2006-11-14 - 17:00
MAKEDONYA CUMHURBAŞKANI CRVENKOVSKİ TBMM BAŞKANI ARINÇ'I ZİYARET ETTİ
TBMM Başkanı Arınç ve Makedonya Cumhurbaşkanı Crvenkosvki arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye ve Makedonya halkının birbirine tarihsel bağlarla bağlı olduğunu belirten Crvenkovski "Ancak tarihten ziyade bugün ortak çıkarlarımız ve bağlantılarımız var. Bizi bağlayan geleceğimizdir." dedi.
Makedonya Cumhurbaşkanı Crvenkovski Türkiye ve Makedonya halkının birbirine tarihsel bağlarla bağlı olduğunu belirterek "Ancak tarihten ziyade bugün ortak çıkarlarımız ve bağlantılarımız var. Bizi bağlayan geleceğimizdir. Makedonya Cumhuriyeti hem NATO'ya hem AB'ye üye olmaya çalışmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti şuan NATO'ya üyedir ve AB'ye üye olmaya çalışmaktadır. Bu münasabetler bizi birbirimize çok daha yakınlaştırıyor." dedi.

Ülkemizde bulunan Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski TBMM Başkanı Arınç'ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

TBMM Başkanlık Divan Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, TBMM Başkanı Arınç Türkiye ile Makedonya arasında gerek hükümetler gerekse de parlamenotlarası ilişkilerin iyi olduğunu ve bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

TBMM'de Makedonya Parlamentosu ile bir dostluk grubu bulunduğunu belirten Meclis Başkanı Arınç "Bu grubun başkanı Sayın Niyazi Pakyürek'tir" dedi.

Makedonya'da Türk kökenli vatandaşlar olduğunu ifade eden Arınç "Bunlar Makadenya ile Türkiye arasında büyük bir dostluk köprüsüdür. Yine heyet içersinde Sayın Kenan Hasip'in bulunması bizi ayrıca mutlu etmiştir. Bu sebeple sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür ediyorum. Bize büyük bir jest yaptılar." diye konuştu.

Makedonya'nın önem verdiğimiz bir ülke olduğunu kaydeden Meclis Başkanı Arınç Makedonya'nın pek çok bölgesinden gelmiş Türkiye'ye yerleşmiş yurttaşlarımız bulunduğunu ve bunlarla aramızda dostluk ve komşuluğun ötesinde akrabalık bağları olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin dış politika hedeflerinde Makedonya ile birlikte çalıştığını vurgulayan TBMM Başkanı Arınç "Makedonya'nın AB üyeliğini ve aynı zamanda NATO üyeliğini Türkiye büyük ölçüde desteklemektedir. Makedonya'nın NATO üyeliği konusunda da TBMM'nin aldığı tavsiye kararı bulunmaktadır." dedi.

Görüşmede bir konuşma yapan Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski da TBMM Başkanı Arınç'a kabülünden dolayı teşekkür etti.

TBMM Başkanı Arınç'ın belirttiği gibi Türkiye ve Makedonya arasında hükümetler ve parlamentolarası ilişkilerin iyi bir süreçte olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Crvenkovski "Gerek hükümetler gerekse de parlamentolararası diyalog ve işbirliği çok önemlidir. Çünkü bunlar daha geniş çaplı ilişkileri geliştiriyorlar." diye konuştu.

Türkiye ve Makedonya halkını birbirine tarihsel bağların bağladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Crvenkovski şöyle konuştu:
"Ancak tarihten ziyade bugün ortak çıkarlarımız da bağlantılarımız var. Bizi bağlayan geleceğimizdir. Makedonya Cumhuriyeti hem NATO'ya hem AB'ye üye olmaya çalışmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti şuan NATO'ya üyedir ve AB'ye üye olmaya çalışmaktadır. Bu münasabetler bizi birbirimize çok daha yakınlaştırıyor. Biz hem işbirliğine açığız, hem desteğe açığız. Yapmamız gereken şey birbirimize destek olup, daha başarılı bir şekilde uluslar arası camiaya katılmak.Geçen dönemde nasıl birbirimize destek verdiysek, gelecek dönemde de aynı desteğin aynı şekilde devam etmesini temenni ederim. Makedonya vatandaşları arasında Türkiye büyük bir dost ülke olarak mevcuttur."

TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski arasındaki görüşme görüntü alınması ve yapılan açıklamların ardından basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Ziyarette, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de bulundu.

TBMM Başkanı Arınç görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Crevenkovski ve beraberindeki heyete Genel Kurul Salonu'nu gezdirdi.