Adres | : |
Telefon | : |
Faks | : |
E-Posta | : ertugrul.gunay@tbmm.gov.tr |
![]() |
Ordu'da doğdu (1948); İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi(1969).
Ordu'da avukatlık yaptığı sırada, CHP'nin 50.Yılında açılan bir yazı yarışmasında "Devlet Partisinden Halk Partisine" başlıklı yazısıyla 'birincilik' ödülü aldı.1977 Genel Seçiminde "en genç milletvekili" olarak TBMM üyesi oldu. 12 Eylül askeri darbesinden sonra bir süre gözaltında ve tutuklu kaldı.Darbe döneminin ardından -milletvekili olmadan- SHP ve CHP'de yönetim görevlerinde bulundu. 90'lı yıllar boyunca Parti yönetimiyle süren görüş ayrılıkları, 2004'te Genel Merkezin kararıyla kesin ayrılığa dönüştü.2007 ve 2011 Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinden milletvekili seçildi. Eylül 2007- Ocak 2013 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. 17 Aralık 2013 Sonrası gelişen olaylarda Hükümetin tutumuna karşı çıkarak istifa etti. Halen, siyasi çalışmalarını İzmir bağımsız milletvekili olarak sürdürmektedir.Kültür ve sanat alanlarındaki çalışmaları nedeniyle, Akdeniz, Hatay/Mustafa Kemal, Adıyaman, Pamukkale ve Rusya Saint Petersburg Devlet Üniversitelerince "Onursal Bilim Doktoru" ve Uludağ Üniversitesi ile Moskova Kültür ve Sanat Üniversitesi tarafından "Onursal Profesör" ünvanlarına layık görüldü.Çalışmaları, aynı nedenlerle, Macaristan Cumhuriyeti, Avusturya Cumhuriyeti, Belçika Krallığı ve Hollanda Krallığı tarafından devlet nişanlarıyla ödüllendirildi. Yayınlanmış iki kitabı vardır; evli, iki çocuk babasıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tanıtımı kapsamında ziyaretçilerin rehber eşliğinde gezdirilmesi, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmek için e-Devlet üzerinden randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Milli İradenin kalbinin attığı yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açılmıştır. Her ayın ilk Cumartesi günü 11.00 - 15.00 saatleri arasında önceden herhangi bir randevu almaksızın saat başı gerçekleştirilen gezi programlarına katılabilmek için TBMM Dikmen Kapısına gelmeniz yeterli olacaktır.
'Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubu'nun Ankara'daki ilk örneklerinden olan I.TBMM Binası, 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. Halen TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.
Kuruluşu Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan Milli Saraylar, zaman içerisindeki katılımlarla birlikte, iki saray, üç köşk, beş kasır, üç müze ve iki fabrikayı bünyesinde barındırmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni aşağıdaki bağlantıyı kullanarak sanal olarak gezebilirsiniz.
Yasama ve Denetim Hizmetlerine İlişkin Tanıtım Videolarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.