2013-03-12 - 10:30
TBMM MİLLİ EĞİTİM KOMİSYONU BAŞKANI FİKRİ IŞIK, KOSOVA HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Fikri Işık, Kosova Cumhuriyeti Dini Özgürlükler Komisyonu Başkanı Amir Ahmedi ve beraberindeki heyet ile görüştü.
"Söz konusu Kosova olunca iktidar, muhalefet değişmez, Meclis'te tam bir mutabakat olur" diyen Işık, konuk heyete görüşmeye katılan Komisyon üyeleri; AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ve MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'yi tanıttı.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 92. yıldönümü olduğunu hatırlatan Işık, "Bu anlamlı günde Meclis'te sizi ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Mehmet Akif Ersoy Kosova'nın İpek şehrinden bir ailenin evladıydı. Kendisi, başka hiçbir millete nasip olmayacak, duygulu ve güçlü bir marş yazmış ve hiçbir bedel beklemeden bu millete hediye etmiş milli kahramanımızdır" dedi.

Kosova'nın Türkiye için önemini dile getiren Işık, Türkiye'nin Kosova'yı dost ve kardeş ülke olarak gördüğünü söyledi. Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Işık, Kosova'nın diğer ülkeler tarafından tanınması, Kosova Cumhuriyeti olarak kurumsallaşması, ekonomik olarak güçlenmesi için Türkiye'nin gayret gösterdiğini belirtti.

Kosova Dini Özgürlükler Komisyonu Başkanı Amir Ahmedi ise konuşmasında; Kosova ve Türkiye'nin 600 yıla dayanan geçmişi olduğunu vurguladı. Ahmedi ziyaretlerinin amacının, Türkiye'nin dini özgürlüklere hukuksal olarak yaklaşımının ne olduğu konusunda bilgi almak olduğunu belirtti. Kosova Cumhuriyeti'nin dini özgürlükleri yasal olarak düzenlemek istediğini, devlet okullarında din eğitimi olmasını istediklerini belirten Ahmedi, "Bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'de dini özgürlüklerin Anayasa tarafından teminat altına alındığını belirten Işık, "Bunun anlamı, dinsizlik özgürlüğünün de var olmasıdır. Ülkelerin kalkınmasında üç temel özgürlük önemlidir. Bunlar ifade özgürlüğü, inanç ve imanını açıklama ve yayma özgürlüğü ve teşebbüs özgürlüğüdür. Bu özgürlük alanları ülkeleri hızla kalkındırır" dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Fikri Işık konuk heyete, Türkiye'deki eğitim sistemi ve dini eğitim ile ilgili bilgi verdi. (10:30)

Meltem SALİMOĞLU