2015-04-03 - 14:00
TBMM GENEL KURULU...
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu Başkanlığı'nda toplandı.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu Başkanlığı'nda toplandı.

Mumcu, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

Seçim bölgesi olan Karabük'ün kuruluş yıldönümü üzerine söz alan AK Parti'li Osman Kahveci, ülkenin en önemli ağır sanayi merkezi olan Karabük'ün hızlı bir göçle şehirleştiğini ifade etti. Kahveci, şehirleşme ve sanayileşmenin birlikte kurulduğu nadir kentlerden olan Karabük'ün, demir çelik üretiminin de merkezi haline geldiğini kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Alparslan Türkeş'in 18. ölüm yıl dönümü dolayısıyla söz aldı.

Türkeş'in devlet anlayışının temelinde, toplumun tamamını milletin temsil ettiği olduğunu, onun bu anlayışa "milli demokrasi" dediğini belirten Vural, "Milli bütünleşme ve milli demokrasi ülküsünü savunmuştur. Alpaslan Türkeş, Türk milletinin kader çizgisini daima demokratik sistemde görmüştür. Demokrasi dışına çıkan her türlü eylem, talep ve düzenlemenin, milletin hürriyetine kasıt olduğuna işaret eder. Bunun için, ona göre en kötü demokrasi, en iyi darbe ve diktatörlükten daha iyidir" diye konuştu.

Elektrik kesintilerine ilişkin söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın elektrik kesintilerine ilişkin, "Teşhisi koyduk, gerekçeyi araştırıyoruz" gibi "garip" bir açıklama yaptığını ileri sürdü. Yıldız'ın görevinden istifa etmesi gerektiğini savunan Yıldız, "Bu kadar başarısızlık olmaz. Enerjide üretim eksikliği yok, yönetim ve irade eksikliği var" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün Sayıştay'da boş bulunan 7 üyelik için seçim yapılacak, bazı uluslararası anlaşmalarla İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı yasalaşacak.

AK Parti, Sayıştay'da boş bulunan 7 üyelik için bugün seçim yapılması ve 10 uluslararası anlaşmanın gündemin ön sırasına alınmasını grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, Sayıştay seçimi ve uluslararası anlaşmalardan sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerini bugün tamamlayacaklarını söyledi. Tasarı üzerinde iktidar ve muhalefetin ciddi ve yoğun emek harcadığını ifade eden Kubat, muhalefete teşekkür etti. Kubat, "Bugün inşallah bunu kanunlaştırdıktan sonra çalışmaların akıbetini ilerleyen saatlerde göreceğiz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu üzerindeki çalışmalarda emekçilerin en sağlıklı ortamda, dünya standartları çerçevesinde çalışma koşullarına kavuşması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti.

"Türkiye artık maden kazalarında hayatını kaybedenlerle anılmasın" diyen Gök, çalışma hayatıyla ilgili birinci sınıf düzenlemeler neyse onun yapılması gerektiğini dile getirdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör eylemine de değinen Gök, "Teröristlerin avukat cübbesini kolunda tutarak adliyeye girmesinden yola çıkarak, tüm Türkiye'de avukatlara ölçüsüz hiçbir kalıba sığmayacak uygulama yapılıyor. Terörist, avukat kıyafeti, yargıç kıyafeti, polis kıyafeti giyebilir. Buradan yola çıkarak, bütün avukatları nasıl suçlu ilan edebiliriz?" diye konuştu.

Avukatlara yönelik uygulamayı kabul etmenin mümkün olmadığını ifade eden Gök, "İstihbarat güçleri ne işe yarar? Kılığını değiştirmiş teröristi istihbarat ayırt edecek. Çözüm siyasallaşmamış istihbarat teşkilatıdır. Valiler, kaymakamlar, güvenlik birimleri siyasallaşmasa bu sorunlar çözülür" dedi.

İstanbul Üniversitesi'ndeki rektörlük seçiminde Raşit Tükel'in en çok oyu almasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci olan Mahmut Ak'ı seçtiğini anımsatan Gök, "Milli iradeye saygıysa, işte size irade. Milli irade sizler için geçerli olacak, başkası aldığında olmayacak öyle mi? AKP'nin samimiyetsizliğini görüyoruz" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "parlamenter sistemin bekleme odasına alındığı" yönündeki açıklamalarının Meclis'in çalışmalarını değersizleştirdiğini savundu.

Bunun sakıncalı algı yarattığını ifade eden Baluken, "Rafta bekletilen sistemin Meclisi olarak çalışıyoruz" dedi.

