2010-02-02 - 08:30
TBMM İLE OECD/SIGMA ARASINDA AKRAN DEĞERLENDİRMESİ PROJESİ ÇALIŞMALARI...
TBMM'nin idari kapasitesinin güçlendirilmesi konusunda TBMM ile OECD/SIGMA arasında Akran Değerlendirmesi Projesi çalışmaları kapsamında 3. Değerlendirme Toplantısı yapılıyor.
TBMM'nin idari kapasitesinin güçlendirilmesi konusunda TBMM ile OECD/SIGMA arasında Akran Değerlendirmesi Projesi çalışmaları kapsamında 3. Değerlendirme Toplantısı yapılıyor. Proje Lideri, İdareden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, TBMM ve SIGMA çalışma ekiplerinin ortak çalışma toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM'nin idari yapısının güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

TBMM ve SIGMA çalışma ekiplerinin ortak çalışma toplantısına katılan Kumbuzoğlu, 5 aydan beri kendisinin personelden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olduğunu söyledi.

Kumbuzoğlu, Üçüncüsü yapılmakta olan toplantının ilkinin 23- 26 Haziran 2009 tarihleri arasında Meclis eski Başkanı Köksal Toptan'ın çalışmalarıyla başladığını ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de katılımıyla toplantıya renk kattığını vurguladı.

Parlamento'nun en önemli dinamiklerinden olan Komisyonların başkanları ile ayrı ayrı görüşülmesinin, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in toplantıya katılımının, Genel Sekreterlik yönetici ve çalışanlarıyla görüşülmesinin ayrıca Meclis'in her kademesi ile görüşülmesinin birinci toplantının gündemde önemli bir yer almasını sağladığını ifade eden Kumbuzoğlu, ikinci toplantıda da Başbakanlığın ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın konuya dahil olmasının oldukça önemli olduğunu belirtti.

TBMM'nin idari yapısının güçlendirilmesi konusuna TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de önem verdiğini belirten Kumbuzoğlu, TBMM'nin 2010-2014 yıllarını kapsayan stratejik planının Ocak ayında TBMM Başkanı Şahin tarafından onaylandığını söyledi. TBMM Başkanı Şahin'in 3 yıl önce reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcısı olmasının da bir şans olduğunu dile getiren Kumbuzoğlu, iki hafta önce Meclis Başkanı ile yapılan toplantıda Şahin'in özellikle TBMM'nin idari yapısının geliştirilmesine ve Yasama Akademisi'nin kurulmasına çok önem verdiğini söylediğini kaydetti.

İdari yapılandırma süreci içerisinde TBMM'deki hangi birimlerin birleştirilmesi, hangi birimlerin kaldırılması ve hangilerinin gerekli olduğuna yönelik çalışmaların başladığını ifade eden Kumbuzoğlu "Yasama Akademisi konusundaki çalışmaları da başlattık. Yarın bu konuda Başbakanlıkta bir toplantı yapacağız" dedi.
Milletvekillerinin çalışma şartlarının, sosyal statülerinin, protokoldeki yerlerinin ve bunun gibi konuların tek bir mevzuat altında toplanmasının yararlı olacağını söyleyen Kumbuzoğlu, Avrupa düzeyinde düzenlemeler yapılması gerektiğini ve bu konudaki somut önerilere açık olduklarını ifade etti.

Türkiye'de 300'e yakın kamu kurumu ve 3 milyon civarında da kamu çalışanı olduğunu hatırlatan Kumbuzoğlu, bu kamu kurumlarında da reform çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kumbuzoğlu'nun konuşmasının ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu'nda yapılan ortak toplantıda, taslak rapor değerlendirildi.

Proje Lideri, İdareden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nun verdiği öğle yemeğinin ardından, Proje Danışma Kurulu ile ikinci taslak raporun, özellikle "değişim seçenekleri" ve "kapasite sorunları" ile ilgili kısımlarının görüşülmesi başlandı.

İki ekip halinde, milletvekilleri ile makamlarında görüşen heyet, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ile de makamında görüştü.

Pakdil, hazırlanmış olan ön raporu okuduğunu belirtti. Genel Kurul ve Komisyonların çalışmalarının daha aktif olarak nasıl yapılabileceği gibi konuların önemli olduğunu vurgulayan Pakdil, yürütme-yasama arasındaki ilişkilerin daha dengeli olması konusundaki görüşlere de raporda yer verildiğini belirtti.

Her ülkenin kendisine has şartları olduğunu, aynı zamanda evrensel değerlerinde var olduğunu belirten Pakdil, önemli olanın yerel ile evrensel olan değerleri örtüştürmek olduğunu ifade etti.

Genel Kurul aşamasındaki çalışmalarda zaman kaybının söz konusu olduğunu vurgulayan Pakdil, Komisyonların çalışmalarına daha çok ağırlık verilerek, Komisyonlarda oluşturulan çalışmaların Genel Kurul'da oylama ile sonuçlandırılabileceğini kaydetti.

Mecliste çalışan uzman sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Pakdil her komisyonda en azından 5 uzmanın görev alması gerektiğini söyledi.

Meclis yöneticilerinin uzmanlaşmış kişilerden seçilmesi gerektiğini söyleyen Pakdil, memur seviyesinde çalışacak kişilerinde ÖSYM'nin yapacağı bir sınav ile alınması gerektiğini belirtti. Meclis çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini de hatırlatan Pakdil, Meclis'in çok yoğun bir tempoda çalıştığını vurguladı.

Pakdil ile görüşen ekip ise, ortak yürütülen bu çalışmada en önemli iki noktanın; iç tüzük ve Genel Sekreterlik Stratejik Planı olduğundan ve iç tüzük taslağının ileriye yönelik adımlar atmak açısından önemli olduğundan bahsetti.

Bir ekip, Nevzat Pakdil ile makamında görüşürken, ayın zamanda diğer ekip AK Parti Milletvekili Vahit Erdem ile görüştü. (14:30)