2014-12-22 - 13:25
KORE PARLAMENTO HEYETİNİN TBMM TEMASLARI?
TBMM Türkiye- Kore Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünal Kacır, Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Kim Gwang Lim ve başkanlığı'ndaki heyet ile TBMM'de görüştü.
TBMM Türkiye- Kore Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünal Kacır, Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Kim Gwang Lim ve başkanlığı'ndaki heyet ile TBMM'de görüştü.

TBMM Türkiye- Kore Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünal Kacır, Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Kim Gwang Lim ve başkanlığı'ndaki heyeti TBMM'de görmekten ve ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Dostluk Grubu Başkanı Ünal Kacır, Türkiye ile Kore arasında uzun yıllara dayanan dostluk ilişkisi bulunduğunu belirterek, ilişkilerin son yıllarda ekonomik ve ticari alanlarda arttığını belirtti.

İki ülke arasındaki ticari hacmin 6 milyar 350 milyon dolara ulaştığına vurgu yapan Kacır, Türkiye'nin bu ticari ilişki hacmi içerisinde yüzde doksan ithalat, yüzde on ihracat yaptığını belirtti ve iki ülke arasındaki ticari dengesizliğe dikkat çekti.

Ticari ilişkilerdeki dengesizliğin giderilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Kacır, iki ülke arasında her alanda bulunan ilişkileri daha da geliştirmek ve güçlendirmek istediklerini belirterek ticari dengesizliğin de mümkün olduğunca dengeli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini, Parlamentolararasında da artırmak arzusunda olduklarını ifade eden Kacır, iki ülke yöneticilerinin karşılıklı birbirlerini ziyaret etmeleri, karşılıklı görüşmelerin arttırılması ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesi açısından olumlu etki yapacağını belirtti.

Kacır, , Türkiye ile Kore'nin ''kan kardeş'' olduğunu da belirterek " 1950'li yıllarda Güney Koreli dostlarımızın o zor günlerinde Türkiye'den giden 15.000 Türk askerimiz Kore'de Koreli dostlarımız için çarpıştılar ve 1000 askerin üzerinde şehit verdik." dedi

Güney Kore ile kültürel alanda da ilişkilerini pekiştirmek istediklerini belirten Kacır, Kore'de, Seul'da "Yunus Emre Kültür Merkezi" kurmak istediklerini ve bununla ilgili olarak Kore makamlarından henüz cevap alamadıklarını söyledi.

Türk kültürünün Kore halkı tarafından daha da iyi tanınması bakımından "Yunus Emre Kültür Merkezi" kurulmasının önemine değinen Kacır, " Güney Koreli dostlarımız kendileri için savaşan ve şehit olan Türk askerini ve halkını bu kültür merkezinin kurulmasıyla daha da iyi tanıyacaktır." dedi.

Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Kim Gwang Lim ise gerçekleştirdiği kısa konuşmada TBMM Türkiye- Kore Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünal Kacır'a TBMM'nin yoğun gündeminde kendilerine vakit ayırdığı için teşekkür etti.

Kore'ye yardım için gelen Türk askerlerinin canla başla savaştığını ve bunu Kore halkı ve herkesin çok iyi bildiğini belirten Ulusal Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Kim Gwang Lim, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkilerin dengesizliğinin farkında olduklarını ve bunu gidermek için çalışacaklarını ifade etti.

Kore halkının Türk halkını kardeşi ve dostu gibi gördüğünü de belirten Kim Gwang Lim, Kore'den Türkiye'ye geçen sene içerisinde 250.000 turistin ziyaret gerçekleştirdiğini, Kore halkının en çok ziyaret ettiği üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu söyledi.