Avukatların adliye kapısında polis tarafından darp edildiğini dile getiren Baluken, özgürlük alanının kısıtlandığını savundu.

CHP'nin, Vakıflar Bankası emeklilerinin, bankanın sandığının SGK'ya devredilmesi ve yüksek prim ödemelerine rağmen SSK emeklileriyle aynı maaşı almalarının mağduriyete neden olduğu gerekçesiyle, bu konuda verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi de kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sayıştay'a 7 üye seçildi.

Genel Kurul'da yapılan gizli oylamada; Sayıştay Meslek Mensupları kontenjan grubundan İsmail Aktaş, Abdullah Doğru, Ali Özek, Ahmet Gümüş, Osman Kaya ile Maliye Bakanlığı Meslek Mensupları diğer adaylar kontenjan grubundan Sema Küçük ve Mehmet Akif Umay, Sayıştay üyeliğine seçildi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, seçim işleminin ardından birleşime ara verdi.

Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından faydalananlara işverence ödenen tutarlar gider kabul edilecek.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, tasarıya yeni bir madde eklendi.

Buna göre safi kazancın tespit edilmesi için Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından faydalananlara, programı yürüten işverenlerce fiilen ödenen tutarlar, aylık olarak asgari ücretin brüt tutarının yarısından fazla olmamak kaydıyla gider kabul edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda hizmet alımlarının devam edeceğini ancak hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağının düzenlendiğini belirterek, "Taşeron uygulaması disipline olmuş durumdadır. Bu konudaki sıkıntılar bize göre ortadan kalktı. Eksik olan, Bakanlar Kurulu kararı. Hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağına ilişkin karar verildiğinde bu konudaki serzenişler son bulacak" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı"nın birinci bölümündeki maddeler kabul edildi.

Tasarının ikinci bölümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Özgür Özel, madencilik sektöründe işçi güvenliğinin sağlanması için daha önce sundukları önerilerin dikkate alınmadığını söyledi.

Konuyla ilgili araştırma komisyonu oluşturulduğunu ancak komisyonun hazırladığı raporun da dikkate alınmadığını belirten Özel, "Raporun sayfası bile açılmadı. Kanun hazırlanırken bu rapordan yararlanılmadı. Artık bu konuda sağduyulu davranılması gerekiyor" dedi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Türkiye'de hemen her sektörde yoğun şekilde iş cinayetleri yaşandığını ifade etti.

Tasarıyla işverenlere cezasızlık imkanı getirildiğini ileri süren Dora, bunun iş kazalarını artırabileceğini söyledi. Dora, işçi sağlığı ve güvenliğinin ancak demokratik sendikal örgütlenmelerin önü açılarak gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, hükümetin politikalarını eleştirdi. Bal, AK Parti iktidarları döneminde, basının, tarihinde görülmemiş şekilde baskı altına alındığını, toplumda kutuplaşma yaratıldığını, gerginliğin artırıldığını, cinayetlerin, uyuşturucu madde kullanımının arttığını, işsizlik rakamlarının yükseldiğini, terör örgütünün faaliyetlerini artırdığını savundu.

Faruk Bal, Türkiye'de 8 milyon insanın açlık sınırı altında, 46 milyon insanın yoksulluk sınırı altında yaşadığını, bununla beraber belli bir zengin nüfus peydah olduğunu söyledi. Bal, 2002 yılında 4 olan dolar milyarderi sayısının şimdi 37'ye çıktığını belirtti.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda hizmet alımlarının devam edeceğini ancak hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağının düzenlendiğini ifade etti.

Çelik, "Taşeron uygulaması disipline olmuş durumdadır. Bu konudaki sıkıntılar bize göre ortadan kalktı. Eksik olan, Bakanlar Kurulu kararı. Hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağına ilişkin karar verildiğinde bu konudaki serzenişler son bulacak" dedi.

Bakan Çelik, Türkiye Taşkömürü Kurumu ya da bu alandaki özel sektör işletmelerinde taşeron uygulamasının kesinlikle olmayacağını söyledi.

Yeraltı çalışmalarının tehlikeli bir alan olduğuna işaret eden Çelik, "Öteden beri ifade ediyorum; bu alandaki yapısal sorunlar çözülmeli. Yeni Maden Kanunu buna imkan sağlıyor. Bu kapsamda teknolojiyi iyi kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.

