Telefon | : +90 (312) 420 68 93 |
Faks | : +90 (312) 420 75 48 |
E-Posta | : saban.abak@tbmm.gov.tr |
Şaban Abak
Şair, yazar.
1966’da Erzurum Aşkale’de doğdu. Erzurum Lisesi (parasız yatılı) ve Kandilli Lisesinde okudu. 1982’de başladığı Ankara Hukuk Fakültesindeki eğitimini 1986’da yarım bırakarak İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne başladı. Radyo-Televizyon-Sinema bölümünden 1991’de mezun oldu. Yüksek lisansını “Türk Sinemasında Uyarlama Yaklaşımı” başlıklı teziyle tamamladı. (Gazi Ün.)
1983’ten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde şiir ve yazılar yazdı.
Gazetecilik ve yayıncılık yaptı.
İlk şiir kitabı “Bağdat’tan Dönen Şiirler” 1990’da yayınlandı.
Memuriyete 1997’de öğretmen olarak başladı. 2002-2008 döneminde sendika yöneticiliğine seçildi.
2008’de Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine atandı.
2013’te Atatürk Kültür Dil ve Tarh Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nda Başkan Yardımcılığına atandı.
2019’da TBMM Başkan Müşavirliğine, 2020’de TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığında Başkan Yardımcılığına atandı.
İkinci şiir kitabı Kayıp Atlar Haritası, 2008’de TYB tarafından “Yılın en iyi şiir kitabı” seçildi.
Kitapları: Bağdat’tan Dönen Şiirler, Kayıp Atlar Haritası, Karpuz Kestim Yiyen Yok, Tarifi Bende, Meşaleyi Tutan El, Yeni Başlayanlar İçin Sezai Karakoç, Taze Söğüt Dalından Düdük Nasıl Yapılır, Vatan Hüma Kuşudur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tanıtımı kapsamında ziyaretçilerin rehber eşliğinde gezdirilmesi, TBMM rehberlik online kayıt sistemine başvurunun ardından, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmek için e-Devlet üzerinden randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Milli İradenin kalbinin attığı yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açılmıştır. Her ayın ilk Cumartesi günü 11.00 - 15.00 saatleri arasında önceden herhangi bir randevu almaksızın saat başı gerçekleştirilen gezi programlarına katılabilmek için TBMM Dikmen Kapısına gelmeniz yeterli olacaktır.
'Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubu'nun Ankara'daki ilk örneklerinden olan I.TBMM Binası, 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. Halen TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni aşağıdaki bağlantıyı kullanarak sanal olarak gezebilirsiniz.
Yasama ve Denetim Hizmetlerine İlişkin Tanıtım Videolarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.