| Komisyon Adı | : | (10/4004,4005,4006,4007,4008,4009) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 13 .05.2026 |
İRFAN KARATUTLU (Kahramanmaraş) - Gerek Nilüfer Hocama gerek Betül Hocama teşekkür ediyorum, çok doyurucu bilgiler verdiler.
Şunu öğrendim: Demek ki formasyon eğitiminde bizim "okula şiddet" diye bir bölüm koymamız gerekiyor. Burada da o, işte, kararlı ağaç gibi, böyle bir algoritma öğretmemiz gerekiyor ta ki PDR'cilerimiz artana kadar. Biz biliyorsunuz, yıllarca kadınlara ebeliği öğreterek Türkiye'de doğum oranını toparlamıştık. Onun için bazen bu tür ekonomik yaklaşımlarda bulunmak gerekir diye düşünüyorum.
Ekolojik sistemler kuramında tam da Mahmut Bey'in sorduğu en önemli eksiklik işte, o genetikti. Genetiği açıklamamış. Ama tıpta şu da var, biz de biliyoruz, siz daha iyi bilirsiniz hocam, 6 aylık çocuğun "breath-holding"ini nasıl açıklayacağız? Yani bu öğrenilmiş bir şey mi? Yani nefes tutma. Çocuk bir şey verilmediği zaman, kızdığı zaman nefesini tutuyor ve bir dakika morarıyor. Ben bunu 9 aylıkta gördüm, bir kere gördüm hayatımda. Şimdi bunun bir genetik altyapısının da olduğunun araştırılması... Siz dediniz, en azından var ki işte... Kuram çok güzel bir kuram ama deneysel olmaması da bizim açımızdan biraz şey yapıyor. Biz sevgi ve ilginin dozunu nasıl ayarlayacağız? Yani biz sevgi ile duyguyu veriyoruz ama ilgiyle bağ kurarken -biri eylemsel, biri duygusal bir şey- bunun dozunu ayarlayamıyoruz demek ki aileler olarak veya okulda. Bunun da bir ayarlanması gerekiyor.
Son olarak da Nilüfer Hocama bir kavram önerisi olarak iştahlı saldırganlığa bence doyumsal saldırganlık ifadesi daha iyi çevrilebilir diye düşünüyorum.
Teşekkür ediyorum.