Ceylanpınar'da Hazineye ait taşınmazlar üzerindeki ev, iş yeri ve diğer yapıların mülkiyet hakkı, hak sahiplerine devredilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı üzerinde AK Parti ve CHP, Ceylanpınarlıların tapu sorununu çözüme kavuşturacak önerge verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik önergeye katıldığını belirterek, "Kurulduğundan beri tapusu olmayan Ceylanpınar'ın kaderi değişiyor ve Ceylanpınarlılar tapularına kavuşacaklar. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, geçtiğimiz günlerde kabul edilen "torba kanun"da kömür havzası üzerinde taşınmazı bulunan Zonguldaklıların sorununun CHP'nin önergesiyle çözüldüğünü, Ceylanpınar için de aynı adımın atılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ceylanpınar'da vatandaşların kullandığı taşınmazların tapusunun belli bir bedelle verileceğini anlatan Hamzaçebi, "Vatandaşın ödeyemeyeceği bir rakam ortaya çıkarsa sorun olur" diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök de önemli bir sorunun çözüldüğünü ifade ederek, "Artık, 'Göçerler sorununu çözeceğim' diyecek birilerinin siyasette suistimal alanları ortadan kalktı bu akşam" dedi.

Siyasi parti gruplarına teşekkür eden Gök, "Bu andan itibaren hepinizi Ceylanpınarlı, fahri hemşehrim olarak görüyorum" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, önergeleri olumlu değerlendirdiklerini belirterek, taşınmazların devrinde belediyenin aracı olmaktan çıkarılmasını doğru bulduklarını ifade etti.

Tekrar söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, sorunun çözümü için 4 yıldır tüm yerel dinamiklerle mücadele ettiklerini söyledi.

Sorunun yerel yönetim boyutuyla değil, kadastro boyutuyla giderilmesinde sakınca görmediklerini dile getiren Çelik, konuya siyaseten bakmadıklarını vurguladı.

Düzenlemenin iktidar ve muhalefetin ortak çabasıyla olgunlaştırıldığını anlatan Çelik, "Ben 30 yıldır siyasetteyim. İlle de bir şey söylemek gerekiyorsa 100 yıldır çözülemeyen sorunlar, 13 yılda AK Parti iktidarı tarafından çözülüyor. Bu hakkı da teslim edelim. Aksi takdirde 'kimler geldi, kimler geçti' diye sorulur" ifadesini kullandı.

Ceylanpınar'ın belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan ve tapuda Hazine adına tescilli olan taşınmazlar ile tescil harici bırakılan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler önce Hazine adına tescil edilecek. Taşınmazı kullananlar satın almak için başvuran ve ilçe mal müdürlüğünce belirlenen satış bedelini dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak.

Taşınmazlardan imar planında kamu hizmetlerine ayrılanlarla fiilen kamu hizmetlerinde kullanılanlar hariç hak sahiplerine satışında sakınca bulunmayanlar, kadastro işlemlerinin kesinleşmesinden itibaren iki yıl içinde başvurulması halinde hak sahiplerine harca esas değeri üzerinden satılacak.

Bu taşınmazlardan müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayanlar paylı olarak, üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazlar ise kat irtifakı/mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmaması halinde ise paylı olarak hak sahiplerine satılacak. Satıştan dolayı hak sahiplerinden kadastro harcı dışında bedel alınmayacak.

Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde 47 madde daha kabul edildi. Tasarıya 6 yeni madde ihdas edilirken, 6 madde de metinden çıkarıldı.

Tasarıya ihdas edilen yeni maddeyle genç işsizler için istihdam teşviği getiriliyor. 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İş Kurumu tarafından 31 Aralık 2016'ya kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların, programı bitirmelerini müteakip üç ay içinde meslek alanında işe alınması ve işe alındıkları iş yerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmeleri kaydıyla; imalat sektöründe işe alınmaları halinde 42, diğer sektörlerde işe alınmaları halinde ise 30 ay süreyle asgari ücret üzerinden sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10'a düşürülecek. Uygulama bu yılın Temmuz ayından itibaren başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 80. maddesindeki "Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89. madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir" hükmü yürürlükten kaldırılacak.

Yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait malların TMSF tarafından el koyma ya da takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle söz konusu şirketlerde çalışmış olan işçilerin hak ettikleri kıdem tazminatları ve diğer ücret alacakları ödemesinde kullanılacak. Ödemeler, TMSF tarafından söz konusu çalışanların hesaplarına yatırılacak.

Soma'da yaşanan maden kazası sonrasında kapatılan işletmelerde çalışmış olan işçiler de kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma izin ve benzeri ücretlerini bu kapsamda alabilecek.

Ceylanpınar'da Hazine arazisinde taşınmazı bulunan ve kullanan hak sahiplerine mülkiyet hakkı devredilecek.

Tasarının 57. maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Mumcu, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.