2007-01-15 - 10:19
TBMM BAŞKANI ARINÇ: "SUDAN ULUSAL MECLİSİ BAŞKANI EL TAHİRİ İLE BİR MUTABAKAT MUHTIRASI İMZALAMAYI ÖNGÖRMEKTEYİZ"
TBMM Başkanı Arınç, Sudan'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, Sudan'a ziyaretinin TBMM Başkanı seviyesinde yapılmış ilk ziyaret olması bakımından ziyarete ayrı bir anlam ve önem kattığını kaydetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, Sudan'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Sudan ziyaretim sırasında Sudan Ulusal Meclisi Başkanı El Tahir ve heyetiyle yapacağımız görüşmede, Sudan'la mevcut yakın ikili ilişkilerimiz ve karşılıklı işbirliğimizin daha da geliştirilmesinde parlamentolarımızın üzerine düşen görevleri ele almayı ve bu bağlamda atılacak adımları içeren bir Mutabakat Muhtırası'nı imzalamayı öngörmekteyiz" dedi.

Sudan'a ziyaretinin TBMM Başkanı seviyesinde yapılmış ilk ziyaret olması bakımından ziyarete ayrı bir anlam ve önem kattığını belirten Arınç, Sudan'la Türkiye arasında köklü bir ortak tarih ve kültürel değerlere dayanan güçlü bağlar bulunduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, açıklamasında şunları söyledi:

"Sudan'la ilişkilerimiz 2006 yılı içerisinde gerçekleştirilen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin de sağladığı ivmeyle son dönemde her alanda süratle gelişmektedir. Siyasi alanda hiçbir sorunumuzun bulunmadığı Sudan'la aramızda, başta güvenlik, ekonomi, sağlık, tarım ve eğitim olmak üzere birçok alanda somut, verimli ve köklü ilişkiler mevcuttur.

Sudan ziyaretim sırasında Sudan Ulusal Meclisi Başkanı El Tahir ve heyetiyle yapacağımız görüşmede, Sudan'la mevcut yakın ikili ilişkilerimiz ve karşılıklı işbirliğimizin daha da geliştirilmesinde parlamentolarımızın üzerine düşen görevleri ele almayı ve bu bağlamda atılacak adımları içeren bir Mutabakat Muhtırası'nı imzalamayı öngörmekteyiz.

Ziyaretim vesilesiyle Sudan Cumhurbaşkanı Omer Hassan Ahmed El Beşir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha, Eyaletler Meclisi Başkanı Ahmed İbrahim El Tahir, Sudan Dışişleri Bakanı Lam Akol Ajawin ve diğer üst düzey yetkililerle de görüşmelerde bulunacağım."

Arınç, ziyareti sırasında Sudan'da yaşayan Türk vatandaşlarla ve işadamlarıyla da bir araya geleceğini ve 19 uncu Yüzyılda Sudan'da Valilik görevini yürütmüş Ahmet Ebu Vidan Paşa ile Musa Hamdi Paşa isimli Osmanlı devlet adamlarının, restorasyonu bir Türk firması tarafından gerçekleştirilen türbelerinin açılışını yapacağını belirtti. Ayrıca Sudan-Türk Okulu'nun açılışını da yapacağını ifade eden Arınç, bunun yanı sıra Sudan'da altyapı yatırımları alanında faaliyette bulunan Türk Şirketlerinin projelerini yerinde görme fırsatı bulacağını kaydetti.

Arınç açıklamasının sonunda, ziyaretinin Türkiye ile Sudan arasındaki dostluk bağlarını güçlendireceğine, iki ülke ilişkilerine ve işbirliğine yeni boyutlar kazandıracağına inandığını söyledi.

TBMM Başkanı Arınç'a, AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, AK Parti Osmaniye Milletvekili Şükrü Ünal, CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, ANAP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu ve DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ile TBMM görevlilerinden oluşan bir heyet eşlik ediyor.