2012-03-15 - 14:30
TBMM GENEL KURULU...
TBMM Genel Kurulu'nda, ''Afet Riski Altındaki Alanların DÖnüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı''nın 9 maddesi daha kabul edildi.TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, çalışma süresinin tamamlanması üzerine 20 Mart Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
TBMM Genel Kurulu'nda, gündemdışı söz alan AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Zaferi'nin, vatanseverlik, fedakarlık gibi yüksek faziletlerin kahramanca sergilendiği bir destan olduğunu anlattı.

Kaşdemir, ''Eğer bu necip millet 'Çanakkale geçilmez' diye haykırmasaydı ve bunun gereğini yerine getirmeseydi sadece bu toprakların değil dünyanın kaderi değişecekti'' dedi.

Çanakkale Zaferi'nin ''eşsiz bir destan'' olduğunu belirten Kaşdemir, bu şanlı zaferin, bir milletin küllerinden yeniden doğuşuna vesile olduğunu söyledi.

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da gündemdışı söz alarak, aziz şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını bildirdi.

Soydan, ''Atalarımızın bize emanet olan yurt topraklarını sonsuza değin koruyacak, laik ve demokratik Cumhuriyeti yeni eserlerle daha da ileriye taşıyacağız. Bir davaya inananlara top, tüfek sökmez. 1915'in mermileri, bugünün iftirası olsa; dünün topu tüfeği, bugünün tehditleri, dinlemeleri olsa; dünün hileleri bugünün hukuk tanımazlığı olsa; yine de sökmez'' diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı da söz alarak, ''Çanakkale Zaferi'ne giden yolda kurulan kardeşliğin geleceğimize ışık tutmasını diliyoruz'' dedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın serbest bırakılmasının diğer tutuklu gazeteciler için de emsal oluşturmasını diledi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van depremiyle ilgili gündemdışı konuşma yaptı.

Hükümet adına konuşmaya yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van depreminin hemen ardından Hükümetin Van'da olduğunu hatırlattı.

''Bugün Van'da devletin kontrolünde çadırda kalan tek bir kişi yoktur'' diyen Bayraktar, Van'da evlerinde oturamayan tüm insanların konteynerlerde kaldığını söyledi.

''Van'da anket yapsanız memnuniyeti görürsünüz'' ifadesini kullanan Bayraktar, Van'da 16 bin konutun ihalesini yaptıklarını, 30 bin konteyner getirdiklerini söyledi.

Van'da yapılan konutların maliyetinin düşük olduğunu belirten Bayraktar, ''Biz Van'a kesinlikle kafamızı karıştıracak bir şeyin içine giremeyiz'' dedi.

''Vanlıları önümüzdeki kış açıkta bırakmayacağız, evlerine yerleştireceğiz'' diyen Bayraktar, Van'ı mutlaka büyükşehir yapacaklarını ve böylece gelirlerinin artacağını dile getirdi.

Bayraktar'ın ''Van'daki konut ihalelerinde Doğulu müteahhitlere öncelik verdiklerini'' söylemesine, MHP Grup Bakanvekili Oktay Vural ''ayrımcılık yapıldığı'' gerekçesiyle tepki gösterdi.

Bayraktar, ''Ayrım yapmadığımızı ifade etmek için böyle bir söz kullandım. O yöreyi iyi bilen müteahhitleri çağırmada öncelik tanıdık. Türkiye'nin her tarafından müteahhit orada var. Biz orada az az iş verdik çabuk bitsin diye ama o bölgenin insanlarına öncelik tanıdık. Orada Türkiye'nin her yerinden müteahhit var. Kamu İhale Kanununa göre hareket ettik'' dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Türkiye'de son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğinde geriye gidişin söz konusu olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP tarafından verilen, ''İşçi Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Yaşanan Sorunların Araştırılması'' hakkında önergenin bugün gündeme alınması istemini içeren grup önerisi de görüşüldü.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, ''son yıllarda, kitlesel ölüm olarak nitelendirilebilecek, onlarca işçinin birden hayatını kaybettiği olaylar yaşandığını'' öne sürdü.

''(Özelleştirme) adı altında tüm kaynakların hızlı bir şekilde devredilmesi ve yüksek kar hırsı insan yaşamının önüne geçti'' ifadesini kullanan Çetin, ''İşçiler öldükten sonra da sigorta kaydının yapılabilmiş olması düşündürücü bir tablo'' diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, İstanbul Esenyurt'taki kazada hayatını yitiren iki işçinin sigorta işlemleri üzerinden hükümete vuruş yapmanın ahlaki bir durum olmadığını söyledi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren konuların siyaset üstü algılanmasının daha faydalı olacağını ifade eden Kaçar, ''Bu konuyla ilgili kurumların müfettişlerinin görevlendirildiğini ve yanlışı olanlardan mutlaka hesap sorulacağını ifade etmek istiyorum'' dedi.

Türkiye'de son 5 yılda ölümlü iş kazalarında yüzde 28 düzeyinde azalma olduğuna dikkati çeken Kaçar, ''İddia edildiği gibi ülkede son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bir geriye gidiş söz konusu olmadığını'' ifade etti.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise ''Aslında iş güvenliği konusunda mevcut mevzuat çok ileri bir düzenleme içeriyor ama niyeti şuradan okuyabiliriz; biraz önceki AK Parti'li hatip kazalarda gerilemeden bahsetti. Halen AB birincisisin, iş cinayetlerinde, dünyada üçüncüsü. Bu konjonktürel bir gerileme'' diye konuştu.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra, Genel Kurulda, ''temel yasa'' olarak ele alınan, ''Afet Riski Altındaki Alanların DÖnüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı''nın 4. maddesinin görüşülmesine başlandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, ''Afet Riski Altındaki Alanların DÖnüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı''nın 9 maddesi daha kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarının 8. maddesi üzerinde verilen önergenin kabul edilmesiyle, TRT ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az 90 dakika afet, afet risklerinin azaltılması ve kentsel dönüşüm konularında uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapmak zorunda olacak.

Bu yayınlar, 30 dakikası 17.00-22.00 saatleri arasında olmak üzere 08.00-22.00 saatleri arasında yapılacak.

Yayınların kopyaları düzenli olarak RTÜK'e gönderilecek ve bu yayınlar için herhangi bir bedel ödenmeyecek.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, çalışma süresinin tamamlanması üzerine 20 Mart Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.



(15:33)