ile iki ülke arasındaki ekonomik, ticari, mali, turizm ve kültür alanlarında ilişkilerin güçlendirilmesi üzerinde durduklarını söyledi. Arınç, Türkiye ile Polonya arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara yaklaştığını, Türk işadamlarının Polonya'da büyük ihaleler almaya başladıklarını belirtti. Arınç, turist sayısında da önemli artış olduğunu vurgulayarak, ''Kendisi de bu gelişmelerden büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi'' dedi.
Polonya Başbakanı'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiğini bildiren Arınç, şunları kaydetti:

''Hatta sayın Başbakan, AB üyesi ülkeler içinde en koyu Katolik olan Polonya'nın bu desteğinin, pek anlaşılmadığını söyledi. Ama Başbakan, kendilerinin Türkiye'nin AB'ye zenginlik katacağını, mutlaka bulunması gereken bir ülke olarak gördüklerini ifade ettiler.''
TBMM Başkanı Arınç, Polonya Başbakanı Marek Belka'nın, Türk ve Polonyalı müteahhitlerin başka ülkelerde ortak iş yapabileceklerini söylediğini ve buna örnek olarak da Irak'ı gösterdiğini ifade etti. Arınç, ''Biz de Irak'ın yeniden imar ve inşasında böyle bir hizmetin gerektiği üzerinde durduk'' diye konuştu.

Görüşmede, Filistin-İsrail uyuşmazlığının sona erdirilmesi konusunda Türkiye'nin katkısı olabileceğinden de söz edildiğini belirten Arınç, ''Biz de barış sürecini desteklediğimizi söyledik'' dedi.

Polonya Başbakanı Belka'nın, birkaç kez geldiği Türkiye'yi çok sevdiğini ifade ettiğini söyleyen TBMM Başkanı Arınç, görüşmede Polonya Başbakanı'nın, özellikle AB sürecinde Türkiye'ye her konuda destek vereceğini bir kez daha yinelediğini kaydetti.

Arınç, daha sonra, Polonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jerzy Jaskiernia ile biraraya geldi.

POLONYA'NIN DESTEĞİ
TBMM Başkanı Arınç, dün akşam da, Polonya Meclis Başkanı Wlodzımierz Cimoszewicz tarafından onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada Polonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine olan desteğinin süreceğinden emin olduğunu söyledi.

Polonya'nın, Türk halkının gönlünde yüzyıllardır daima saygın bir devlet, güvenilir bir dost, büyük bir ulus olarak yer aldığını belirten Arınç, "Türk halkının temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, sizin şahsınızda Polonya halkına en içten duygularımızı yinelemek isterim" dedi. Polonya'nın, NATO ve Avrupa Birliği üyelikleriyle, Avrupa kıtasının güvenlik ve refahında hak ettiği saygın konumunu daha da güçlendirdiğine işaret eden Arınç, şöyle konuştu:

"Polonya'nın AB üyeliği sürecinde sizin doğrudan sağladığınız önemli kişisel katkılarınızın övgüye değer olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Devletlerarası ilişkilerde barışın, siyasal yaşamda demokrasinin ve ekonomik faaliyetlerde serbest piyasa düzeninin hakim olduğu, uluslararası terör ve örgütlü suç gibi küresel tehditlerden arınmış bir yeni dünya düzeni, günümüzde insanlığın her zamankinden daha çok özlediği ortak ideal olmuştur.

Bu doğrultuda, Avrupa kurumlarının kat ettiği mesafe övgüye değerdir. Türkiye, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ün gösterdiği gibi çağdaş uygarlığın ortak değerler etrafında kenetlenmiş bir Avrupa'nın parçası olmak idealini paylaşmakta, bu yönde kararlılıkla büyük çaba harcamaktadır. Polonya'nın, 17 Aralık 2004 tarihinde Brüksel'de yapılan AB Zirvesi'nde AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlaması kararına verdiği desteğe müteşekkiriz. Bu desteğin bundan sonraki aşamalarda da süreceğinden eminiz."