2013-05-21 - 12:53
BELÇİKA HEYETİ TBMM'DE...
TBMM ve Avrupa Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında ülkemizi ziyaret eden Belçika parlamento heyeti TBMM'de temaslarda bulundu.
TBMM ve Avrupa Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında ülkemizi ziyaret eden Belçika parlamento heyeti TBMM'de temaslarda bulundu.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Belçika heyetini kabul etti. Belçika ile Türkiye'nin çok eski dostluğu olduğunu kaydeden Sağlam, Belçika'nın NATO'da müttefikimiz olduğunu, Birleşmiş Milletler'de iki ülkenin karşılıklı birbirine destek olduğunu ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için Belçika'nın desteğinin artmasının arzu edildiğini söyledi.

Özellikle son zamanlarda Türkiye'nin parlamenter diplomasiye daha çok önem verdiğini kaydeden Sağlam, 130'a yakın ülke ile dostluk grupları olduğunu ifade etti. Belçika parlamentosu ile daha önce de karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştiğini hatırlatan Sağlam, bu görüş alışverişleri ve ziyaretlerden duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Belçika ile ekonomik ilişkilerimizin yaklaşık 7 milyar dolar olduğunu belirten Sağlam, "iki ülkenin potansiyelini dikkate aldığımız zaman bu daha da ileri götürülebilecek bir rakam. Bunun için de karşılıklı çabalarımızı gerek parlamento düzeyinde gerekse hükümetler düzeyinde sürdürmemiz gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Belçika'da 220 bine yakın Türk'ün yaşadığını belirten Sağlam, onların iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesinde çok önemli rol oynayabileceklerini söyledi.

Belçika'da Türkiye'deki basın özgürlüğü ile ilgili konularda bazı tasarıların gündemde olduğunu, Türkiye'de de üçüncü ve dördüncü yargı paketleriyle basın özgürlüğü konusunun halledildiğini ifade eden Sağlam, "Belçika parlamentosunda o tasarı geçmezse daha memnun oluruz. Çünkü onlar üçüncü ve dördüncü pakette zaten halledilmiş durumda" dedi.

Belçika heyet başkanı Herman de Croo ise dün ve bugün TBMM'de hem iktidar partisi hem de muhalefet partilerinden bir çok kişi ile görüştüklerini kaydederek Türkiye'de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'deki kürtlerin durumu da dahil olmak üzere birçok konuyu uzun yıllardan beri yakından takip ettiklerini kaydeden heyet başkanı, Türkiye'nin kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, görüşmenin ardından heyete kahve fincanı hediye etti.

Belçika heyetini daha sonra TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır kabul etti.

Volkan Bozkır, Belçika heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Türkiye ve Belçika'nın NATO müttefiki olarak dost ve ortak çıkarları olan iki ülke olduğunu söyledi. Türkiye ile Belçika arasındaki ticaret hacmine de değinen Bozkır, her yıl Belçika'dan 600 bin turistin ülkemizi ziyaret ettiğini kaydetti.

Türkiye AB ilişkilerinin, Türkiye Belçika ikili iliskilerinin ve bölgemizde cereyan etmekte olan olayların ele alındığı görüşmede Belçika heyet başkanı Herman de Croo Türkiye'de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Konuk heyet daha sonra TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Haluk Özdalga ile Komisyon Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

F. Banu Doğan